Brak wykrywania PC-Plazma

KiVash

New member
Mam LGPX4RV - niestety ostatnio włączam PC-eta i nie wykrywa mi LG:(
Wczesniej było oki przełączałem i ogłądałem...
Podłączenie: DVI - HDMI.
Mam Catalisty Control Center 6.5 na nim wcześniej było ok.
Co najlepsze system preinstalowałem i nadal to samo.
Catalisty 6.4 to samo...
Prosze,jeśli ktoś miał podobny problem i go rozwiązał lub ma jakieś sugestie na ten temat niech sie odezwie:)
Radeon 9700Pro
pozdro.

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
rozumiem, że równolegle jest podłączony monitor, jeżeli tak to czy włączyłeś ręcznie w sterownikach drugi ekran?

Jeżeli używasz plazmy jako jedynego monitora dla kompa to spróbuj włączyć najpierw plazmę na odpowiednie wyjście a dopiero potem odpal kompa.

KiVash

New member
Recznie nie da rady ponieważ w ogóle control center teraz go nie widzi (wcześniej było LG jako secondary)

Odłączałem monitor i zostawiałem samą plazme podczas uruchomienia kompa i tez nic.
Martwi mnie to iż wcześniej podczas uruchamiania komputera widziałem "objawy widzenia" Plazmy LG przez ładujący sie system w pececie np. lekko przesunięty obraz na monitorze komputera itp.Teraz i tego nie ma:(

Możliwe jest by jakieś napięcie poszło na wtyk HDMI podczas wyłączania końcówki od karty graf.? a moze przebicie lub coś w tym stylu?
Karta jest oki w kompie bo na cyfrowym DVI działa monitor.
Jestem załamany:(( Może kabel do wymiany?
eh.

dnc

Moderator
VIP
Zasadniczo to podczas startu na ekranie plazmy tak jak na ekranie monitora powinny pojawiac się napisy starowe kompa. Tak jest u mnie. Pojawiaja się napisy stratu BIOSu i WinXP. Potem wskakuje obraz z grafiką na ekranie. Nie wiem jak to jest u ATI ale u Nvidii tak to własnie wygląda. Ja bym proponował wyłaczyc plazme. Odpiac ją od kompa, właczyc kompa tylko z monitorem, Potem przy właczonym kompie podpiac plazme. Powinien wykryc obecność drugiego monitora w ustawieniach panelu sterowania ekranem. Jak nie, to albo uwalony jest kabel DVI (albo źle włozony), albo cos z kartą graficzną. Lepiej to dobrze posprawdzać. Albo załatw sobie kogoś kto ma laptopa z DVI i podłącz go do plazmy. Tak się dowiesz czy to komp. czy coś po za nim.

KiVash

New member
Dobrze ,ze nie wspomniałeś,ze moze by uwalone złącze HDMI w TV bo mam głęboką nadzieję,ze tak nie jest.
A co do początku Twojego wątku to tak tez robiłem.
Kwestia sprawdzenia kabla...

dnc jaki masz kabel HDMI,jakiej firmy i jaka długość?.Zadowolony jesteś z jakości odbioru filmow,dem HDTV na TV z kompa?

Ostatnia edycja:

KiVash

New member
Więc z LG dostałem odpowiedz iz nalezy "przeprogramowac pamiec DDC" i powinno pomoc by HDMI znow wykrywał komputer.Czy ktos ma pojecie jak to sie robi??:confused:

dnc

Moderator
VIP
KiVash napisał:
...
dnc jaki masz kabel HDMI,jakiej firmy i jaka długość?.Zadowolony jesteś z jakości odbioru filmow,dem HDTV na TV z kompa?

Używam kabla Vivanco DVI-HDMI o długości 3 metrów.
Znam tryb pracy/komunikacji DDC karty graf. Nie słyszałem jednak o pamięci DDC. Tryb ten jednak działa na złączach VGA (D-Sub) nie zaś na HDMI.
O DDC...

KiVash

New member
dnc napisał:
Używam kabla Vivanco DVI-HDMI o długości 3 metrów.
Znam tryb pracy/komunikacji DDC karty graf. Nie słyszałem jednak o pamięci DDC. Tryb ten jednak działa na złączach VGA (D-Sub) nie zaś na HDMI.
O DDC...

Widzisz ,tak sie znają w serwisie LG:-(
Dzieki za link.

Do góry