Blad po podłaczeniu tv-nbox-kd

czajaa22

New member
Witam koledzy. Mam dziwny problem. Po podłączeniu zestawu wywala mi błąd na dekoderze(nbox biały) ale tylko jesli jest ampli w stanie standby gdzie ma podtrzymać hdmi dla dekodera w celu nie używania ampli non stop. W ampli ustawiłem chyba wszystko ok. hdmi mam od tv do ampli z ARC od nbox do ampli normalny. z ampli do tv podłączone do hdmi ARC. Nie wiem w czym problem może ampli nie trybi tego dekodera i trzeba po prostu podłączyć nboxa bezpośrednio a ampli optykiem lub inaczej nie wiem może mi doradzicie co zrobić. Chciałbym również żeby był dźwięk na kd z aplikacji w tv (samsung ue46f6770) w chwili obecnej nie ma a powinno być skoro kabel jest z funkcja arc. Dziwne tez jest ze ampli przełącza się w tryb tv audio w czasie tego błędu i podczas aplikacji.

werf

Active member
Bez reklam
1 Jaki błąd ? HDCP?
2 Użyj funkcji Pass Trough w AV
3 Zapoznałeś się choć troszkę z instrukcją obsługi ?

czajaa22

New member
Nie wiem co za błąd po prostu się wyłącza dekoder i jest symbol błędu. Tv audio po kablu ARC tez nie działa a powinno. Pass trough jest włączone w opcjach hdmi jako standby po wyłączeniu widać diodę na AV ze jest w trybie podtrzymania. Moze to wina kabla kupiłem wraz z tv jakiś prosty ale z fast ethernet i ARC. Pozniej jeszcze podłącze dekoder główny i zobaczę jak z nim chodzi. Mogę dźwięk puścić przez optyka ale to będzie tylko stereo sadzę. jeszcze jakieś pomysły?

czajaa22

New member
Tak wina dekoderów N coś zrypane z oprogramowaniem, pogrzebałem w sieci trochę i sporo ludzi ma ten problem. Chodzi o jakieś protokoły i zabezpieczenie przed kopiowaniem. Wymienię jeszcze kable na lepsze i zobaczę potem zamienię dekoder z głównym mediabox i zobaczymy. Moze kable nie są kompatybilne z HDCP.

czajaa22

New member
Do tego jeśli dokoder nie idzie przez amplio wszystko jest ok nie ma błędów ale marrantz jest kompatybilny z HDCP więc może problem tkwi w kablu zobaczę jak zmienię.

Do góry