BRAVIA 8 K-65XR80 czy XR-65A80LAEP

mati_luk

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wiem, że mogę wyłączyć CEC, ale czy jest jakieś inne ustawienie aby było tak jak wcześniej.
Też mam ampli Onkyo i tu za dużo ustawień nie ma. Spróbuj poszukać w tv. Różne urządzenia mają dodatkowe, mniej lub bardziej rozbudowane ustawienia dotyczące zachowania CEC (wśród moich urządzeń prym wiedzie Nvidia Shield). Poszukaj w samym tv, czy nie ma ustawień jak ma się zachowywać tv w różnych scenariuszach. Tu może pomogą użytkownicy LG. Miałem podobną zagwostkę z tv Sony, nie pasowało mi, że wyłączenie tv wyłącza też ampli. Znalazłem gdzieś w zaawansowanych ustawieniach dwie opcje zachowania CEC przy włączaniu i wyłączaniu.

Alt0S

Active member
Też mam ampli Onkyo i tu za dużo ustawień nie ma. Spróbuj poszukać w tv. Różne urządzenia mają dodatkowe, mniej lub bardziej rozbudowane ustawienia dotyczące zachowania CEC (wśród moich urządzeń prym wiedzie Nvidia Shield). Poszukaj w samym tv, czy nie ma ustawień jak ma się zachowywać tv w różnych scenariuszach. Tu może pomogą użytkownicy LG. Miałem podobną zagwostkę z tv Sony, nie pasowało mi, że wyłączenie tv wyłącza też ampli. Znalazłem gdzieś w zaawansowanych ustawieniach dwie opcje zachowania CEC przy włączaniu i wyłączaniu.
W LG jest kilka ustawień : jedna z nich,która była źle zaimplementowana to Auto Power Sync a druga to Simplink HDMI-CEC. Problem polegał na tym,że przed aktualizacją WebOS do nowej wersji nie działał prawidłowo Auto Power Sync i u mnie nie było komunikatu z amplitunerem. Teraz naprawiono to w 4.0 ale u niektórych osób po aktualizacji, amplituner sam się włącza .Rozwiązaniem jest zmiana ustawienia w amplitunerach w sekcji ARC/eARC, tu chodzi o zasilanie a nie o kontrole (Nie pamiętam teraz którą opcję zmieniłem - mam 5 opcji). Jak będę w domu po pracy,to zobacze. Każdy z Nas ma inne amplitunery i w ustawieniach będą inaczej nazwane opcje,ale działanie jest zbliżone i raczej identyczne.W amplitunerach też jest opcja ustawienia CEC. Ustawienia dokonujemy w TV i ampli (w niektórych przypadkach problemy nie dotyczą tylko problemów związanych z TV i jedną opcją).

Ostatnia edycja:

Karbulot

Member
O gustach się nie dyskutuje, ale dla mnie jasność na max przy SDR to za dużo.

Masz całkowitą rację. Ale to też zależy od filmu. Serial Terra Nova z podciągniętym na max SDR wygląda sztos, ale naturalnie męczy oczy. Ale już inne filmy wychodzą różnie. Przepalone niebo, zanik jasnych szczegółów, szczególnie na filmach z YT.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Wracając do włączania TV i amplitunera. Sprawdziłem jeszcze raz ustawienia CEC w telewizorze i amplitunerze, tak jak koledzy napisali.
Poprzełączalem różne funkcje, ale za bardzo nic tam nie znalazłem co mógłbym zmienić.
Jednak użyłem do tego oryginalnych pilotów, bo do obsługi wszystkiego używam uniwersalnego Logitecha.

Nastąpiła zmiana. Teraz po włączeniu TV amplituner się nie uruchamia - jest OK.
Mogę oczywiście uruchomić wskazane komponenty jednym przyciskiem.
Także być może winny był pilot? Nastąpiła jakaś synchronizacja...

