Budżetowe 5.0: Dali Zensor5 vs MA MR4 vs Roth Oli 30

hopa

New member
Witam
Od 2 tygodni czytam różne fora testy sprzętu itd. Szukam budżetowego, przyzwoicie grającego zestawu 5.0. Odfiltrowałem już wiele zestawów, które nie psują mi ze względu na wygląd, cenę, zbyt duże gabaryty, słabe opinie itp. Dlatego prosiłbym nie wplatać w dyskusję innych rozwiązań - i tak z tymi trzema mam już niezły ból głowy. . .

Może napiszę co mi się wydaje, że wiem:
1) Dali Zensor5 (x2) + Zensor1 (x2) + Vokal (x1) - cena ok. 4000zł
+najładniejsze (moim zdaniem)
+dość łatwa konstrukcja do napędzania przez amp
-nieco wycofany zakres 4kHz, choć nadal raczej zrównoważone
-raczej umiarkowany bas, choć dobrze rozciągnięty
-drogie
2) Monitor Audio MR4 (x2) + MR1 (x2) + MR Center (x1) - cena ok. 3400zł
+najlepiej zrównoważona tonalnie konstrukcja
+ponadprzeciętna analityczność
-najbardziej wymagające dla amplitunera
-punktowy bas - nieco podbarwiony przy 100Hz
-przeciętny wygląd
3) Roth Audio Oli 3010 2xOli30+2xOli10+1xC20 - cena ok. 2900zł
+najniższa cena
+potencjalnie najlepszy, dobrze kontrolowany bas (choć nie schodzi zbyt nisko)
+nie wymaga amplitunera o dużej mocy
-wygląd (w szczególności brak interesujących mnie wersji kolorystycznych)
Wspólne cechy:
+zrównoważone brzmienie jak na konstrukcje budżetowe
+niewielkie 2,5 drożne fronty i b.małe głośniki tylne (jest do dla mnie ważne)
+dobra jakość wykonania
-raczej umiarkowany bas (planowany sub poprawi sytuację)

Szukam opinii osób, które miały okazję bezpośrednio skonfrontować przynajmniej 1 parę tych kolumn - choćby tylko w stereo.

Pozostałe parametry to pokój 22m2, planowany amp to Onkyo 609 lub Denon AVR-1912 / 1713
(tylko do informacji - prośba o nie pisanie, że HK lepszy itd.). Planowany jest też subwoofer (któryś z Magnatów). Słucham muzyki rockowej (ColdPlay, PinkFloyd, Red Hot Ch.P., Metalica) i popularnej (Lana Del Rey, Jessie J, Madonna, Black E.P.) i lubię też kino.

Z góry dziękuje za pomoc!

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
1. Wydaje mi sie, ze do 22 m wszystkie konstrukcje są za małe.
2. Na jakiej podstawie piszesz w stylu:

- "nieco wycofany zakres 4kHz, choć nadal raczej zrównoważone
- "punktowy bas - nieco podbarwiony przy 100Hz,
- "potencjalnie najlepszy, dobrze kontrolowany bas

To opinie z prasy, forum czy Twoje własne?

hopa

New member
Większych nie kupię. Teraz mam porównywalne stereo Maestro II 130 i co do głośności i mocy jest wystarczająco. Zauważyłem, że większość porad na forum sprowadza się do "dołóż 5 stówek" i masz MR6 zamiast MR4 lub Oli40 zamiast Oli30 itd. A to skutkuje m.in. większym amplitunerem (kolejne 5 stówek). Nie słucham bardzo głośno. Pierwotnie myślałem nawet o frontach podstawkowych (oczywiście z subem). Powyższe zestawy to kompromis pomiędzy miejscem, ceną i jakością.
Moje komentarze to wnioski z lektury testów - głównie pism: Audio, Audio-Video, Hi-Fi Choice oraz opinii na różnych forach.
Jestem raczej sceptyczny odsłuchom w sklepie (inne warunki niż w domu, kolumny "nie dotarte", mało czasu itd.) - choć na pewno będzie to mój ostatni etap wyboru kolumn.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Kolega krzysztofradio dobrze radzi. Do tego pokoju to wszystkie kolumny o rozmiar w górę. Tak naprawdę o ile ci się zwiększą gabaryty, o parę centymetrów? Tu chodzi o nagłośnienie pomieszczenia, wypełnienie ładnie basem a nie o głośność, bo miniwieżę jak dasz na full to też będzie głośno ale przy jakich zniekształceniach i jakości dźwięku. Ja mam Oli 30 i grają bdb., basu mam w sam raz ale ja mam 15 mkw i też myślałem nad Oli 40. Na pewno na ten metraż co masz to bym brał większe. Porównując Oli 30 i MR4, dla mnie lepsze są Oli. Bardziej dynamiczne, uniwersalne i z lepszym basem. MA MR4 są spokojniejsze,bardziej zrównoważone i nie do wszystkich typów muzyki.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

