Ból oczu Samsung 40H6400 moja obiektywna opinia, jaka Aleternatywa ?

piteron

Active member
Bez reklam
Ale sposob wyswietlania w kazdym lcd jest taki sam. Powtarzam skoro z ponad 3 metrow przy ekranie 40 cali masz takie problemy to konieczna jest wizyta u okulisty
Chyba że w podswiadomosci masz zapisane ze samsung powoduke5 bol5 oczu a np panasonic nie. Nie jest to sarkazm ale fakt stwierdzony naukowo. Ile to razy ludzie pisza ze przedmiot x jest lepszy od przedmiotu y tylko dlatego ze ten drugi jest ladniejszy, barrdziej prestiżowy itp

Mariusz1969

New member
nie mam nic zakodowane :) to nie jest jakaś snty reklama ... a raczej doświadczenia z innymi TV ...
dwóch znajomych ma Panasonic 1 z serii AS drugi nie wien co to jest , ale TV jest duzy ... moja siostra ma SONY 50 , inna znajoma Sony 32 .. i w żadnym wypadku nie było problemu ... dodam ze w czasie gdy szukałem telewizora sprzedawca odradzał mi samsunga twierdząc ze kupił matce ten sam model i musiał zwrócić ponieważ starszej pani bardzo przeszkadzało jaskrawość ekranu w sumie nie wiedziałem co ma na myśli , teraz już wiem

Ostatnia edycja:

piteron

Active member
Bez reklam
Qrde
Ja tu czegoś nie rozumiem
Jaskrawosc w tym tv jest do regulacji.kontrast.temperatura balans bieli itp
Nie wiem znajomy ma taki sam model ale w 65 calach i oglada go dokladnie z 3 . metrów
Nie skarży aie na nic a na pewno noe na to ze obraz jest za jaskrawy czy mało plynny
Zmien po prostu model na taki jak maja Twoi znajomi i nie bola Cie oczy i po klopocie

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:

redrum1906

New member
1 wariant: Zmień TV- może masz specyficznie wadliwy.

2 wariant: Ten sam obraz w innej obudowie pozbawiłby Cię problemu- terapia placebo;)

3. wariant: Udaj się do lekarza.

Mariusz1969

New member
napisałem tutaj o swoim problemie nie po to o aby ktoś sobie robił jaja ... ale jak widzę zawsze się znajdzie paru pajaców którzy myślą ze są "cool " :) niestety typowe ..

zdaje sobie sprawę ze to co mi sie przytrafiło nie zdarza sie często ale jednak , wystarczy poszperać w necie .. niestety nie znajduje jakiejś sensownej odpowiedzi , 40h6400 został oddany

Ostatnia edycja:

Mariusz1969

New member
znalazłem odpowiedz i jak się okazuje wiele osób cierpi z tego powodu, niestety na polskich stronach nie wiele można na ten temat przeczytać ... cóż nie będzie łatwo

Problem to PWM-flickering niewidoczne pulsowanie diod w podświetlaniu krawędziowym nowych TV- LED , stare TV miały tzw. podświetlenie CCFL , różnice jak się okazuje są bardzo duże ..
Linki na dole

Tu gdzie jestem sa 3 działające monitory , wszystkie CCFL i nic sie nie dzieje .

jeszcze jedna ciekawostka ... na jakimś forum angielskojęzycznym doczytałem , ze zawroty głowy powodują inna częstotliwość samej Matrycy a inna diod które ją podświetlają, czego efektem jest rozfazowanie obrazu w momentach szybkiego ruch kamery ( nie mylić z szybkim ruchem obiektu np. mecz piłki nożnej ) jak widać większość ludzi tego nie zauważa co nie znaczy że oczy tego nie rejestrują ... dlatego firmy chcąc jak najwiecej zarobić jednocześnie oszczędzić robią takie rzeczy kosztem zdrowia ludzi ... a chyba każdy się zemną zgodzi że Samsung, pewnie inne firmy też są zdolne do wielu przekrętów aby wycisnąć jak najwiecej !

w linkach mowa jest o monitorach komputerowych, lecz ta technologia dotyczy także TV.

LED Monitors can cause headaches due to flicker - FlatpanelsHD

CCFL vs LED - różnice, korzyści i testy praktyczne. Katody czy diody?. benchmark.pl

Ostatnia edycja:

piteron

Active member
Bez reklam
Ale moment
Telewizory ktore podałeś że nie powodują bólu oczu to tez krawędziaki
Więc z tą teorią cos jest nie tak
Zeozumial bym gdyby h6400 mial wspomaganie ruchu za.pomocą migoczacego podświetlenia ale ten model tego nie ma a Sony stosuje ten parent juz od jakiegoś czasu. A napisałeś ze w tv Sony nie widzisz.tego maczacegi efektu
I tak na koniec w sprawie zdrowia
Jak pewnie wiesz w Stanach Samsumga 1 miejsce w sprzedaży TV,więc gdyby bylo tak jak napisałeś ze producenci celowo produkują buble które sa zagrożeniem dla zdrowia to gwarantuję Ci ze nie jeden amerykanin rozglądał by sie juz za.zakupem jakiejsc wyspy na Pacyfiku z odszkodowania
W Stanach prowadzi sie nawet badania czy jak pies zerzre pilota to mu on zaszkodzi czy nie
Dlatego chyba tylko na tym rynku kupując Tv nie masz załączonych baterii bo jak wiadomo jak pies zerzre baterie to mu flaczki popali. Ale to juz nie problem producenta TV tylko baterii

Ostatnia edycja:

mafia35

New member
Bez reklam
Czysta matematyka. Jeśli dużo sprzedaje to może mieć dużo reklamacji. Jeśli inny producent sprzedaje 10x mniej i ma 10x mniej reklamacji to nie oznacza, że jego sprzęt jest lepszy...

