Bi-amping

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Założyłem temat aby osoby mające podłączone kolumny w bi-amoingu wypowiedziały się na jego temat. Jakie są jego zalety i wady. Jak u nich wygląda różnica z bi-ampingiem i bez. Ja pożyczyłem kable i zastosowałem takie połączenie. Mnie bardziej odpowiada dźwięk bez bi-ampingu. Z bi-ampingiem bas jest dla mnie zbyt twardy. Spadła też moc ampli. Słuchając głośno muzyki słuchałem na -10dB a z bi-ampingiem muszę dać -5dB. A jakie wy macie spostrzeżenia i uwagi?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ciężko wyczuć znaczną różnicę. Oczywiście podłączone kolumny pod jeden amplituner, bo może na 2 wzmacniaczach różnica jest bardziej zauważalna. Co do basu to wydaje mi się że jest taki sam jak przy normalnym podłączeniu. Na plus: średnie i wysokie sa jakby czystsze, mniej grzeje się amplituner, nie wiem czy to zaleta ale przy autokalibracji wszystkie kolumny głośność ustawiło na 0, wcześniej miałem różnie. Na minus: większa ilość kabli, spadek mocy . Tak jak zauważyłeś trzeba mocniej podgłosić ale to można wyczytac z instrukcji jaka moc jest przy 5 kanałach a ile przy 7. Ja zostawiłem tak podłączone bo mocy mi i tak nie brakuje ale też zastanawiam się nad sensem takiego podłączenia.

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
A u mnie przy autokalibracji na odwrót. Bez bi-ampingu wszystkie kolumny na 0 z bi-ampingiem prawy front -0,5 a prawy tył -1,5.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
W sumie to sa jakieś subtelne różnice. U mnie robiłem autokalibrację kilka razy z tego samego miejsca i zawsze minimalnie inaczej ustawiało. Różnice -1 +1. A dobrze podłączyłeś kable tzn front do jednych zacisków i boczne surround do drugich? Bo u mnie w instrukcji był błąd i chłopaki mnie poprawnie nakierowali czyli ja mam Front - zaciski niskotonowe na dole kolumny, Surround - górne zaciski od średnich i wysokich

Ostatnio edytowane przez moderatora:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Tak jak pisałem wyżej średnie i wysokie wydaje mi się że trochę lepiej ale w KD ciężko znaleźc jakąś dużą różnicę w dźwięku. Przynajmniej u mnie, oczywiście poza mocniejszym podkreceniem głośnośći:)
A jak Ty to widzisz? Co możesz powiedzieć że jest na + a co na -?

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Ja ogólnie uważam, że dźwięk bez bi-amp był milej odbierany przez moje ucho. Jutro zrobię kilka prób z bi-amp i bez i opiszę wrażenia. Bo podłaczone mam chyba ok. Front pod LF a surround back pod HF.

Do góry