hopa

New member
Dziękuję za opinię Oli30 vs MR4.
Co do wielkości kolumn, to jednak zostanę przy swoim.

hopa

New member
Kolego krzysiek1980 - Oli30 mają otwór basreflex z tyłu - czy wymaga to obligatoryjnego odsunięcia od ściany?
Czy po dosunięciu na odległość 5-10 cm bas nadal jest wystarczająco mocny i czy nie dudni?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Dziwne podejscie - ufanie testom i opiniom zamiast wlasnemu uchu :) ale OK. Trzymam kciuki za udane zakupy i Twoje zadowolenie.
Daj znac ktore wybrales i jak spisują się w domu
Pozdrawiam

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Kolego krzysiek1980 - Oli30 mają otwór basreflex z tyłu - czy wymaga to obligatoryjnego odsunięcia od ściany?
Czy po dosunięciu na odległość 5-10 cm bas nadal jest wystarczająco mocny i czy nie dudni?

Ja mam odsunięte ok 30cm i jest ok. Przeważnie jest tak że im bliżej dosuwasz ściany to basu będzie więcej ale gorszej jakości, może dudnić. Kolumny te nie są głębokie więc można wygospodarować trochę większą odległość od ściany. Ogólnie to kolumny grają fajnie i nie dudnią ale wszystko zależy od akustyki w twoim pomieszczeniu, rozstawieniu mebli itp., więc może tak być że przy tych 10cm u mnie będzie dudnić a u ciebie może być ok. Zresztą, uważam że przy kolumnach z tylnym BR te ok. 20cm musi być zachowane, bo przecież bas musi gdzieś mieć ujście. W twoim metrażu raczej nie powinieneś mieć problemu z brakiem miejsca?

tewje

New member
Dziękuję za opinię Oli30 vs MR4.
Co do wielkości kolumn, to jednak zostanę przy swoim.

Uparty jesteś. :D Koledzy dobrze radzą. Ja mam zestaw MA MR6 5.0 + Denon AVR-1912, który gra na 30m2 i... zbieram na sub. Jeżeli boisz się, że mocno przekroczysz budżet to zapytaj o cenę BlackNinja na PW. Możesz się mocno zdziwić. Powiem tylko, że ja za swój zestaw MA MR6 5.0 zapłaciłem u niego mniej niż podałeś przy zestawie z MR4. ;-)
Co do kolumn: grają bardzo ciepło, w zrównoważony sposób -"najlepiej zrównoważona tonalnie konstrukcja". Bardzo dobra stereofonia, "szeroka scena", że tak użyję audiofilskiego żargonu. Świetnie spisują się w spokojniejszej muzyce (Diana Krall - palce lizać!), chociaż w rockowych klimatach też dają radę. Co do przeciętnego wyglądu: okleina jest wykonana bardzo dobrze i trzeba się przyjrzeć z bliska żeby stwierdzić, że jest sztuczna. A "tradycyjny" wygląd jest dla mnie zaletą.
Brałem pod uwagę zakup Roth Oli 40 ale nie przeszły pozytywnej weryfikacji u mojej lepszej połowy...:grin:
Pozdrawiam!

mikei1

New member
3) Roth Audio Oli 3010 2xOli30+2xOli10+1xC20 - cena ok. 2900zł
+najniższa cena
+potencjalnie najlepszy, dobrze kontrolowany bas (choć nie schodzi zbyt nisko)
+nie wymaga amplitunera o dużej mocy
-wygląd (w szczególności brak interesujących mnie wersji kolorystycznych)
Wspólne cechy:
+zrównoważone brzmienie jak na konstrukcje budżetowe
+niewielkie 2,5 drożne fronty i b.małe głośniki tylne (jest do dla mnie ważne)
+dobra jakość wykonania
-raczej umiarkowany bas (planowany sub poprawi sytuację)

