W Niemczech sklepy mają mieć dostawy m-y 14 a 28 lutego.
Czytałem na niemieckim forum, że sporo osób czeka...
Inna sprawa, że WARTO chyba poczekać, bo:
1. do tego czasu pojawią się wersje z FW 1.04 albo nowszym (BENQ usunie parę bugów - np. każdy restart projektora włącza na nowo wbudowany głośnik ! nawet jak go ściszyć do zera to powoduje delikatne wibracje wewnątrz... + pompowanie jasności w trybie SMART ECO + lepsza regulacja obrotów wiatraka)
2. do tego czasu powinny pojawić się konkrety nt. konkurencji W1070 - tzn. ACER H6510BD + nowa OPTOMA...
Moje wrażenia po testowaniu W1070 parę godzin obok ACERa H3560BD (720p)
Cały czas zastanawiam sie czy go odesłać do sklepu (mam jeszcze 2 dni) czy potrzymać dłużej i ew. sprzedać na allegro ...
- BENQ ma lepszą optykę (dużo mniejsze przebarwienia wokół białych linii, liter)
- BENQ nie różni się niczym od tańszego ACERa jeśli chodzi o ostrość i kolory - kontrast również na podobnym poziomie ! W sumie H5360 także ma DC3 na pokładzie ale ... oczekiwałem więcej od Full HD ! Pixele w BENQ 1080p są może o pół mm mniejsze od tych wyświetlanych przez ACERa 720p (nos przy ekranie)
- BENQ ma lepszy zoom i taki sam niski offset (dobry do skosów i niskich sufitów oraz krótkich pokojów). Z 3m daje obraz większy od H5360 o dobre 10-11 cali ...
- Oba projektory mają śmieszne piloty... i wiecznie wyszukują sygnał przy przełączaniu z MENU na PLAY, z filmu na zdjęcia, z 2D na 3D, itp. Podobno jest to związane z 10 lub 12-bitową skalą kolorów...
- RBE - duuuużo mniej tęczy w BENQ. Koło RGBRGB daje efekt kręcenia się 6x, w ACERze jest to 3x (inne koło RGBCyanMagenta). Najszybciej kręci się w trybie 50Hz - najwolniej przy 1080p 24Hz
- BENQ pluje dziwnym różowym światłem w bok (ACER nie) oraz robi łunę na sufice (gdy wisi)
- BENQ w najcichszym trybie ECO jest tak głośny jak H5360 w trybie Normal / Full ... W Acerze wiatrak włącza się na szybsze obroty gdy chłodzi projektor podczas wyłączania. W BENQ 2 wiatraki kręcą się cały czas ! BENQ ma 2 wiatraki tuż przy kratkach wentylacyjnych a ACER chyba tylko jeden umieszczony głębiej... W H5360 jest wyraźna różnica m-y trybami ECO/NORMAL a w W1070 różnice m-y ECO/SMART/NORMAL są ledwie słyszalne ...
Witam. Nie porównywałem Benqa z innymi. To mój pierwszy projektor. Generalnie zgadzam się co do powyższych uwag. Jak dla mnie obraz super. Duża łatwość obsługi. Słowem prawie bez wad. Problem odczuwalny to głośność. Byłoby bardziej komfortowo, gdyby 4-5 db zeszli niżej. Nie wiem czy jakieś kombinacje z oprogramowaniem są w stanie zmniejszyć głośność pracy wentylatorów. Ten typ tak ma. Jest taniej, ale ....