Bardzo prosze o pomoc w sprawie onkyo tx-nr616

roger86

New member
A mianowicie mam następujący problem włączam film troje na blu ray i ustawiam w filmie dzwięk truehd ale amplituner nie przełącza sie na dekoder true hd a gdy chce zmienic to mam tylko do wyboru takie cos multichannel + thx cinema , multichannel + thx music ,multichannel+ thx games a np gdy włączyłem king konga i wybrałem dzwięk dts hd master audio to do wyboru miałem takie dekodery dolby pro logic 2 + thx cinema , dts neo 6 + thx i bardzo proszę o pomoc bo nie bardzo wiem co mam zrobić

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Sprawdzałeś w ustawieniach BD?, bo nieraz trzeba zmienic w zakładce audio np. PCM na Bitstream i DTS na ON. Pobaw się tymi ustawieniami. Jak masz podłaczony BD pod ampli?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Podejrzewam że jakieś opcje w PS3 nie są zmienione/załączone. Nie posiadam PS3, więc w tym temacie nie pomogę.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Jaki model PS3? Jesli FAT to ustawiasz na Linear PCM (LPCM), wtedy konsolka wysyla sciezke do ampla i ampli zajmuje sie dekodowaniem. Jedny minus to taki, ze ampi nie pokaze wtedy DTS MA lub DTHD, ale sciezka poleci wlasciwa, tylko napis bedzie mylący

Jesli masz slim lub super slim, to mozesz dac na Bitsream, wiedy konsolka sama zdekoduje sciezke i w takiej postaci wysle do ampla i bedziesz mial prawidlowy napis.

i nie baw się ptaszkami :D
absolutnie nic nie zaznaczaj tylko daj na auto i pozwol, niech PS3 sama rozpozna jakim dekoderami dysponuje ampli.

EDIT, o 4 minuty za pozno, ale wazne, ze dales radę :)
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

gumowy

Member
odgrzewam temat, tez mam problem z dts kupilem bluray sony bdp 4100 podłaczyłem pod digital dzwiek i np film z dts'em poszedl (wsciekle psy) natomiast probowalem odtworzyć koncert Depeche Mode i na tv jak wejde w podglad bluray to pokazuje elegancko ze to dts 5.1 itd ale ampli widzi sygnał w pcm 2.0 co zrobić?

(przestawiłem już w ampli na digital, bo było na hdmi ale nie pomogło)
(w bluray tez już wszystkie opcje sprawdziłem, przecież film działa więc ocb?)

Do góry