Bravia 7 vs a80l vs Philips 819

otaru84

New member
Witam wszystkich, jestem na etapie wyboru telewizora. Z grubsza już przejrzałem opinie itp. zastanawiam się nad modelami Bravia 7 65cali mam ofertę na 6.5tys, Bravia a80l 65 cali mam ofertę za 6812zl podoba mi się też Philips 819
Nie mogę się zdecydować może ktoś coś doradzi.
Ogólnie zależy mi na androidzie, salon mam słoneczny ale to nie problem bo mam rolety.
Z philipsa podoba mi się pilot taki amerykański 😄 i czuć pieniądz
Oglądam tylko YouTube'a , Netflix, prime i max. Telewizji zero.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Masz na myśli 55" - tak ?
Tak Philips ma sporą przewagę, jak już część zauważyłeś.
Masz też dla członków forum specjalną ofertę i to z pakietem gratisów dodatkowo.

mat74

Well-known member
Bez reklam
zastanawiam się nad modelami Bravia 7 65cali mam ofertę na 6.5tys, Bravia a80l 65 cali

Masz na myśli 55" - tak ?
:rolleyes:

Z philipsa podoba mi się pilot taki amerykański

Mam tego Philipsa i za pilota naprawdę należą im się duże brawa.
Ambilight fanem nie jestem , dla mnie te kolorowe migajace światełka nie nadają się do seansu filmowego- koncepcja robienia dyskoteki z kina ,do mnie nie trafia..Natomiast sprawdza się to jako żródło stałego , w pełni regulowanego światła , nie powodującego odblasków na ekranie.
Android działa całkiem sprawnie ,zainstalowane Kodi (co mnie naprawde bardzo pozytywnie zaskoczyło) obsługuje nawet gęste formaty dzwięku.
Niestety dla aplikacji streamingowych brak mozliwosci dopasowania klatek.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Masz te Philipsy na sklepie ? Masz jakieś wartosci kalibracyjne ? Mozesz podac wartosci dla punktu bieli ?

btw. Od razu ostrzegam przyszłych nabywców- "po wyciagnieciu z kartona" balans bieli jest tragiczny , z resztą z LG C4 bedzie podobnie ,bo miałem okazję porównywac je jeden obok drugiego .Nie wiem co producentom wpadło teraz do głowy by po latach "ciśnięcia" na czerwony bądż niebieski ,teraz postanowili ,że przesyt zielonego ma być odpowiednikiem "obrazu kinowego" ?!

otaru84

New member
Właśnie jadę do sklepu zobaczyć bo są one wszystkie dostępne. Philips jest najdroższy a Bravia 7 wychodzi w ratach nawet za 6tys więc super cena.

otaru84

New member
:rolleyes:

Mam tego Philipsa i za pilota naprawdę należą im się duże brawa.
Ambilight fanem nie jestem , dla mnie te kolorowe migajace światełka nie nadają się do seansu filmowego- koncepcja robienia dyskoteki z kina ,do mnie nie trafia..Natomiast sprawdza się to jako żródło stałego , w pełni regulowanego światła , nie powodującego odblasków na ekranie.
Android działa całkiem sprawnie ,zainstalowane Kodi (co mnie naprawde bardzo pozytywnie zaskoczyło) obsługuje nawet gęste formaty dzwięku.
Niestety dla aplikacji streamingowych brak mozliwosci dopasowania klatek.
A powiedz mi nie ma problemów z przejściami tonalnymi, oglądałem gdzieś test i tam to było mocno widać. Powiedz mi jeszcze pilot jest w całości po bluetooth bo ktoś mi pisał że jest na podczerwień a tylko część przycisków na Bluetooth

mat74

Well-known member
Bez reklam
A powiedz mi nie ma problemów z przejściami tonalnymi, oglądałem gdzieś test i tam to było mocno widać.

Bez skorygowania WB i właczenia algorytmów wygładzania ("redukcja zniekształceń" -nie wiem czemu tak to nazwali ?!) problemy są,po korekcie obraz jest gładki.

Powiedz mi jeszcze pilot jest w całości po bluetooth

Szczerze mówiąc nie wiem.Pilot działa bezproblemowo więc nawet w to nie wnikałem.TV to nie jest box , który chowasz do szafki lub za TV ,więc nawet jeśli jest na podczerwień to czujnik TV zawsze go widzi .

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
@otaru84 czy to nie Ty pytałeś na YouTube wybierz.tv o wybór pomiędzy A80l a 819? Tam padło takie pytanie i odpowiedź, że oba modele to obecnie słaby wybór.

otaru84

New member
@otaru84 czy to nie Ty pytałeś na YouTube wybierz.tv o wybór pomiędzy A80l a 819? Tam padło takie pytanie i odpowiedź, że oba modele to obecnie słaby wybór.
Tak dokładnie ja się pytałem, głównie chodzi mi o google tv. Cena się teraz zmieniła bravi 7 i to mocno bo z 8.5 na 6tys. Ogólnie a80l nie zrobiło na mnie jakiegoś szału i skupiam się teraz na bravi 7 i philipsie 819 tylko że Philips 8700zl i nie wiem czy warto dopłacać lub trochę poczekać az spadnie cena.

otaru84

New member
Bez skorygowania WB i właczenia algorytmów wygładzania ("redukcja zniekształceń" -nie wiem czemu tak to nazwali ?!) problemy są,po korekcie obraz jest gładki.

Szczerze mówiąc nie wiem.Pilot działa bezproblemowo więc nawet w to nie wnikałem.TV to nie jest box , który chowasz do szafki lub za TV ,więc nawet jeśli jest na podczerwień to czujnik TV zawsze go widzi .
To dobrze wiedzieć że nie ma problemu z przejściami. Ile płaciłeś za swojego philipsa, muszę przemyśleć czy warto poczekać aż stanieje czy kupić bravie 7

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Nie lepiej kupić lepszy tv nie patrząc na system i za grosze dokupić przystawkę jak chcesz mieć google? Dlaczego na google Co zależy?

otaru84

New member
Właśnie byłem w sklepie i oglądałem wszystkie modele bravie 7, a80l, i philipsa 819. Zabrałem żonę ze sobą bo ja to już nie jestem obiektywny hehe i ona powiedziała że obraz najładniejszy w philipsie później Bravia 7 i najgorzej wypadał a80l. Dopowiem że mogliśmy sobie włączać yutuba, telewizory były obok siebie. Faktycznie Philips miał obraz najładniejszy. Puszczałem Mario budowlańca żeby porównać to co się ogląda na co dzień 😄 jak i treści 4k HDR.
Koolega napisał dlaczego ten system akurat mi on najlepiej pasuje. I są tam aplikacje które potrzebuje a nie ma ich na webos

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Dlatego napisałem, że za grosze przystawka i masz google z wszystkimi aplikacjami. Pytanie jeszcze jak były ustawione te telewizory choć wiadomo, że OLED będzie lepiej wygladał.

Do góry