Brak sygnału z anteny, cyfra+

LoGaN99

New member
Witam!
Mam problem bo nie mogę złapać żadnego sygnału.Antenę ustawiłem na prawidłowej stronie domu(dishfinder , anteny sąsiadów) kręciłem w pionie i poziomie ale nic nie znalazłem cały czas dekoder pokazywał zero. Czy powodem może być przewód ? Bo końcówka(F-ka) nie jest założona na tą zew. izolację tylko trzyma się na tym ekranie.Posiadam antenę od Polsatu cyfrowego , dekoder sagemcom hd,konwerter twin

jaroman

New member
Nie jest łatwo znaleźć sygnał z odpowiedniej satelity, gdybyś był z okolic Bydgoszczy mógłbym Ci pomóc jak coś pisz na priv.Pozdrawaim

Szemot

New member
Opcji masz kilka:

1. Sprawdź dekoder u kogos kto ma cyfre zeby sie upewnic na 100%, że to nie zwalony dekoder. Sagem jest dośc stary i sypie sie nieraz (byłem w obsłudze technicznej Cyfry+ wiec wiem mniejwiecej jak jest z sypalnością dekoderów). jesli nie masz zadnego znajomego to przejdz sie do dowolnego dystrybutora Cyfry+ (byle nie takiego co ma stolik tylko w markecie bo tacy tylko podpisuja umowy i nic wiecej) i sprawdzisz u dekoder czy jest sprawny i ewentualnie od reki dostaniesz sprawny.

2. Jesli masz kompas bądź podziałkę katową to zadzwon do infolinii technicznej Cyfry+ podaj najwieksze miasto jakie masz w swojej okolicy (chyba, ze jesteś z duzego miasta) a oni podadza Ci dokladne konty azymuty itp i wg nich sobie juz ustawisz.

3. Mowisz, że masz konwerter Twin. Coś do drugiedo wyjścia z konwertera jest podłaczone? Tak czy owak wetknij Cyfre do drugiego i zobacz czy nadal masz problem.

4. Nie masz zadnego kanału do wyszukiwania czy wyszukuje ale ich nie widzi? Jesli to drugie to zobacz czy działaja takie jak TV Silesia czy TV4, jesli tak to wystarczy aktywowac karte. Wysylane sa do niej cyklicznie uprawnienia przez satelite wiec jesli przez jakis czas nie masz sygnału a uprawnienia akurat by przechodziły to karta ich nie dostanie i bedzie nieaktywna. a czasem zdarza sie, ze od tak je traci. Wtedy telefon do cyfry i w ciagu 5 min masz aktywowana karte na nowo. TV Silesia i TV 4 i kilka innych to kanały FTA czyli niekodowane i nawet z nieaktywna krta kanaly te bys odbierał. jesli ich nie odbierasz to problem lezy w czym innym. karte jakby co tez możesz sprawdzic u dystrybutora.

5. No nie na darmo wymyslili standarty kabli i koncówek i jesli masz zalożona nie tak (jesli dobrze zrozumiałem to ekran nie jest nigdzie podłaczony) to wtedy faktycznie na 90% nie bedziesz odbierał niczego. Spróboj na jakims dobrym kablu. Nawet jesli masz taki metrowy to możesz jakos podłaczyc dekoder i mały TV przy antenie żeby tylko zobaczyc czy cokolwiek zadziała.

6. Jesli zadne z punktów nie pomoze to wezwij kogos zeby to zrobil. Jesli jestes w cyfrze wiecej niz rok to masz prawo (chociaz starają sie o tym nie mowic głosno) do tzw usługi assistance czyli ktos za darmo przyjezdza w ciagu 48h od złoszenia i ustawia Ci antene. Chyba, ze wina lezy po stronie kabla to załozy kabel od nowa tylko za niego juz trzeba by bylo zapłacić.

Powodzenia

LoGaN99

New member
Ad3
Podłączyłem na razie tylko jeden przewód.
Ad4
W menu dekodera mam siła sygnału 0, jakość sygnału niewystarczająca
Ad5
Ekran jest podłączony tj ta cała f-ka nie jest zamocowana na tej górnej izolacji tylko trzyma się tak jakby na ekranie.

Do góry