Budowa pokoju do kina domowego ( projekt )

Alien1982

New member
Witam Panowie

Dawno juz tu nie zagladalem ale jakos nie mialem czasu. W chwili obecnej jestem w fazie projeku nowego domu w ktorym chcialbym przygotowac specjalny pokoj do kina domowego. Pokoj bedzie znajdowal sie w piwnicy i poniewaz nie mam jeszcze konkretnego planu pomieszczen chcialbym sie dowiedziec jakie bylyby najlepsze wymiary pokoju do takich celow. Chodzi mi zarowno o dlugosc szerokosc jak i wysokosc. W chwili obecnej mysle o pokoju o wielkosci 5x10m wysokosc 2,2m. Chcialbym tez prosic o rady w doborze materialow pewnie sa jakies specjalne tynki wygluszjace pomieszczenie. Za wszelkie porady z gory dziekuje.

Marcin

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Jest wiele profesjonalnych firm specjalizujących się w projektowaniu, budowie i wykonczeniu tego typu spraw. Nie podam Ci ich namiarow, bo nie pamietam, ale przegladnij prase typu AUDIO VIDEO, HI-FI Choise, itp. Tam, w dziale ogloszen i reklam jest zawsze kilka takich kontaktów. Oczywiscie nie propouje wynajecia takiej firmy, bo bioroa one krocie (od kilkudiesieciu do kilkuset tysiecy PLNów za zbudownie sali kinowej (bo tak to wtedy juz sie nazywa :) ) ale moze sprobój zadzwon, popytaj, moze udzielą Ci potrzebnych informacji. Poza tym, od czasu do czasu w ww czasopismach pojawiaja sie pelne, dosc szczególowe technicznie artykuly na temat budowy salki do kina domowego.
Pozdrawiam

Alien1982

New member
Wiem ze moge zwrocic sie do firm specjalistycznych ale zadaja zbyt duzych pieniedzy. Nie mam tez jak na razie problemu z uzadzeneim pokoju bo jak wczesniej mowilem jest on dopiero w fazie planow budowa piwnicy rusza w czerwcu dlatego chcialem sie dowiedziec jakie sa optymalne rozmiary i jaki jest najlepszy material zeby uwzglednic to w planach

pozdrawiam

vacq

New member
Skoro dopiero budujesz pomieszczenie staraj się zachować proporcje:
1 × 1,19 × 1,4
1 × 1,75 × 2,2
1 × 1,25 × 1,6
1 × 1,6 × 2,5
1 × 1,25 × 3,2
jak również kubaturę pomieszczenie większą niż 40m3. Przymierzam się również do adaptacji akustycznej swojego pomieszczenia więc sypnę linkami.

Ogólnie stworzenie dobrze brzmiącego pomieszczenia to proces dość skomplikowany, ale wszystko znajdziesz w internecie. No i jesteś w tej komfortowej sytuacji, że robisz od podstaw dedykowane pomieszczenie.

Edit
nie sypnę, bo mam za mało postów. Wysłałem Ci na PW kilka linków, jak możesz to przeklej je tutaj, może komuś się przydadzą.

Ostatnia edycja:

Alien1982

New member
Witam ponownie

Pytalem steeze o pomoc niestety duzo nie doradzil. Powiedzial za to ze moze przygotowac plan w cenie troche za duzo jak dla mnie w chwili obecnej. Plan jest juz u architekta w pokoj bedzie mial dlugosc 8m szerokosc 4m wysoki bedzie chyba na okolo 2,4m (najwieksze pomieszczenie jakie udalo mi sie zdobyc w piwnicy jezeli macie jakies obiekcje piszcie) . Ostatnie pytanie czy sa jakies specjalne tynki na sciany w celu wygluszenia pokoju

pozdrawiam

maracz

New member
Myślę że jakby dodać do tej szerokości pokoju jeszcze 1m,to byłoby już naprawdę super,co nie oznacza że pokój 4x8 jest zły,wręcz przeciwnie większość pewnie marzy o takim pomieszczeniu.
Sam posiadam bardzo podobny pokój odsłuchowy o szerokości 4m i dałbym wiele za możliwość poszerzenia go o 1m,co dałoby kolumnom więcej oddechu.
Podczas budowy domu nie myślałem nawet o dedykowanym pomieszczeniu do KD i to był mój największy błąd.

