Brak dzwięku - amplituner Yamaha

screamik

New member
Ok teraz wszystko jest jasne. Ja Ci bardzo dziękuje za pomoc, ciężko było by mi to zrobic samemu. Już podłączyłem konsole i Tv boxa pod amplituner wszystko pięknie gra. Jeszcze tylko dokupię ten kabel i zdam relacje jak działa sub. Dzięki, jesteś wielki :)

Funia156

New member
Podępnę się aby nie zaśmiecać nowego tematu.

Jest to mój pierwszy post na tym forum więc pragnę się serdecznie przywitać :)

Jestem laikiem jeśli chodzi o sprzęty hi-fi itp więc jeśli moje pytania są głupie to proszę z góry o wyrozumiałość.

Przejdę do meritum. Zakupiłem amplituner Yamaha rx v679 jako amplituner oraz głośniki Yamaha ns-555 i ns-c444 do kompletu. Kupiłem też telewizor Samsung UE75H6475. Chciałbym to połączyć ze sobą aby jakoś grało. O ile po wielu problemach udało mi się uruchomić amplituner aby chociaż radio odtwarzał tak nie mogę sobie poradzić z tym aby uzyskać dźwięk z telewizora poprzez amplituner i głośniki w/w. Połączyłem av z tv poprzez kabel HDMI(ARC). Złącze to występuje zarówno w av jak i w telewizorze. Głosu jednak z tv nie mam poprzez zewnętrzne głośniki tylko ciągle przez wbudowane. Próbowałem coś ustawiać w tv ale nie za dużo tam można zmieniać. Mam ustawienie, że głos może iść z głośników telewizora albo z "innego urządzenia". Jednak z "innego urządzenia" jest cisza a z telewizora to z telewizora. W amplitunerze wybieram scene TV i zmienia się na AV4 ale głosu nie ma. Może coś źle podłączyłem albo kabel nie taki? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

I

irek6311

Guest
TV ma optyczne złącze audio (Optical digital out) podepnij pod amplituner, i zmień w TV na inne żródło.

Funia156

New member
Nie mam takiego kabla niestety. A to złącze HDMI ARC nie powinno służyć do tego aby przesyłać zarówno obraz jak i dźwięk? Może byc tak, że mam jakiś lipny kabel hdmi?

I

irek6311

Guest
Nie mam takiego kabla niestety. A to złącze HDMI ARC nie powinno służyć do tego aby przesyłać zarówno obraz jak i dźwięk? Może byc tak, że mam jakiś lipny kabel hdmi?
Kup ten kabel bo fortuny nie kosztuje (max 70zł na Allegro), jak masz wszystko poprawnie powłączane to winowajca TV bo nie śle foni po HDMI > kanał zwrotny widocznie nie działa(ARC).

Ostatnia edycja:
I

irek6311

Guest
Tak na koniec to HDMI kabel za minimum 50zł kup a nie 5 czy 10 zł z Allegro bo to syf i może uwalić ci TV czy Amplituner > Funia156 :idea:

Do góry