Błyszcząca matryca - warto?

avacanda

New member
Witam.
Mam problem z wyborem TV - dzięki użytkownikowi KIKI mój wybór padnie na Toshibe 40TL838 lub Philipsa 4007 (raczej philips ze względu na 42")i tu mam pytanie do osób mających jakieś porównanie - trochę boje się odbić światła. Mam dotychczas matryce matową i tego problemu nie ma.
Co prawda na przeciwko TV niema i nie będzie żadnego źródła światła a jedyne okno w pokoju jest z prawej strony TV.
Proszę o doradzenie czy matryca błyszcząca nie jest złym wyborem? Wydaje mi się też że skoro firmy je produkują to nie mogą być złym rozwiązaniem a jednak mają bardzo dużą liczbę przeciwników.

vvojt

New member
Stałem przed podobnym wyborem i zdecydowałem się na Philipsa, mam go od wczoraj i też bałem się o refleksy. Pokój mam w sumie mocno nasłoneczniony, duża przeszklona powierzchnia od zachodu po prawej stronie TV i nie jest tak źle jak myślałem. Problem pojawia się dopiero przy mocnym świetle gdy siedzę na przeciwko okna (oglądając z lewej strony), ale dzięki dobrym kątom bocznym nie przeszkadza to tak bardzo. Jednak jeśli jesteś uczulony na taki problem może to irytować, dlatego radzę w miarę możliwości przyjrzeć się dokładnie w sklepie z różnych stron i porównać stopień odbicia.

Poza tym TV mogę w pełni polecić i zgadzam się z recenzją kikiego. Podoba mi się budowa i design, dobre skalowanie i płynność w SD, fajny pilot i SmartTV. TV u rodziców, więc głównie do cyfrowej tv naziemnej, nie miałem okazji jeszcze przetestować jego możliwość w filmach HD czy grach.

al-aksa

New member
heh... ja szukałem matowej a skończyłem ze szklaną :D i daje rade...po prostu patrz w obraz i nie szukaj odbić... ale nawet na starym CRT miałem, z tym że tu więcej :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie musisz się obawiać stricte błyszczącej, wiele zależy od ustawienia telewizora w domu. Większość ludzi i tak ogląda programy wieczorami lub w nocy - więc wówczas nie ma problemów z refleksami.

Do góry