Guzioo_PL

Member
Bez reklam
Próbowałeś sprawdzić jak na Twoje oczy działałby TV Philips z funkcją Ambilight? Nie mówię, żeby od razu kupował ten sprzęt ani nie mam zamiaru Ciebie do niego przekonywać.
Widziałem kiedyś na forum (nie pamiętam gdzie to dokładnie było), że klient miał problemy z oczami - był po zbiegu operacyjnym. Po oglądaniu TV ok 30 minut zaczynały jemu łzawić. Napisał, że jedyny TV jaki może oglądać to właśnie TV z funkcją Ambilight. Przy włączonym takim podświetleniu wszystko jest ok i może oglądać wiele godzin. To oczywiście jest przykład i nie wiem czy w Twoim przypadku by pomógł.

P.S.
Mam nadzieję, że ten Panasonic będzie ok :)

Mariusz1969

New member
ja nigdzie nie pisze ze samsung robi złe TV ... ja twierdze cały czas , ze problem jest po stronie mojego organizmu ... chociaz akurat ... miałem dwa monitory samsunga i w obu padły kondensatory :) ale to szczegół

Próbowałeś sprawdzić jak na Twoje oczy działałby TV Philips z funkcją Ambilight? Nie mówię, żeby od razu kupował ten sprzęt ani nie mam zamiaru Ciebie do niego przekonywać.
Widziałem kiedyś na forum (nie pamiętam gdzie to dokładnie było), że klient miał problemy z oczami - był po zbiegu operacyjnym. Po oglądaniu TV ok 30 minut zaczynały jemu łzawić. Napisał, że jedyny TV jaki może oglądać to właśnie TV z funkcją Ambilight. Przy włączonym takim podświetleniu wszystko jest ok i może oglądać wiele godzin. To oczywiście jest przykład i nie wiem czy w Twoim przypadku by pomógł.

P.S.
Mam nadzieję, że ten Panasonic będzie ok :)

nie nie próbowałem ale biore pod uwagę, jeśli z Panasonikiem będzie ta sama jazda co z Samsungiem , spróbuje Philipsa :) coś muszę w końcu wsadzić w dziurę jaka została po starym TV , pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Od początku ....

rozpoczynając ten watek nie miałem pojęcia co jest przyczyna moich problemów ....a pisząc o telewizorach które mi nie przeszkadzały nie miałem pojęcia że to stare CCFL bez podświetlania krawędziowego ...
w obecnej sytuacji ... obawiam się że każdy nowoczesny LED TV będzie dział tak na moje oczy ....niestety zamowiłem już Panasonic ...

Co do sprzedażny w USA ... tak zgadza sie SAMSUNG sprzedaje najwiecej tv w USA ale tez ma najwiecej zwrotów .

P.S ... właśnie odczytałem wiadomość tej treści od RHJG

"" Witam przestań facet pieprzyć głupoty bo zgłoszę Adminowi i wywali Cię z tego Forum ! za trollowanie, hejt ! Zdrówka życzę ....Jeden Antoni Macierewicz wystarczy !! ""

co to jakiś szantaż ? " BO JAK TO JA CIĘ " chyba jest demokracja nie mieszkamy w Niemczech gdzie od górnie się ustala o czym można mówić a o czym nie ?? ?postaram się skontaktować z ADMINEM w tej sprawie .. :) pozdrawiam

Byłeś w jakimś markecie RTV i patrzyłeś przez chwilkę na różne modele telewizorów?
Zalecam też wizytę u okulisty(nie jest to żart), moja narzeczona ma coś co się dziwnie nazywa i np. czasem oglądając tv oczy jej łzawią.

Co do tego kolegi od prywatnej wiadomości, możesz mu odpisać, że ksywa Niesiołowski jest dla niego jak znalazł:D

Mariusz1969

New member
Byłeś w jakimś markecie RTV i patrzyłeś przez chwilkę na różne modele telewizorów?
Zalecam też wizytę u okulisty(nie jest to żart), moja narzeczona ma coś co się dziwnie nazywa i np. czasem oglądając tv oczy jej łzawią.

Co do tego kolegi od prywatnej wiadomości, możesz mu odpisać, że ksywa Niesiołowski jest dla niego jak znalazł:D

byłem w Marketach nawet klika razy ... oczywiscie odczuwam dyskomfort patrząc na 10 tv włączonych na raz .. ale nie od wszystkich . problem w tym ze nie wiesz które wypalają oczy a które nie .
Co się tyczy okulisty ... na forach ludzie piszą ze odwiedzali lekarza jeden gosc nawet poddał sie zabiegowi to nic nie pomogło ... wyjaśnię tego problemu jest w Linku który podałem wyżej ... na koniec dodano iż cierpi na ta przypadłość 10 % ludzi .. co mnie wcale nie pociesza .
podaje link raz jeszcze ... warto przeczytać

LED Monitors can cause headaches due to flicker - FlatpanelsHD

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Można jeszcze oglądać w okularach przyciemnianych - znam takie przypadki.
Ale tu chyba Oczy same proszą o kontakt z okulistą .

piteron

Active member
Bez reklam
A może po prostu projektor
A tak poważnie bez stwierdzenia medycznego nie ma co dyskusji prowadzic
Opisy chorób z internetu sa tak wiarygodne jak rzecznik prasowy z lat 80
Ja osobiście. stawiam na wadę wzroku albo autosugestię
I tak zupełnie na koniec to nie wyciaga sie PRYWATNYCH wiadomości na forum publiczne. Jest od tego admin i to jemu zglasza sie takie wiadomosci

Ostatnia edycja:
Do góry