Bad subpixele Samsung UE46F700

silverfox155

New member
Witam, zakupiłem niedawno TV z tematu za 4.5k w sklepie rtv euro agd. Telewizor polecił mi sprzedawca gdy przedstawiłem mu jak będe korzystał z TV, mianowicie TV ma służyć głównie pod gry na konsoli jak i PC. Miałem dokonać zakupu Sony 47805A lecz sprzedawca odradzał.

Bo zakupie przypadkiem przeczytałem na jakimś dorum, iż Samsung nie nadaje się pod gry, a seria F7000 posiada częste zjawisko cloudingu.

Podświetlenie od razu sprawdziłem, efekty to ładne i równomierne podświetlenie na czarnym tle.

Ujrzałem natomiast bad sub pixel

i.imgur.com/zXmSR0o.jpg
i.imgur.com/QJ6ILv1.jpg
i.imgur.com/3xmMKzj.jpg

Następnego dnia zacząłem oglądać TV, czy nie ma ich więcej, dostrzegłem jeszcze 3. Czyli 4 wypalone sub pixele. Pojawił się także na chwile pojedyńczy czerwony pixel, lecz po kilku chwilach samoczynnie zniknął.

Proszę o poradę, czy opłaca się oddawać bądź reklamować ten telewizor, za tak ciężkie pieniądze oczekuję perfekcyjnej jakości.

Pozdrawiam

I

irek6311

Guest
Może i mało poważnie ale Samsungi to lipne te matryce mają (awaryjne) ,
Sharp czy nawet taniej Panasonic lepiej wypada w LCD .

tdx

New member
Bez reklam
Przecież sam tego nie zrobiłeś zaczij na wysokości sklepu powiedz że masz martwe pixele i chcesz żeby Ci wymienili TV

I

irek6311

Guest
Ale czy uznają mi takie rozwiązanie? Mogą odmówić wymiany.
Jak kupowałem w podobnym sklepie monitor to pytałem czy jakbym chciał wymienić nie będzie problemu < powiedzieli że spok ,
najlepiej nic nie gadać o pikselach a tylko że żonie się nie podoba .

tdx

New member
Bez reklam
Może i mało poważnie ale Samsungi to lipne te matryce mają (awaryjne) ,
Sharp czy nawet taniej Panasonic lepiej wypada w LCD .

Poważnie ale tak prywatnie pytam wiesz co piszesz?

Bo matryce samsunga znajdziesz w sony W905 lub philipsie 8008... czyli generalnie dość wysoka półeczka?

Panasonic z matrycami IPS od LG? może znasz choć parametry tych matryc czy tak sobie piszesz?

silverfox155

New member
Jeżeli odmówią, to na zwrot w ciągu 7 dni bez podania przyczyny nie mam co liczyć, zostanie wtedy jedynie zabawa w gwarancję na co stanowczo nie mam ochoty.. Jest sens bawienia się w to? Poczytałem, że wg norm ISO dopuszczalne jest 10 subpixeli na takim calarzu matrycy..

A co do tematu gier na TV, czy jeżeli chodzi o model, dokonałem dobrego wyboru? Czy może do 4.5k miałbym coś lepszego? Czy ten Sony 47W805A nie wypadłby lepiej?

tdx

New member
Bez reklam
jeśli wiesz jak świeci w805 to wiesz co zrobiłeś... Czemu mają odmówić? Na gwarancji tez ci matrycę wymienią tylko po co skoro kupiłeś nowy TV to warto żeby sklep się bujał a nie ty!!!!

I

irek6311

Guest
2 znajomym padły 2 nowe Samsungi 47" z nowej serii ~4kzł i może i nie matryce ale poszły na wymianę < ja bym tego nie kupił za dopłatą tdx .

tdx

New member
Bez reklam
to już teraz nie rozumiem o czym piszesz...
O matrycach producentach szczęściu?

Bo jak komuś polecasz W805 od LG że jest lepszy od F7000 Samsunga to musisz czegoś nie wiedzieć?

Porównywałeś matryce? Kontrast? czern ogólne ogólne oceny tych TV nawet patrząc tylko na obraz?

W jakim teście samsung F7000 przegrał z W805?

Ostatnia edycja:

silverfox155

New member
Czyli co, warto z tego powodu iść i prosić o wymianę? Dobrze by było ewentualną nową sztukę przetestować u nich w sklepie, no ale to trzeba by podłączać TV pod komputer.

Do góry