Bolące oczy w Philipsie 47pfl9732/d

albert123

New member
Witam wszystkich uzytkownikow w/w philipsa i nie tylko!
W koncu przyszedl. Podlaczylem go do fergusona 8800 hd odpalilem cyfre i... obraz jakis taki zwykly ale po kolejnym wlaczeniu cos sie pozmienialo i obraz jest Bomba wszystkie kanaly no moze z wyjatkiem euro sportu. Ogolne wrazenie bardzo pozytywne. Jednak gdy zaczalem sie bawic ustawieniami obrazu po 5 min zaczely mnie bolec oczy. Nadmieniam ze ogladam go z odl ok. 2.30m. Czy ktos mial podobnal sytuacje ew. czy moglibyscie podpowiedziec jak ustawic najlepsze ustawienia zeby nie bylo problemu? pozdrawiam

pkoso

New member
Powiem najpierw ze wczoraj u znajomych ogladalem na tym tv Aleksandra i nie zaznalem dyskomfortu jesli chodzi o oczy. Najlepej jasnosc podswietlenia matrycy zostawic fachowcom poprostu w tym tv nalezy wlaczyc automatyczny czujnik podswietlenia matrycy i to powinno pomoc. Acha moze tez deko za blisko jak na 47 cali pozdRawiam

Robertus64

New member
Bez reklam
Jeżeli oglądasz 47 calowy tv z takiej odległości to zawsze będą bolały gałki od biegania po ekranie , dodatkowo jest to duża powierzchnia świecenia - taka przekątna to do odległości ponad 4 m.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
musisz zamówić kalibracje obrazu i to do domu.
Zmniejsz narazie wszystkie ustawienia na "miękko" .
Dla osób z wrażliwym wzrokiem lepsza jest plazma , która ma miękki obraz.

czaras

New member
Robertus64 napisał:
Jeżeli oglądasz 47 calowy tv z takiej odległości to zawsze będą bolały gałki od biegania po ekranie , dodatkowo jest to duża powierzchnia świecenia - taka przekątna to do odległości ponad 4 m.
Robertus, a jak sie odniesiesz do ponizszej tabelki ?
l0ysgwuto5a4jbjh.jpg

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
nie każdy ma taki sam wzrok.
47" przy słabym SD i odległości 2,5 metra to może być porażka.

I nie dubluj wątków - bo podpadniesz administratorom.

Robertus64

New member
Bez reklam
Wszystko rozbija się o dostęp do dobrego sygnały:( jeżeli ktoś ma podpięty 1080 to fakt może siedziec bardzo blisko ale nie wierzę że duzo ludzi korzysta tylko z 1080:???: .To niejako paradoks że ta generacja telewizorów przynajmniej w Polsce zestarzeje się prędzej niż bedzie osiągalny powszechnie full hd , porostu sprzęt wyprzedza znacznie dostepny powszechnie sygnał.Jeszcze gorzej jest z DVD , ludzie mają kilkaset filmów DVD i trudno żeby teraz wszystko zamieniali na Fulla;) , ja mam ogrom materiałów archiwalnych w Pal i nie jest mi potrzebny full hd a nawet gra gorzej niż na zwykłym hd - generalnie to nie ma TV do wszystkiego albo rybka albo;) ....

albert123

New member
Witam!
Jak to jest w koncu z tymi LCD ponoc one nie promieniuja i mozna ogladac nawet z malej odlaglosci. Kontrast mialem ustawiony na 90 dlatego byl chyba problem, jak zmniejszylem na ok 50 wszystko ustapilo. I teraz pytanie czy moglibyscie napisac jakie powinny byc optymalne ustawiena tv lub jakie macie ustawione parametry? i jeszcze jedno czy warto zainwestowac w dobry kabel HDMI bo na razie uzywam taki standartowy z pudelka

ps. nie wiem dlaczego pojawily sie dwa watki. Tylko raz zatwierdzilem posta i wyskoczyly dwa. Musialem zrobic to nieswiadomie
pozdrawiam

albert123

New member
kiki napisał:
musisz zamówić kalibracje obrazu i to do domu.
Zmniejsz narazie wszystkie ustawienia na "miękko" .
Dla osób z wrażliwym wzrokiem lepsza jest plazma , która ma miękki obraz.

Witam KIKI!
A moglbys napisac jak wyglada taka kalibracja czy robi sie to jakims urzadzeniem gdzie taka mozna zamowic i czy moge to sobie zrobic sam
pozdrawiam

Do góry