[BDrip] Jak to jest z rozdzielczością?

pp_1

New member
Witam, zakupiłem wczoraj monitor Full HD 16:9.
Ponieważ nie mam (jeszcze) jeszcze w komputerze odtwarzacza BD postanowiłem jakiś film ściągnąć. W wyszukiwarce wpisałem 1080p i znalazło mi multum rozmaitych filmów- ripów z płyt BD. Wszystkie mają objętość ok. 6-10GB...
...ale...
większość z nich ma rozdzielczości 1920*800. Tych 1920x1080 jest niewiele. Z czego to wynika? Z usunięcia czarnych pasków?

Pytanie drugie- skoro te ripy są niesamowitej jakości, to dlaczego zajmują one kilka razy mniej miejsca niż "prawdziwe" Blu-ray (dostępne w sklepie)?

----
Żeby uniknąć posądzenia o piractwo- ściągnąłem taki film tylko do testu, nie popieram kradzieży.

Horhe Ortega

New member
Naturalnie,tych materiałów nie należy ściągać w celach innych aniżeli te o których napisałeś!Tak-z powodu braku pasów.Na płycie jest multum ścieżek dźwiękowych,rozmaite dodatki i trochę pozostałego wolnego miejsca.Rip z obrazem "1:1" nadal jest sporawy , więc praktykuje się stratne zabiegi (mniej lub bardziej degradujące jakość-i tak jest nieżle).

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Różnica pomiędzy dobrym encode (ripy to co innego) a pełnym i oryginalnym BD praktycznie nie istnieje (w ruchu też nie).

Encode mniejsze niż 50% (albo i dużo mniej)od fulla http://pic.phyrefile.com/v/vi/vista/2010/12/05/05_001.png
Bluray ze sklepu http://pic.phyrefile.com/v/vi/vista/2010/12/05/06_001.png
Encode możliwe że nawet 300% mniejszy (nie wiem jaki rozmiar ma plik m2ts z BD) równe 10gb http://pic.phyrefile.com/s/sh/shemet/2010/11/18/encode1.png
Pełny Bluray http://pic.phyrefile.com/s/sh/shemet/2010/11/18/source1.png

Dlaczego brak jest widocznej straty (nawet w powiększeniu czy w ruchomym obrazie) a film nawet 3 razy mniejszy? Bo Ruskie są zdolne:grin:

Aleo

New member
Witam.

A ja się z kolegami powyżej nie zgodzę. Żadne, podkreślam, ŻADNE filmy ogólnodostępone w internecie nie są filmami które można określić FULL HD (przynajmniej ja nie spotkałem się z takim). To że wszelakiej maści twórcy torentów opisują je jako FULL HD wynika albo z ich nie wiedzy albo robią to z premedytacją aby osiągnąć tylko im znane korzyści. Przeciętnym odbiorcom kina domowego FULL HD kojarzy się tylko z jednym - rozdzielczością. Są w internecie filmy które opisane jako FULL HD posiadają taką rozdzielczość (choć często nie), jednakże rozdzielczość obrazu jest na bodajże 5 lub 6 miejscu w rankingu parametrów które mają wpływ na jego jakość. Dużo ważniejszym parametrem jest np. tzw. Bitrate (w tym przypadku Video Bitrate), który z moich obserwacji średnio oscyluje w okolicach 2000 Kbps, ale niech będzie nawet 5000 Kbps (w filmach z torrentów). Aby otrzymać obraz w jakości FULL HD Bitrate powinien wynieść minimum 20 Mbps a i lepiej będzie jak będzie w okolicach 25 Mbps. O ile mi wiadomo jednym urządzeniem, które jest dzisiaj w stanie prawidłowo nadać sygnał do odbiornika tv z takim Bitrate jest odtwarzacz Blu-ray z włożoną płytką z filmem nagranym w formacie Blu-ray. Wniosek: dzisiaj FULL HD tylko z Blu-ray. Nie jestem ekspertem w temacie, jak ktoś się zna lepiej, a na pewno takie osoby są, proszę mnie wyprowadzić z błędu. Chętnie podyskutuję.