W każdym bądź razie jest dobrze. Działa tak jak powinno.
Dziękuję za zainteresowanie i pomoc.

deusexe

Member
Niezadowolony z LG C4, postanowiłem do oddać i wrócić do SONY. Miałem poprzednio SONY 94J, z którego byłem zadowolony. Ale świat idzie do przodu, przesiadam się na OLED. Jako miłośnik KODI, jako użytkownik dużej ilości filmów i seriali na dyskach, po przesiadce się na nędzny playerek w LG, który nie odtwarza połowy moich filmów, postanowiłem go oddać i kupić coś z Androidem. I teraz mam dylemat, który z dwóch modeli wybrać. SONY BRAVIA 8 K-65XR80 czy SONY XR-65A80LAEP. Niby ten sam telewizor, ale podobno matryca 2 8 w trybie SDR jest jaśniejsza o 20%. Czy warto dopłacać? Nie wiem, jak się te telewizory mają jasność w stosunku do LG C4, ale w LG spodobało mi się, że zwykłe filmy SDR przy odpowiednim kontraście i ustawieniu jasności w stosunku do czerni, można uzyskać efekt takiego pseudo HDR.
Na tym filmie gość porównuje oba telewizory. Ja aktualnie też planuję kupić 65XR80, ale czekam aż potanieją, bo od grudnia cena skoczyła nawet o 1k zł!

otaru84

Member
Ja też zastanawialem się nad Bravia 8, a80l i philipsem 819. Najlepiej iść do sklepu i porównać. ( W Katowicach w Mediamarkt była możliwość pozbawienia się wszystkimi 3 bo stały koło siebie) I obiektywnie ten sam film puszczony najlepiej wyglądał na philipsie 819 później Bravia 8 i najgorzej na a80l. Wcześniej miałem LG (do 4 lat działał dobrze później lipa przestały aplikacje działać) dlatego szukałem z androidem bo w przystawki już się bawić nie chce.
Sam wybrałem philipsa 819 i jestem zadowolony ale myślę że wszystkie te 3 modele są godne uwagi tylko patrzeć który tańszy

mati_luk

Klub HDTV.com.pl
VIP
To już musiałbyś poszukać najlepiej w instrukcji tv, który Cię interesuje czy da się się zmienić taki tryb bez resetu tv, ew czy nie jest zabezpieczony np. jakimś kodem przez sklep. Ale pamiętam, że jak chciałem się pobawić ustawieniami w tv sony w sklepach, to dało radę na trybie sklepowym. To działa tak, że jak masz pilot do dyspozycji, to możesz sobie pozmieniać opcje i parametry obrazu jak Ci się podoba. A tryb sklepowy powoduje, że automatycznie po kilku minutach (pewnie 5-10) ustawia się jakiś defaultowy tryb dynamiczny z upłynniaczami itp.

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
@Karbulot z opisanych przez Ciebie przypadłości jedynie zgadza się szybkość działania menu. Nie jest to demon i zawsze kręci się ikonka ładowania. Pilot to rzecz gustu. Dla mnie bajka. Jednym pilotem obsługuję wszystko. Kursor można wyłączyć. Napisy czyta. Nie wiem jak wygląda B8 vs A80 ale C4 w każdym teście zdecydowanie góruje nad B8. Ogólnie B8 to taki OLED z najniższej półki zdecydowanie niewart swojej ceny. To nie moja opinia a większości testujących. Taniej masz dużo lepiej. Philipsa widziałeś?

Karbulot

Member
@Karbulot z opisanych przez Ciebie przypadłości jedynie zgadza się szybkość działania menu. Nie jest to demon i zawsze kręci się ikonka ładowania. Pilot to rzecz gustu. Dla mnie bajka. Jednym pilotem obsługuję wszystko. Kursor można wyłączyć. Napisy czyta. Nie wiem jak wygląda B8 vs A80 ale C4 w każdym teście zdecydowanie góruje nad B8. Ogólnie B8 to taki OLED z najniższej półki zdecydowanie niewart swojej ceny. To nie moja opinia a większości testujących. Taniej masz dużo lepiej. Philipsa widziałeś?