degray

Member
Cześć,
Ciekawe jak można zagwarantować brzmienie pomieszczenia???nie wiedząc nic na jego temat poza wymiarami.Brak wiedzy jaki sprzęt będzie w nim pracował nie ułatwia zadania,a co do rozmieszczenia kabli mebli i ustrojów akustycznych napisałem w poście powyżej.To zadanie nie jest wykonalne przed wybudowaniem obiektu i zakupem sprzętu!!!!To sprzęt jest najważniejszy i do niego należy dopasować pozostałe elementy wytłumienia i wystroju.Jeśli jednak ktoś posiada zbędne 5 k pln to nic nie stoi na przeszkodzie,żeby taki projekt zamówić.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

vacq

New member
Cześć,
To zadanie nie jest wykonalne przed wybudowaniem obiektu i zakupem sprzętu!!!!To sprzęt jest najważniejszy i do niego należy dopasować pozostałe elementy wytłumienia i wystroju.

Nie do końca się z tym zgodzę, pewne parametry akustyczne można wyliczyć, gdyż będą to typowe problemy występujące w tym konkretnym pomieszczeniu, choćby nawet można wyliczyć fale stojące zależne od wymiarów i starać się projektować odpowiednie trapy basowe.
Albo powiesić panele tłumiące w miejscu pierwszych odbić.
Powyższe aspekty nie zależą od elektroniki.

Oczywiście wiadomym jest, że adaptację akustyczną ostatecznie robi się mając zainstalowany sprzęt grający.

do Alien1982
o tynkach mających jakieś specjalne właściwości tłumienne nie słyszałem, nie znaczy to że ich nie ma :) Jeśli masz na myśli tłumienie środka i góry pasma to raczej zapomnij, że tynk pomoże. Są do tego specjalne panele tłumiące lub rozpraszające. Mają one tą przewagę nad tłumiącymi, że "rozbijają" główne odbicia na wiele mniejszych i nie robią z pomieszczenia komory bezechowej :)
W warunkach domowych wykorzystuje się na ściany jakies grube zasłony, wykładziny albo półki z wystającymi książkami (element rozpraszający).

Z pozbyciem się niekorzystnych rezonansów w zakresie niskich częstotliwości jest o wiele większy problem. Ale będąc na etapie budowy można skonstruować ściany, które będą spełniały rolę trapów basowych, ale tu już potrzebna jest konkretna wiedza.

degray

Member
Witam,
Wszystko można wyliczyć,niestety będzie to tylko kilka cyfr na papierze.
Po ustawieniu i podłączeniu elektroniki,może się okazać że te wyliczenia to tylko kilka cyfr nie mających nic wspólnego z brzmieniem idealnym,w przypadku akustyki nic nie jest pewne.Każdy zestaw gra inaczej,czasami zdarza się że blizniacze zestawy na identycznych ustawieniach w tym samym pomieszczeniu grają różnie.Najlepsze efekty daje eksperymentalne ustawienie paneli pochłaniających/rozpraszających/bass-trap.Nie wiemy jakie ustawienia wzmacniacza/amplitunera preferuje osoba która chce stworzyć swoje kino domowe,może się np.okazać ze bass-trap będzie zbędny,tak samo jak panele rozpraszające.Wszystko to tylko teoria i moim zdaniem przed postawieniem i podłączeniem klocków nie należy się zbytnio egzaltować.Poza tym meble,kwiaty, dywany/wykładziny,story(zasłony)regały z płytami,barek(koniecznie)też wniosą swój wkład w akustykę pomieszczenia.Łatwiej dokupić kilka elementów do polepszania akustyki,niż mieć ich kupionych za dużo.Łatwo zniweczyć dobry efekt przeładowując pomieszczenie i tworząc tzw.komorę bezechową.Proces tworzenia kina domowego to dość trudne zadanie,ale bardzo przyjemne i jak już się zakończy poprawnie wyregulowaną przestrzenią,potrafi dostarczyć wiele satysfakcji.
Pozdrawiam.
P.S.
Brzmienie idealne lub poprawnie wyregulowana przestrzeń,to takie brzmienie które najbardziej odpowiada właścicielowi adoptowanego pomieszczenia.

Ostatnia edycja:

Alien1982

New member
Zgadzam sie ze najlepiej skorzystac z pomocy ludzi majacych doswiadczenie niestety jak dla mnie cena jest troszke za bardzo wygorowana. Projekt domu kosztuje polowe tej kwoty wiec nie ma szans ze za sam projekt nie bedac jeszcze pewien do sprzetu zaplace tyle kasy. Co do rozmiaru wyslalem pytanie do architekta czy da rade powiekszyc pokoj o metr ale juz wiem ze bedzie ciezko bo akurat na rozstawieniu 4m znajduja sie sciany nosne.

Do góry