Co do tych screenów, które kolega wkleił to jest pic na wode, jak mogę zobaczyć różnicę na moim 15 calowym ekraniku? Poza tym screen to nie ruchomy obraz.

janusz

New member
Bez reklam
To już lepiej przestań pisać bzdury, skoro jak sam twierdzisz nie jesteś ekspertem. BR to przeżytek. To, że plik 6-10 GB jes minimalnie gorszy od płyty 50 GD nikogo nie może dziwić. Top włąśnie dlatego, że różnica jest mała większość osób woli mniejsze pliki, nic nie stoi na przeszkodzie ściągnąć jednak plik 50 GB i wtedy jakość będzie identyczna z BR. Co więcej technicznie komputer z dysku może obsłużyć plik o wyższej rozdzielczości np. Ultra HD, tyle, że na naszym rynku nie sprzedawane są takie TV, na dzisiaj jeszcze HD nie jest jeszcze dominujące, większość ogląda SD. Technicznie odtwarzacze BR są jednak słabe nie odtworzą niczego o wyższej rozdzielczości niż 1920/1080.

janusz

New member
Bez reklam
Wystarczy kupić w Japonii TV UHD i przywieść do Polski. Oczywiście na dzisiaj to mało sensowne, ale pokazuje, że przyszłość na pewno nie leży w nośnikach optycznych.

da_holl

New member
Wystarczy kupić w Japonii TV UHD i przywieść do Polski. Oczywiście na dzisiaj to mało sensowne, ale pokazuje, że przyszłość na pewno nie leży w nośnikach optycznych.

Witam no nie wiem czy tak nośniki optyczne pójdą do lamusa nie kłócę się podaje jako ciekawostkę

•• Opracowano płytę Blu-ray 100 GB - Blu-ray - Sharp wyprodukował płytę 100 GB - nowa specyfikacja płyt - wszystko o płytach Blu-ray - BD-R - BD-RE - BD-ROM

i nie tylko sharp bo inne firmy też już sprzedają takie płytki :)

Ostatnia edycja:

janusz

New member
Bez reklam
Ale właśnie w tym linku jest sporo krytyki w stosunku do BR jako najdroższym rozwiązaniu, dodając do tego gorszą jakość odtwarzania w stosunku do twardego dysku, gorsze możliwości przenoszenia niż peny to słaba widzę. I to nie jest przyszłość. Na dzisiaj nie używam już CD bo lepiej brzmią z dysku, DVD to już zupełnie zapomniałem, używam tylko płyt BR bo ich wypożyczenie jest w bardzo rozsądnej cenie, a nie chce mi się ściągać filmów dla kilku złotych. Minusem jest to, że muszę dwa razy odwiedzić wypożyczalnie.

kapsell

New member
Bez reklam
kolega @aleo ma duzo racji
sciagniety film 8-12 giga absolutnie nie jest tozsamy z kopia na plycie BR. Pomijajac sciezki dzwiekowe i ewentualne dodatki dodatki. Bitrate jest wyraznie nizszy co jest widoczne i znaczaco wplywa na jakosc ogladanego materialu. Polecam obejrzec film na plytce BR a potem niby ten sam sciagniety. Nie trzeba byc ekspertem aby zobaczyc roznice.

janusz

New member
Bez reklam
Trzeba być ślepym, żeby nie zobaczyć różnicy pomiędzy BR 50GB, a plikiem ściągniętym z internetu w rozdzielczości Ultra HD wielkości np. 500 GB. Czy to już zupełnie pozbawiono myślenia, to normalne, że im większy plik tym lepsza jakość. Troszkę ruszyć głową jak porównujecie nośniki to na identycznych plikach!
Kapsell jak zobaczysz różnicę pomiędzy BR 50 GB a mkv 50GB to wtedy pisz, a to co napisałeś to każdy wie od wielu lat.
Popularne są mkv o zmniejszonej kilkukrotnie wielkości z uwagi na szybkość ściągania i jakość niewiele niższą. To nie oznacza, że pliki z internetu są horsz, tylko, że są bardziej różnorodne, dostosowane do potrzeb odbiorców.

Ostatnia edycja:
Do góry