Brak dzwieku 5.1 przez kabel optyczny

cinonozo

New member
Witam mam bardzo dziwny motyw z dzwiekiem na ps3. Obraz na tv puszczony (Lcd sony 32') przez hdmi a dzwiek do kina domowego (sony zestaw 5+1) kablem optycznym (10m). [ wszystkie ustawienia w opcjach audio i obrazu sa okey) Dzwiek podczas grania jest okej normalnie idzie 5.1 ch. Podczas odpalania filmów avi w wyskoiej rozdziałce jest dzwiek 5.1. Podczas odpalania zwykłych filmów na DVD jest 5.1. W momencie kiedy wrzucam płyte blueray z koncertem np. ac/dc czy queen wybieram z opcji płyty aby odwarzany był w 5.1 niestety nie gra to w w 5.1.
ps:Sprawdzałem to u 3 osób na konsolach ten sam numer(na kablach 05m i 1.5 m) nie idzie dzwiek 5.1 podczas odwarzania płyt blueray nie wiem moze filmy ida nie odpalałem ,moze te 5 koncertów co mam w bluray sa w jakis sposób zle wytłaczone nie wiem !!! zakupone w media nie dla idotów !!
licze na szybka odpowiec HELP mi Kill mi !
Pozdrawiam

joker

New member
Witam

Też zacząłem mieć podobny problem - okazało się, że we wcześniejszym firmware działało 5.1 na blu-ray w trybie PCM, a teraz trzeba zmienić na BITSTREAM w ustawieniach dvd/blu-ray jest to ostatnia opcja łatwo znajdziesz.

Ale co ciekawe jeśli przełączałem dźwięk z optyka - HDMI - optyk - to dźwięk 5.1 PCM pojawiał się na płytach blu-ray, ale nie wszystkich, dopóki nie wyłączyłem playstation.

cinonozo

New member
Witam dobrze ze ktos sie odezwał ale niestety nic to nie pomogło przestawienie tych opcji. Ale jedno sie wyjasniło ze kiedys działało i teraz po ktoryms tam updejcie takie cos sie dzieje. Dziwne rzeczy :-(
pozdrawiam

Ostatnia edycja:

cinonozo

New member
bady171 napisał:
Jesli masz taka mozlwiość przetestuj inny kabel optyczny
Nie mam takiej mozliwosci bo od konsoli do kina domowego jest 10 metrów i nie ma jak tego sprawdzic bo nikt nie ma takiego kabla długiego :-(
Ale tak jak pisałem, ze sprawdzałem i 2 osob maj kina i maja kosole ps3 maja podłaczone 1m i 1.5m kablem i jest ten sam numer :-(.
ps: Jak dla mnie to wina oprogramowania czyli updejtu, albo cos trzeba przełaczyc nie wiem. Dodam jeszcze ze wszystkie te osoby u ktoorych jest ten sam numer maja połaczenie z internetem.
pozdrawiam

Witam no i sie wyjasniło jezeli na płycie z w filmem w blueray nie ma dzwieku dts czy dts HD a poprostu jest dolby digital 5.1 i 2.0 to idzie tylko 2.0.
Sprawdzałem dana płyte w odwarzaczu za 4500 zł i okazało sie ze tam działa to 5.1 ;-) no ale trzeba miec odwarzacz za 4500 zł. Na kosoli ps3 nieststy nie da rady :-(
pozdrawiam

Posty się edytuje proszę Pana. Nie pisze następnego!

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry