BRAVIA 8 K-65XR80 czy XR-65A80LAEP

Karbulot

Member
Niezadowolony z LG C4, postanowiłem do oddać i wrócić do SONY. Miałem poprzednio SONY 94J, z którego byłem zadowolony. Ale świat idzie do przodu, przesiadam się na OLED. Jako miłośnik KODI, jako użytkownik dużej ilości filmów i seriali na dyskach, po przesiadce się na nędzny playerek w LG, który nie odtwarza połowy moich filmów, postanowiłem go oddać i kupić coś z Androidem. I teraz mam dylemat, który z dwóch modeli wybrać. SONY BRAVIA 8 K-65XR80 czy SONY XR-65A80LAEP. Niby ten sam telewizor, ale podobno matryca 2 8 w trybie SDR jest jaśniejsza o 20%. Czy warto dopłacać? Nie wiem, jak się te telewizory mają jasność w stosunku do LG C4, ale w LG spodobało mi się, że zwykłe filmy SDR przy odpowiednim kontraście i ustawieniu jasności w stosunku do czerni, można uzyskać efekt takiego pseudo HDR.

Alt0S

Active member
Czy ja dobrze przeczytałem...oddałeś LG C4 tylko dlatego,że nie można zainstalować Kodi ?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Każdy ma inne potrzeby.
Można co prawda dokupić Boxa z Androidem. i po kłopocie.
Wystarczy na długie, długie lata i ma większe możliwości.

Alt0S

Active member
Instrukcja krok po kroku jak zainstalować -> https://kodi.wiki/view/HOW-TO:Install_Kodi_for_webOS. Ściągamy program webosbrew (DevMode Manager) i łączymy się zdalnie z tv poprzez sieć. Wybieramy pierwszą opcję, ze względu na to,że TV nie ma root'a. Następnie wybieramy plik kodi i ładujemy po sieci do TV...Kodi działa u mnie bez problemu. Możecie sobie ściągnąć wersję kodi 2.2 https://kodi.tv/download/webos/ ... Wersja 2.2 jest najnowszą wersją i też działa poprawnie. Z reinstalacją też nie ma problemów (można odinstalować wersję starsze i instalować nowe)

Ostatnia edycja:

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ponoć jakiś problem tam ludzie mają z synchronizacją audio? 😉 Nie wiem bo nie mam LG. W kodi można na stałe ustawić przesunięcie o xxx ms 😉

Alt0S

Active member
Ponoć jakiś problem tam ludzie mają z synchronizacją audio? 😉 Nie wiem bo nie mam LG. W kodi można na stałe ustawić przesunięcie o xxx ms 😉
Nie mam problemów z audio...sprawdzam filmy (odpalam z kodi wersja 2.2 na LG filmy z raspberry bezpośrednio po sieci) i jak na razie chodzi płynnie.

Karbulot

Member
Czy ja dobrze przeczytałem...oddałeś LG C4 tylko dlatego,że nie można zainstalować Kodi ?

Nie tylko, chociaż brak KODI przeważył.

Okropny pilot. Ledwo wystające przyciski, przy dużym zagęszczeniu powoduje, że próba ściszenia często powoduje, że wychodze do menu. Ciężko wyczuć przyciski od programów streamingowych gdyż mam duże palce, są jakieś Rakuteny a brak skrótu do YT. Brak klawisza play/pauza boli. Naciskanie rolki powoduje często jej poruszenie, i wyskakuje mi kursor, który totalnie mi nie leży. Kiedy uruchamiam Amazona, to wiecznie mi wciska, żebym używał Alexy, chociaż mnie to nie jara.

W telewizorze nie widzę różnicy kiedy wyostrzam obraz, połowa funkcji nie trybi, mimo powyłaczania sztucznych inteligencji. Nie wiem czemu, ale mam problemy z ustawieniem czerni, przy max 60 ładnie wygląda kosmos w filmach SF, jest ciemny i OK. Ale wtedy włosy aktorów gubią pasemka, są ciemnym plackiem, na ciemnych ubraniach nie widać faktury (testowane na Star Wars i Orville). Ustawienie czarnego na ok 70-75 poprawia włosy czy ubrania, ale wtedy kosmos jest ciemnoszary. Dolby Vision wygląda OK w ustawieniach "żywy", na standardowym jest zwykły jak SD.

