Blu-ray Ultra HD

bramowicz1

Member
Bez reklam
Szukam niewielkiego i kompaktowego Blu-ray Ultra HD. Ale widzę, że trudno o niewielkie urządzenie, które będzie dobrze sobie radziło z płytami UHD bo są dość okrojone.
A te dobre mają ceny z kosmosu i są klocowate. Potrzebuję czegoś co nie zajmuje zbyt dużo miejsca i płynnie czyta płyty UHD, mogłoby wspierać obecne formaty audio i mieć certyfikat Hi-Res.
Nie musi mieć wyjść analogowych, wystarczy HDMI ze dwa gniazda. Może coś polecicie do 1500 zł
Ja póki co nad tymi się zastanawiam.

https://scentre.pl/produkt/sony/454...-blu-ray-sony-ubp-x800m2-4k-uhd-z-hdr,-d.html

https://pl.panasonic.com/panasonic-...ision-uslugi-vod-4k-twin-hdmi-pure-av-czarny/

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Kolego, nie zwlekaj zbyt długo z zakupem, bo producenci wycofują się z tego segmentu sprzętu.
Niektórzy użytkownicy to już nawet kupują na zapas drugi odtwarzacz...

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Nic dobrego to nie oznacza dla miłośników bardzo dobrej jakości obrazu i dźwięku... niestety.
Teraz wszechobecny streaming.
Co do płyt Ultra HD też przyszłość nie wygląda za dobrze. W Polsce to już w ogóle sprzedaż leży.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Jakiegoś wielkiego wyboru to nie ma. Firma Panasonic serwuje nam odtwarzacze UB420/UB820/UB9000, lub ich odpowiedniki - UB424/UB824/UB9004 są to w zasadzie te same odtwarzacze, przeznaczone na rynek Niemiecki.

Najwyższy model UB900, pewnie i najlepszy, ale co za tym idzie najdroższy. Z tego co pamiętam to UB420/UB424 - nie posiadają Dolby Vision, które jest w UB820/UB9000. DV jest także w modelu UB450.

O ile sprawdzają się one bardzo dobrze w odtwarzaniu płyt, to przy różnych plikach multimedialnych z dysku czy pena pod USB już raczej średnio, wręcz kiepsko. SMART też tak sobie. Zakładam, że masz do tego inny sprzęt o ile potrzebujesz.

Mi swego czasu udało się upolować w promocji UB820 za 1600 zł i jestem z niego zadowolony. Obraz z płyty w UHD z HDR, czy też DV w połączeniu z TV Oled prezentuje się wyśmienicie. Oczywiście zależy to też od wydania danego filmu. Jednak generalnie jest bardzo dobrze. Do tego ścieżka dźwiękowa w Dolby Atmos, czy też DTSD-X i jest sztos.

Co do Sony, jakoś nigdy nie było mi z nimi po drodze… z opisu ten X800 prezentuje się nieźle.

Myślę, że z obu podanych byłbyś zadowolony a Panasonic UB450 tańszy…

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Niektórzy użytkownicy to już nawet kupują na zapas drugi odtwarzacz...
Ja mam nawet trzy odtwarzacze UHD :grin:
(w konsolach ;))
Screenshot_20250225_201935_Gallery.png

bramowicz1

Member
Bez reklam
Jakiegoś wielkiego wyboru to nie ma. Firma Panasonic serwuje nam odtwarzacze UB420/UB820/UB9000, lub ich odpowiedniki - UB424/UB824/UB9004 są to w zasadzie te same odtwarzacze, przeznaczone na rynek Niemiecki.

Najwyższy model UB900, pewnie i najlepszy, ale co za tym idzie najdroższy. Z tego co pamiętam to UB420/UB424 - nie posiadają Dolby Vision, które jest w UB820/UB9000. DV jest także w modelu UB450.

O ile sprawdzają się one bardzo dobrze w odtwarzaniu płyt, to przy różnych plikach multimedialnych z dysku czy pena pod USB już raczej średnio, wręcz kiepsko. SMART też tak sobie. Zakładam, że masz do tego inny sprzęt o ile potrzebujesz.

Mi swego czasu udało się upolować w promocji UB820 za 1600 zł i jestem z niego zadowolony. Obraz z płyty w UHD z HDR, czy też DV w połączeniu z TV Oled prezentuje się wyśmienicie. Oczywiście zależy to też od wydania danego filmu. Jednak generalnie jest bardzo dobrze. Do tego ścieżka dźwiękowa w Dolby Atmos, czy też DTSD-X i jest sztos.

Co do Sony, jakoś nigdy nie było mi z nimi po drodze… z opisu ten X800 prezentuje się nieźle.

Myślę, że z obu podanych byłbyś zadowolony a Panasonic UB450 tańszy…
Do plików multimedialnych oraz ISO mam ZIDOO Z9X PRO. Ten UB820 oglądałem. Niestety w tej chwili jest poza moim budżetem. I jak już wspomniałem nie potrzebuję wyjść analogowych. UB420 widzę w opisie Dolby Vision. Tylko ta różnica w cenie mnie zastanawia. Ale być może to wynika z tego, że X800 odtwarza płyty SACD i DVD Audio no i ma LDAC UB420 tylko DSD. Nie jestem pewien czy w tym momencie potrzebuję SACD i DVD Audio gdy jest tyle wydań muzyki z Atmosem. Ale LDAC by się przydało. I zastanawiam się jak UB420 będzię sobie radził z BD UHD?

Ostatnia edycja:

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Też mam Zidoo - Z10 pro. Daje radę. A ten Panasonic z płytami radzi sobie dobrze. Jak ma DV to bierz.

bramowicz1

Member
Bez reklam
Poczekam. Ogólnie czekałem aż Philips coś wyprodukuje. Ale widzę, żę się nie doczekam. Raczej zrezygnowali z odtwarzaczy Blu-ray

bramowicz1

Member
Bez reklam
Do plików multimedialnych oraz ISO mam ZIDOO Z9X PRO. Ten UB820 oglądałem. Niestety w tej chwili jest poza moim budżetem. I jak już wspomniałem nie potrzebuję wyjść analogowych. UB420 widzę w opisie Dolby Vision. Tylko ta różnica w cenie mnie zastanawia. Ale być może to wynika z tego, że X800 odtwarza płyty SACD i DVD Audio no i ma LDAC UB420 tylko DSD. Nie jestem pewien czy w tym momencie potrzebuję SACD i DVD Audio gdy jest tyle wydań muzyki z Atmosem. Ale LDAC by się przydało. I zastanawiam się jak UB420 będzię sobie radził z BD UHD?
Doczytałem. Jednak UB420 nie ma DV. Ma lepszy procesor i dlatego jest to UltraHD Premium. I tu użytkownicy mieli dylemat, który wybrać. Jednak zostanę przy UB 450 ze względu na DV

Do góry