Baba

Agunieczka

New member
No zaszalalam,kupilam LCD sony BRAVIA XBR do kompleciku ONKYO TX-SR 606 i glosniczki Jamo 500 mam tylko 1 problem.Na PODLACZENIU tego dziadostwa spedzilam juz caly weekend i nic.Obsluga ktora przywiozla mi sprzecik podlaczyla mi tylko telewizor do amplitunera i to wszystko.Kupilam optical ale ten kabel to chyba trzeba wbijac mlotkiem bo nic nie wchodzi,wiec zrezygnowalam.Probowalam podlaczyc componentem dvd [zwyklyconia} i tez nic nie dziala.Problem mam jeszcze z sub wooferem,ktory z tylu ma 4 wejscia ,ale w instrukcji zajete ma byc tylko jedno i tez nie dziala.Oprocz tego glosniki obydwa front maja po cztery wejscia ,podlaczylam dwa a nastepne nie wiem gdzie podlaczyc zeby czegos nie zepsuc.Jak baba nie znam sie dobrze na podlaczeniach,ale z instrukcja jakos idzie tylko ze nie wszystko zawsze dokladnie jest opisane.Szczegolnie jak jest po angielsku z ktorym extra mi nie idzie.A najbardziej mnie smieszy ze HDMI tez nic nie daja Co mam robic? Pomozcie panowie!!!!!

prosper5250

New member
ciężko odpowiedzieć, kiedy się tego wszystkiego nie widzi... skoro podłączasz wszystko odpowiednimi przewodami (tak wynika z opisu), to pierwsze co przychodzi mi do głowy to to, że nie wybierasz w adekwatnych urządzeniach odpowiedniego źródła sygnału... jeśli mieszkasz w Warszawie, to wiesz... mogę raz zrobić coś charytatywnie... i żeby było jasne-mam żonę! :)

Agunieczka

New member
A dziekuje bardzo za dobre checi,ale niestety nie mieszkam w Warszawie,troche do mnie za daleko.Ale posiedzialam jeszcze dzien i powoli idzie.Znalazlam w tv menue gdzie mam ustawienia tunera i DVD juz mama podlaczone.Tuner dziala.Ale dziwne jest to,ze Cabel HDMI z telewizora do amplitunera nie podaje mi glosu.Musialam podlaczyc osobny przewod do naglosnienia R L .i dopiero odbiera.Wydaje mi sie ze tylko HDMI powinien wystarczyc ,ale jak ustawic glos z telewizora do tunera.Moze ma ktos to cudo i juz to ustawial?:hmm:

prosper5250

New member
najlepiej było by spiąć tv z amplitunerem kablem optycznym, ew. coaxialem (coaxial to nic innego jak pojedynczy cinch... zwykle gniazdo oznaczone jest pomarańczowym kolorem...) ale najlepszym rozwiązaniem jest zakup platformy cyfrowej z której wyprowadziła byś sobie DD do ampli optykiem...

brun

Member
Agunieczka napisał:
Tuner dziala.Ale dziwne jest to,ze Cabel HDMI z telewizora do amplitunera nie podaje mi glosu.Musialam podlaczyc osobny przewod do naglosnienia R L .i dopiero odbiera.Wydaje mi sie ze tylko HDMI powinien wystarczyc ,ale jak ustawic glos z telewizora do tunera.Moze ma ktos to cudo i juz to ustawial?:hmm:

nie dziwne że nie podaje z tv po hdmi bo to hdmi w tv to wejście więc tylko wpuszcza do środka.
Tak jak kolega wcześniej napisał z tunera do ampli kablem głos optykiem lub coaxialem a obraz po hdmi do ampli - wtedy z ampli do tv, lub bezpośrednio do tv

siwy25

New member
BRAWO! prosper5250!- jedyny prawdziwy dżentelmen na forum który drugi dzień stara się pomóc dziewczynie która i tak nieżle sobie radzi:eek:k: ze swoim nowo zakupionym sprzętem, ja bym tak nie potrafił:( , ale gdzie się podziali nasi spece, serwisanci? koledzy pomóżcie dziewczynie nie róbcie obciachu! płci brzydszej:hmm:, dobrze że prosper5250 robi co może! a ja mogę tylko przeprosić Agunieczkę za opieszałość forumowców fachowców:???:

...no i coś się dzieje:eek:k:,tak jest kto może niech pomoga!

Ostatnio edytowane przez moderatora:

pawek

New member
NO to ruszmy nasze dupska i do roboty. Najpierw proponuje aby nasza pani podala co dokladnie chce podlaczyc , a kazdy poda swoje kombinacje i po weryfikacji zmontujemy cos dobrego.

P.S> a moze na optyku jest gumowy kapturek ochronny dlatego nie wchodzi ..

prosper5250

New member
do pawek: a skąd sprzedawca ma wziąć instrukcję skoro producent jej nie dostarczył, w necie nie ma a handlowiec rozkłada ręce? w wypadku powyższego sprzętu to sprawa jest oczywista: dziewczyna ściągnęła sprzęt z zagramanicy albo nabyła w jednym z "wiodących" sklepów internetowych...

Ostatnia edycja:

pawek

New member
Chyba reczne tlumaczeni albo do tlumacza . Polskie prawo nakazuje sprzedawcy dolaczenie instukcji w jezyku polskim to jest jego obowiazek.

RheeTCT

New member
Jeśli producent a raczej dystrybutor lokalny bierze ciężkie pieniąchy(w marży) to jego obowiązkiem jest dostarczyć instrukcję.Jest to element składowy towaru i bez niej towar jest niekompletny tzn. nie powinien trafić do odbiorcy.
Sprzedawca detaliczny zakupił hurtowo niekompletny towar.Tak wygląda sytuacja.Kto kogo powinien teraz ganiać - chyba jasne.

prosper5250

New member
hmmm... to nie takie proste bo np. dyrekcja nakazuje posiadanie danego produktu na sklepie i rotowanie nim, tymczasem nie ma polskiej instrukcji a handlowiec czy przedstawiciel ma sprawę w głębokim poważaniu... i co wtedy? (zasłyszane...)

RheeTCT

New member
W takim przypadku sprzedawcą detalicznym jest owa dyrekcja,bo to ona jak rozumiem reprezentuje firmę.
Ale zdaje się,że weszliśmy babie w paradę.

Ostatnia edycja:

Agunieczka

New member
Dziekuje panowie za tak liczny odzew.Nie mam instrukcji po polsku ,bo mieszkam za granica a tu o j.polski raczej trudno.Jezeli napisalibyscie mi wasze pomysly na podlaczenie z przyjemnoscia skorzystam,bo wsrod moich znajomych Polakow nikt raczej sie tym nie interesuje a ja [Moze jestem dziwna}ale bardzo lubie ogladac filmy i sluchac muzyki w dobrym wykonaniu i odbiorze.Technika pozwala nam na super efekty to dlaczego z tego nie skorzystac,era stero juz minela.Ale do rzeczy ,telewizor chcialam podlaczyc do amplitunera a nastepnie do niego DVD<VCR<i wieze PHILIPS FW-D596/30.Oprocz widea juz wszystko dziala.tylko widea nie moge podlaczyc jest to sary PANASONICNv-FJ 632 i ma tylko wejcia na eurozlacze,czy jest jakas redukcja z euro na component,albo na S_VIDEO?
P>S dzieki za podpowiedz ze zdejmowanym kapturkiem{nie wiedzialam!}

A przetlumaczylam troche instrukcje ale jest duzo nazw typowo elektronicznych na ktorych juz zupelnie sie nie znam.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry