BenQ W1000 - Smuga światła nad projektorem

Ja_nek

New member
Witam,

Kupiłem niedawno projektor BenQ W1000+. Obraz podczas projekcji jest OK, ale nad obrazem pojawia się jasna smuga światła. Podczas ciemnych scen jest jaśniejsza niż sam obraz, więc psuje wrażenie i rozprasza. Skontaktowałem się z serwisem, ale powiedziano mi, że to odbicie światła pochodzące z optyki i że to jest normalne w wielu modelach BenQ. Wynika z zastosowania luster i konstrukcji projektora.

Czy ktoś z Was się spotkał z takim efektem i czy rzeczywiście jest to normalne?

Powiedziano mi też, że smugę widać tylko w dobrze zaciemnionych pomieszczeniach, więc powinienem się nie przejmować...

Alkor

New member
Bez reklam
Witam!

Wszystko wskazuje na złą konstrukcję toru optycznego. Poza obrazem nie powinno być żadnych wycieków światła czy to z obiektywu, czy z otworów wentylacyjnych. Mają z tym problem znacznie droższe modele. Oczywiście raczej nie wchodzi w grę reklamacja w serwisie - klasyczny przypadek "ten typ tak ma".

Z drugiej strony tłumaczenie serwisu -"genialne w swojej prostocie". Fałszywa jest jednak teza, jakoby wyciek ten był widoczny tylko w dobrze zaciemnionych pomieszczeniach, jest dokładnie na odwrót.
W przypadku czarnych, matowych ścian n i e b ę d z i e w i d o c z n y !
Również z tego względu zaleca się kompletne zaciemnienie pomieszczenia kina domowego. Rozumiem, że w warunkach mniej idealnych ( jasne ściany ) może przeszkadzać w oglądaniu.

Oczywiście za dnia też nie byłby widoczny, ale chyba chodzi nam o kino domowe.

Możesz spróbować pokombinować z przesłoną, którą trzeba umieścić na/przy obiektywie zaraz powyżej widocznej krawędzi obrazu - poczytaj wątek "test projektora Vivitek H1080FD" na początku działu.

Pozdrawiam.

Do góry