Brak dzwięku z TV

jarkin

New member
Witam!
Zakupiłem amplituner Harman Kardon AVR 255 i mam problem, bo nie ma dzwięku z TV.
Połączyłem:
Ampli - TV HDMI out - HdMI in
Ampli - DVD HDMI - HDMI
Ampli - DVD optyk(toslink) - czy jest potrzebny?

TV ma wejścia Audio in R+L, Audio out R+L, Component in Y,Pb,Pr

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Nie wiem jak jest w HK ale jest takie coś jak" Kanał zwrotny" czyli z TV dźwięk wraca do amplitunera. Musicz poczytać instrukcję obsługi. Co do kabla optycznego to nie ma sensu jak już podłączyłeś kablem HDMI. Jeśli masz dekoder cyfrowy to możesz wtedy optykiem podłączyć do amplitunera i masz wtedy dźwięk na KD z kanałów TV. Podłączając kablami 2RCA- 2RCA do Audio R, L w TV i amplitunerze będziesz też miał dźwięk tylko co najwyżej stereo i gorszej jakości niż kablami cyfrowymi (optical, coaxial, HDMI)

pdolny

New member
Ja mam avr 265 i mam TV cyfrową (dekoder mpg4 w tv). Podłączyłem następująco:
TV - AVR: HDMI IN - HDMI OUT
dźwięk TV - AVR: optical OUT - optical IN
W source setup w ampli przestawiłem sobie audio input na optyka. Niestety mój TV nie obsługuje ARC więc nie moge po HDMI przeslac dźwięku z tV. Jeśli twoj TV (sprawdz w specyfikacji) ma wersje HDMI 1.4 (ampli tez musi miec) wlacz wtedy w AVRce w settings ARC i bedziesz mial dzwiek po HDMI.

Mam tylko jedno pytanie dlaczego w tv cyfrowej jak nadaja dolby digital jest tylko wersja 2.0 (na dwa glosniki). Czy w telewizji cyfrowej (bez dekodera oczywiście zewnętrznego) nie ma mozliwości ogladania filmow w wersji DD lub DD+ dla kanalow 5.1. Jeśli tak to co robię źle że na ampli po optyku wysyla mi tylko DD 2.0 . A może nie wszystkie stacje nadają w DD 5.1 nawet jeśli pisze na nich, że mają dźwiek DD.

Do góry