Reklamy w menu głównym, serio? Po wyłaczeniu mam statyczny obrazek samochodu, który zajmuje połowę ekranu. Brak wygaszacza ekranu w OLED-zie? Serio? Włacza się dopiero po pół godzinie? Menu działa z opóźnieniem, po kliknięciu czegokolwiek musze czekać 2-3 sekundy aż zadziała.

Problemów jest więcej. W sumie przez dwa dni walczyłem z tym telewizorem, aż się poddałem. Kiedy kupiłem poprzedniego SONY, byłem zadowolony. Moim jedynym problemem była lekka winieta. Wczęsniejszego Samsunga oddałem, nie odtwarzał DiVx, DTS, zero Dolby Vision, porażka. Kupiłem SONY z Androidem i się zakochałem. Powiedziałem sobie, że nie kupię więcej TV bez Androida. Kumple namówili mnie na LG, uległem. I żałuję. Dla nich brak odtwarzania plików nie jest problemem, dla mnie jest. Kiedyś podłaczyłem QNAP i MI Boxa poprzez HDMI i zauważyłem, że filmy mają pogorszoną jakość, nie mówiąc o żonglowaniu dwoma pilotami.

Każdy ma inne priorytety. Chodzę po różnych forach i Redditach i porównuję sobie. Jedni chwalą C4, inni 8. Każdy ma inne priorytety i inaczej patrzy na telewizor. Myślałęm, że się przekonam do LG, niestety odbiłem się od niego. Niektórym wydaje się to dziwne, inni mnie rozumieją.

Ostatnia edycja:

Alt0S

Active member
Nie tylko, chociaż brak KODI przeważył.

Okropny pilot. Ledwo wystające przyciski, przy dużym zagęszczeniu powoduje, że próba ściszenia często powoduje, że wychodze do menu. Ciężko wyczuć przyciski od programów streamingowych gdyż mam duże palce, są jakieś Rakuteny a brak skrótu do YT. Brak klawisza play/pauza boli. Naciskanie rolki powoduje często jej poruszenie, i wyskakuje mi kursor, który totalnie mi nie leży. Kiedy uruchamiam Amazona, to wiecznie mi wciska, żebym używał Alexy, chociaż mnie to nie jara.

W telewizorze nie widzę różnicy kiedy wyostrzam obraz, połowa funkcji nie trybi, mimo powyłaczania sztucznych inteligencji. Nie wiem czemu, ale mam problemy z ustawieniem czerni, przy max 60 ładnie wygląda kosmos w filmach SF, jest ciemny i OK. Ale wtedy włosy aktorów gubią pasemka, są ciemnym plackiem, na ciemnych ubraniach nie widać faktury (testowane na Star Wars i Orville). Ustawienie czarnego na ok 70-75 poprawia włosy czy ubrania, ale wtedy kosmos jest ciemnoszary. Dolby Vision wygląda OK w ustawieniach "żywy", na standardowym jest zwykły jak SD.

Reklamy w menu głównym, serio? Po wyłaczeniu mam statyczny obrazek samochodu, który zajmuje połowę ekranu. Brak wygaszacza ekranu w OLED-zie? Serio? Włacza się dopiero po pół godzinie? Menu działa z opóźnieniem, po kliknięciu czegokolwiek musze czekać 2-3 sekundy aż zadziała.

