BRAVIA 8 K-65XR80 czy XR-65A80LAEP

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
No właśnie już najtańszy Oled sprawił , że szczęka opada, to co mówić modele wyższe.
Ale tu w grę wchodzą modele 83" i to w wyższej klasie.
Więc i jakość lepsza i możliwości większe.

WłaścicielSiebie

Active member
Też miałem 3 Samsungi, nie mam o nich dobrego zdania. Android rządzi. W sumie pralkę i zmywarkę też mam Samsunga i średnio jestem zadowolony. Jak Samsungi to tylko telefony.
Chyba nie miałeś przyjemności używać nowszego modelu Samsunga i nowszego Tizena ;-)
Począwszy na Tizenie wolę Android TV
Co dokładnie działo się złego na Tizen? To chyba jakiś starszy model musiał być.

phoenix_me

Active member
Choćby to, że w pewnym momencie przestała działać jakaś apka do streamingu nie pamiętam która HBO max albo Netflix - brak wsparcia do nowszych. No i mnogość aplikacji ze sklepu google do odtwarzania, KODI...

W każdym TV jego "SMART" prędzej czy później przestanie działać. Wtedy kupuje się TV BOX'a i po problemie. Użytkuję takowego i nie widzę w tym problemu.

Karbulot

Member
Podobno ogłosili nowe ceny LG. C5 65" ma kosztować 3200 €, co daje prawie 13 000 złotych. Cena niemal dwukrotnie wyższa od C4. Bardzo nieśmieszne.

Karbulot

Member
A tak z ciekawości mam pytanie. Oglądałem parę filmów i zdjęć z Bravii 8 i zauważyłem, że ikonki aplikacji w jednych są prostokątne, a w innych okrągłe. Poniżej wklejam różnice:

mec.jpg
Ja wiem, że wielu z Was uzna to za nic nie warty szczegół, ale od czego to zależy? W moim obecnym SONY kiedyś miałem prostokątne, a później po jakiejś aktualizacji zmienili na okrągłe, które moim zdaniem są brzydkie. Czy to się zmienia gdzieś w ustawieniach, czy zależy od wersji Androida? Ktoś coś wie na ten temat?

mati_luk

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wydaje mi się, że to zależy od wersji Androida, ale też od samego Googla, gdzie pewne zmiany mogą spływać na różne kraje czy grupy urządzeń w różnych odstępach czasu. Zauważyłem to na Nvidii Shield, gdzie w którymś momencie były wprowadzane zmiany interfejsu upodobniające home screen Android Tv do tego jaki jest w Google Tv. I na filmikach głównie z USA interfejs już był zmieniony u recenzentów, a u mnie cały czas był starszy przy tej samej wersji softu Shielda.

I tak nawiązując konkretnie do Twojego pytania, to w tv (sony a80k) mam Google tv z ikonami okrągłymi, a na Shieldzie z Android Tv są prostokątne ikony. Identycznie jak na Twoich screenach. Ja nie widziałem w systemie opcji, żeby to zmienić.

Karbulot

Member
Natomiast takiej opinii jak Twoja nie znalazłem też w recenzjach.

Obraz jest lekko ciemniejszy, ale znowu kontrasty działają lepiej, zwłaszcza w tonach pośrednich. C4 za bardzo przepalało, tutaj jakoś tego nie ma, nawet po wzmocnieniu kontrastów i wszystkiego na full. Przyznam, że wszystko co generuje jasność daję na full, aby uzyskać obraz jaki mi się podoba. Ale może bardziej mi się podoba, bo poprzedni miałem także SONY i się przyzwyczaiłem. Tak jak do monitorów iiyama, już katuję piąty i mimo wielu prób przejścia na inne, poddałem się.

To ja nie wiem, jakie recenzje wy ludzie czytacie. Bo wiele jest stronniczych. Mnie bardziej interesują opinie ludzi pod recenzjami, oraz różne wpisy na reddicie, a tam przewaga jest po stronie SONY.

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Obraz jest lekko ciemniejszy, ale znowu kontrasty działają lepiej, zwłaszcza w tonach pośrednich. C4 za bardzo przepalało, tutaj jakoś tego nie ma, nawet po wzmocnieniu kontrastów i wszystkiego na full. Przyznam, że wszystko co generuje jasność daję na full, aby uzyskać obraz jaki mi się podoba. Ale może bardziej mi się podoba, bo poprzedni miałem także SONY i się przyzwyczaiłem. Tak jak do monitorów iiyama, już katuję piąty i mimo wielu prób przejścia na inne, poddałem się.

To ja nie wiem, jakie recenzje wy ludzie czytacie. Bo wiele jest stronniczych. Mnie bardziej interesują opinie ludzi pod recenzjami, oraz różne wpisy na reddicie, a tam przewaga jest po stronie SONY.
To ustaw tryb dynamiczny. Bo z opisu widać, że obraz jaki ustawiasz nie ma nic wspólnego z obrazem jaki widział reżyser. Podejrzewam, że po kalibracji oddałbyś i Sony. Ma Reddit i Rtings C4 > B8.

phoenix_me

Active member

Ja lubię ostatnio np. kanał Digital Trends na youtube. No i zerkam też na rtings.com. Opinie ludzi też biorę pod uwagę, tylko że po pierwsze nigdy nie wiesz, czy te opinie nie są "sponsorowane". No i ludzie zazwyczaj nie porównują TV obok siebie.

Ma Reddit i Rtings C4 > B8.

Dlatego też byłem zdziwiony, że kolega @Karbulot widzi, że jest przepaść na korzyść B8

To ustaw tryb dynamiczny.

Na pewno dynamiczny, a nie jakiś filmowy?

Do góry