Z wszystkim się zgadzam poza jednym - wygląd zdecydowanie na duży plus, szczególnie bez maskownic. Słuchaj kolegów z forum. Potwierdzam to co moi poprzednicy. Do 22m Roth Oli40. Ja posiadam te 30tki na 21 m i brakuje mi trochę basu. Z subem będzie ok ale do stereo powinno być go więcej. Może mam trochę wypaczone podejście po przesiadki z tonsili gdzie basu było dużo i dudniło. W Rotah bas ma dużą kulturę, jest dynamiczny i sprężysty ale w 30tkach i na tym metrażu będzie go mało. Co do małych satelitek to przy zestawie z 40tkami możesz zamówić dziesiątki na tył jak zależy ci na małym rozmiarze.

bumbum

New member
Mam oli 30 w 30m/kw salonie, do kina owszem włączam subwoofer, ale do muzyki zupełnie wystarcza, niskiego basu jest wystarczająco, nie wiem skąd takie wywody ze duży pokój duże kolumny? Muzyka ma wypełnić pewną przestrzeń przed słuchaczem, u mnie jakieś 3 metry na 4 metry, salon podzielony na część audio/video i kominkową. Oczywiście do kina używam amplituner Denon avr-3802 a do stereo wzmacniacz onkyo A-8780 . Gdybym słuchał głośno i na dodatek muzyki w stylu metal, hip-hop lub innej dynamicznei , to może kupiłbym oli 40. Do jazzu, spokojnego rocka zupełnie wystarczą

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
U ciebie jest z tym dobrze że masz wydzielone miejsce do słuchania i masz podpięte pod wzmak stereo. Ludziom się wydaje że kolumny słabo grają basem pod amplitunerem do KD a zapominają że ampli ten znacznie ogranicza potencjał kolumn, dlatego często kupują dużo mocniejsze kolumny aby poczuć ten bas. Pod dobrym wzmakiem dopiero kolumny pokazują co potrafią, dlatego pewnie są podzielone opinie co do ilości basu, brzmienia itp. Dużo właśnie zależy pod co podepniemy.

bumbum

New member
Podam jeden przykład, koncert rockowy na wolnym powietrzu to nieograniczona przestrzeń, więc jak tu mówić o nagłośnieniu jakieś powierzchni? Wydaje mi się ze chodzi o nagłośnienie miejsca odsłuchu a nie pomieszczenia. Oczywiście z czego jest pomieszczenie i jak umeblowane to inna sprawa tak samo jak ma koncercie czy teren zadrzewiony, zabudowany czy otwarty.

Wysłano z HTC Desire z użyciem Tapatalk

mors111

Active member
Bez reklam
Mam oli 30 w 30m/kw salonie, do kina owszem włączam subwoofer, ale do muzyki zupełnie wystarcza, niskiego basu jest wystarczająco, nie wiem skąd takie wywody ze duży pokój duże kolumny?

u mnie jest podobnie
przy głośniku 17cm i odpowiednim ustawieniu amplitunera ( bas i wysokie nadal na "0" , ale załączony dynamiceq ) basu mam aż nadmiar w pokoju 30m2 , ale w pure direct jest troszkę za płasko przy Onkyo 609 ( oczywiście dynamiceq można na tyle poustawiać , że dojdzie się do kompromisu )
moje kolumny schodzą jednak do 35hz więc dość nisko jak na 17cm

u mnie duże pewnie i by zagrały lepiej , ale ja nie czuję potrzeby zmiany na kolumny z basami np 2x20cm

bumbum

New member
Na amplitunerze, który jest chwalony za dobre stereo, avr-3802- bas był ale był cały czas,tzn. Raczej buczenie niż bas , bas wchodził na średnie tony, jakaś kaszana była która w rocku i muzyce rozrywkowej szlo zaakceptować, ale nie w jazzie, bluesie, i spokojnym rocku.
Potem był jakiś pioneer, sony z serii Esprit i dopiero onkyo pokazał jak się gra dobrym basem.
Te małe 13-stki naprawdę schodzą bardzo nisko ale tylko wtedy kiedy mają zejść.
Kiepsko nagrane płyty grają tragicznie, ale np eva cassidy, dire straits,, clapton unplugged brzmią bosko.
Wysłano z HTC Desire z użyciem Tapatalk

Do góry