Problemów jest więcej. W sumie przez dwa dni walczyłem z tym telewizorem, aż się poddałem. Kiedy kupiłem poprzedniego SONY, byłem zadowolony. Moim jedynym problemem była lekka winieta. Wczęsniejszego Samsunga oddałem, nie odtwarzał DiVx, DTS, zero Dolby Vision, porażka. Kupiłem SONY z Androidem i się zakochałem. Powiedziałem sobie, że nie kupię więcej TV bez Androida. Kumple namówili mnie na LG, uległem. I żałuję. Dla nich brak odtwarzania plików nie jest problemem, dla mnie jest. Kiedyś podłaczyłem QNAP i MI Boxa poprzez HDMI i zauważyłem, że filmy mają pogorszoną jakość, nie mówiąc o żonglowaniu dwoma pilotami.

Każdy ma inne priorytety. Chodzę po różnych forach i Redditach i porównuję sobie. Jedni chwalą C4, inni 8. Każdy ma inne priorytety i inaczej patrzy na telewizor. Myślałęm, że się przekonam do LG, niestety odbiłem się od niego. Niektórym wydaje się to dziwne, inni mnie rozumieją.
Ja się nie dziwie i rozumiem Twoje niezadowolenie. Co do pilota,to też ubolewam i czekam na model od G5 bo będzie bardziej ergonomiczny i matowy. Z tego co wiem,to funkcje będą działać wstecz (kilka nowych do G5 w C3 i C4 nie). Szukam też innych zamienników. Skróty do programów typu YT możesz sam zrobić. Amazona nie używam i Alexy też (można odinstalować.
Jeśli chodzi o kalibracje,to pisałem już w innym poście,że da się wszystko ustawić i opcje działają. Większość ustawia z pliku kikiego lub zamawia kalibracje profesjonalną i obraz jest super...w moim przypadku sam ustawialem i jest bardzo dobrze...nawet lepiej niż u rodziców na sony ag9 na którym byla robiona kalibracja profesjonalna.

Reklamy w menu mozesz wyłączyć...u mnie nie ma ani jednej. statyczny obrazek możesz zastąpić ruchomym lub takim jaki wgrasz i ustawisz...ja co prawda aż tak bardzo się nie bawię w tym temacie. Reklamy tylko wyłączyłem.

.divx, .mov, i inne pliki działają poprzez wbudowany odtwarzacz...ja jednak wole mieć wszystko podpiętę do raspberry z tego względu, że moge w każdej chwili kasować film i wgrywać nowy. DTS, Atmos, DD, DD+ i reszta działa...odpalam wszystko poprzez wifi i dlna ....obecnie testuje kodi ktory zainstalowałem w LG...instrukcje opisałem w innym poście.
HLG, HDR i HDR+ również jest...nawet z raspberry wychwytuje i w kodi leci z automatu gdy włączam film...gry z konsoli również mają HDR i Atmos.

Ostatnio odkryłem,że pilot od monitora lg działa z C3....pilotami nie żongluje bo ten pilot od monitora działa w LG i z amplitunerem ale wszystkim steruje zdalnie jedną aplikacją w telefonie i nawet poza domem.

Jestem osobą,która lubi poszperać i pobawić się ustawieniami i nawet poeksperymentować. Aplikacja którą mam działa z tv i ampli sam napisałem na android'a...nie jest to bardzo rozbudowana aplikacja,ale ma funkcje które pozwalają na działanie z amplitunerem i tv i żarówkami inteligentnymi i klimatyzacją...moge zarządzać wszystkim zdalnie nawet poza domem.
Aplikacja Google Home też można skonfiurować tak,że będzie działać z tv LG.

Można?...można

Ostatnia edycja:

Karbulot

Member
.divx, .mov, i inne pliki działają poprzez wbudowany odtwarzacz..

Niestety, nie odtwarza wbudowanych napisów. A dzisiaj nie stosuje się już plików SRT. A lektora nie lubię.
Poza tym, nie chce mi się bawić w jakieś instalowania z plików zewnętrznych czy obchodzenie różnych opcji, wymiany pilota itd, skoro wystarczy oddać telewizor i kupić drugi. Taki, którego system operacyjny jest mi znany i poruszam się swobodnie.