Nie zgodzę się. Testowałem trzy seriale z wbudowanymi napisami i mi ich nie czyta. W każdym teście C4 góruje? No to zależy, w których, bo zdania są podzielone. Niemniej obraz jest podobny, zaś słaby pilot i brak Androida skłania mnie jednak do SONY. Co do Philipsa, to podobnie jak Samsung, ta marka zbyt często mnie zawodziła, nie mam do niej zaufania.

Byłem w Media Markt i pobawiłem się. B8 mi się podoba, jedyny problem był z pilotem, TV słabo go wychwytywał, ale to pewnie mnogość innych telewizorów w pobliżu i ogólny burdel ze sparowaniami.

Ostatnia edycja:

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Nie zgodzę się. Testowałem trzy seriale z wbudowanymi napisami i mi ich nie czyta. W każdym teście C4 góruje? No to zależy, w których, bo zdania są podzielone. Niemniej obraz jest podobny, zaś słaby pilot i brak Androida skłania mnie jednak do SONY. Co do Philipsa, to podobnie jak Samsung, ta marka zbyt często mnie zawodziła, nie mam do niej zaufania.

Byłem w Media Markt i pobawiłem się. B8 mi się podoba, jedyny problem był z pilotem, TV słabo go wychwytywał, ale to pewnie mnogość innych telewizorów w pobliżu i ogólny burdel ze sparowaniami.
Ty chyba miałeś coś nie tak z tym tv. B8 nie jest wart swojej ceny. Wypada słabo przy Samsungu, Philipsie i LG. Sony ma króla w postaci A95l a B8 to taki niewypał jak na Sony.

Karbulot

Member
Chcesz w tych czasach oglądać DivX?
Tak, albowiem mam dużą kolekcję starych filmów (w tym kręconych przeze mnie), zakodowanych w formacie DivX.

Wracając do tego co piszesz, że C4 jest lepszy od B8 i cytując Ciebie: "To nie moja opinia a większości testujących". Nie wiem, jakie testy oglądałeś. Ja bardziej polegam na opiniach ludzi, a gdzie nie wejdę, czy na YT czy innego Reddita, 70-80% ludzi wybrało B8. Natomiast większość ludzi, którzy wolą C4, woli go z powodu niższej ceny (różnica jest 2 tysiące) i nie wiem, czy gdyby oba TV były w tej samej cenie, bo by tak ochoczo sięgnęli po C4. Szczególnie, że ma podobno zazieleniały obraz.

Co do testów, to czasem wydaje mi się, że są sponsorowane, a przede wszystkim stronnicze. Znalazłem taki test na RTINGS, gdzie czytam że C4 jest jaśniejszy w trybie HDR, więc dostaje 8.3 punków przeciw 7.5 w B8. Ale schodze nieco niżej, a tam widzę, że w trybie SDR duża przewaga jest po stronie B8. Niemniej, oba telewizory dostają tyle samo, czyli 7.8 punktów. No to jak mam uznać taki test za wiarygodny, jak przewaga LG jest odnotowana, zaś przewaga SONY to remis?

Niemniej różnica w jakości obrazu między dwoma telewizorami jest niewielka. Ja jej nawet nie zobaczę. Natomiast na pewno zobaczę brak Androida, na którym mi zależy, słaby pilot, który mi nie leży w dłoni, lagujące menu czy nie działającą zmianę ostrości. Tak wiem, napiszesz że pilot można wymienić, KODI wgrać po łebkach hackując system (nie wiem, czy nie przy utracie gwarancji), ostatecznie dokupując jakiegoś Chromecasta i babrać się dwoma pilotami czy pogorszonym sygnałem. Pytanie tylko... Po co. Budżet mam na 10.000, wolę dopłacić i kupić telewizor który mi bardziej odpowiada, niż bawić się w jakieś kombinatoryki.

Do góry