benq MW512 -do kina domowego?

czah666

New member
Witam, od paru dni pojawilo sie kilka publikacji na temat nowego taniego projektora kina domowego firmy benq MW512. Zastanawiam się jak to jest z ta "kinowością" tego projektora. W opisach pisze ze jest do wyboru w nim obraz o proporcjach 4:3 albo 16:9 ale sadzac po rozdzielczosci jaka jest podana w danych producenta czyli 1280x800 to proporcje wynasza 16:10. i tu jest moje pytanie : jak i czy ten sprzet rzeczywiscie moze byc stosowany w kinie domowym?? czy stanowi on konkurence dla W600?? bo parametry bardzo podobne a zywotnosc lampy parokrotnie wyzsza...

cezar1972

New member
Każdy projektor może być stosowany w kinie domowym. Tylko od Ciebie zależy co kupisz. Przeczytaj wątek o tanich projektorach kilka wątków poniżej.
Wybór modelu zależy tylko od kilku zmiennych:
- kasy
- oczekiwanej jakości obrazu
- podejścia do kina domowego.
Jeden zaciemni pomieszczenie (być może zrobi dedykowane), kupi porządny ekran, elektronikę i kolumny; drugi będzie oglądał za dnia i w nocy (bo przecież na biznesowym da się oglądać o każdej porze) na kolorowej ścianie divix-y z kompa podpietego pod plastikowe pierdziawki i będzie zachwycony. Ten pierwszy kupi proja full hd za kilka - kilkanaście tysięcy i będzie mówił, że za tą cenę jest OK. Ten drugi kupi projka za 1500 - 2000 PLN o rozdzielczości góra 720p (bo więcej i tak nie wykorzysta), podłączy to z kompem byle jakim kablem i będzie mówił, że jest super i nie rozumie po co wydawać na sprzet kilka razy wiecej - przecież w swoim pokoju, na swoim sprzęcie i filmach ściągniętych z netu nie widzi różnicy - więc po co przepłacać.

czah666

New member
chodzi mi tylko o to czy projektor o matrycy 16:10 odbiega w rzeczywistosci parametrami wyswietlanego obrazu od proja 16:9. Ja mam zamiart glownie ogladac filmy hd i dlatego waham sie czy proporcje 16:10 nie popsuja mi obrazu i jak taki projek radzi sobie z przeskalowaniem na inna rozdzialczosc ,czyli np do 16:9...

Do góry