Alt0S

Active member
Niestety, nie odtwarza wbudowanych napisów. A dzisiaj nie stosuje się już plików SRT. A lektora nie lubię.
Poza tym, nie chce mi się bawić w jakieś instalowania z plików zewnętrznych czy obchodzenie różnych opcji, wymiany pilota itd, skoro wystarczy oddać telewizor i kupić drugi. Taki, którego system operacyjny jest mi znany i poruszam się swobodnie.
No ciekawe..bo ja mam filmy do których wgrywam napisy .srt poprzez pogram mkvtoolnix i jakoś napisy działają w odtwarzaczu LG...zewnętrznę również. Filmy oglądam tylko ze ściężką oryginalną z napisami i bez lektora..

Ostatnia edycja:

Karbulot

Member
Przetestowałem na Stargate SG1, Stargate Atlantis, Star Trek Voyager. Żaden z wbudowanych napisów nie odtwarza, ikonka SUB jest wyszarzona.

Dobrze, może wystarczy już tego szoku jaki wywołałem. Moje pytanie brzmiało, czy widać dużą różnicę w jakości między dwoma modelami SONY.

Ostatnia edycja:

Alt0S

Active member
Przetestowałem na Stargate SG1, Stargate Atlantis, Star Trek Voyager. Żaden z wbudowanych napisów nie odtwarza, ikonka SUB jest wyszarzona.

Dobrze, może wystarczy już tego szoku jaki wywołałem. Moje pytanie brzmiało, czy widać dużą różnicę w jakości między dwoma modelami SONY.
Moim skromnym zdaniem lepiej będzie na bravia 8

wojoo

Member
Czy poza tymi niedogodnościami związanymi z oprogramowaniem ogólnie byłeś zadowolony z C4? jasność na SDR była na dobrym poziomie?
Ciekaw jestem jaka jest różnica względem C1 którą akurat mam u siebie

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Jasność s SDR jest spoko. Dają radę bez problemu w dzień. Nie wiem jaka różnica będzie z C1, ale powiem Ci, że ja zmieniłem z B9 i jest jaśniej.

Przy okazji może ktoś podpowie. Wszystko mam podłączone do amplitunera Onkyo.
Teraz jak włączę TV włącza się amplituner.
Wiem, że jest CEC i mam to włączone.
Wcześniej z B9 tak się nie działo. Włączenie telewizora nie powodowało włączenia amplitunera.
Nic w tym zakresie nie zmieniałem.
Wiem, że mogę wyłączyć CEC, ale czy jest jakieś inne ustawienie aby było tak jak wcześniej.

Karbulot

Member
Czy poza tymi niedogodnościami związanymi z oprogramowaniem ogólnie byłeś zadowolony z C4? jasność na SDR była na dobrym poziomie?

Było OK, podciągnięcie jasności na max, przy zachowaniu odpowiedniej czerni daje takie oszukany pseudo HDR. Jednakże na RTINGS.com jest porównanie, gdzie o ile HDR jest nieco jaśniejszy w LG, to SDR jest jaśniejszy w SONY.

Alt0S

Active member
Jasność s SDR jest spoko. Dają radę bez problemu w dzień. Nie wiem jaka różnica będzie z C1, ale powiem Ci, że ja zmieniłem z B9 i jest jaśniej.

Przy okazji może ktoś podpowie. Wszystko mam podłączone do amplitunera Onkyo.
Teraz jak włączę TV włącza się amplituner.
Wiem, że jest CEC i mam to włączone.
Wcześniej z B9 tak się nie działo. Włączenie telewizora nie powodowało włączenia amplitunera.
Nic w tym zakresie nie zmieniałem.
Wiem, że mogę wyłączyć CEC, ale czy jest jakieś inne ustawienie aby było tak jak wcześniej.
Miałem identyczną sytuację. Amplituner Marantz włącza się po włączeniu TV. Zmiana nastąpiła przy aktualizacji na nową wersję WebOS 4.0
Rozwiązałem to poprzez zmienienie ustawienia ARC/eARC w ampli.
W poprzedniej wersji WebOS nie działał mi prawidłowo CEC i ARC/eARC w amplitunerze. Błąd był w implementacji oprogramowania WebOS 3.0

Do góry