Awaryjność Onkyo?

skreem

New member
Zastanawiam się czy to ja miałem pecha i trafiłem na trefny egzemplarz, czy innym użytkownikom też się to zdarzyło... Wczoraj mój TX-NR807 poszedł z dymem i to dosłownie. Słuchałem dość cicho w sumie, bo nawet nie na pół gwizdka radia internetowego (nota bene fajna funkcja w tym ampli) aż tu nagle 'trzask' w głośnikach, obraz znikł, przestało grać a z ampli poszedł dymek... Sprzęt nie ma jeszcze nawet miesiąca, całe szczęście na gwarancji, choć prawdę mówiąc zastanawiam się czy reklamować dziś w miejscu zakupu z tytułu niezgodności towaru z umową (niestety kupowane przez internet z drugiego końca Polski, więc nie będzie to proste), czy zgłosić do naprawy gwarancyjnej od razu w E.I.C., ale chyba zacznę od razu od E.I.C.

W innych ampli Onkyo też się to zdarza, czy to ja miałem takiego wyjątkowego pecha? Co mogło być przyczyną awarii?

killpit

New member
Miałeś totalnego pecha.Montuję od kilku lat sprzęty i z Onkyo miałem najmniej awarii takżę twój przypadek jest totalnie odosobniony.
Masz gw.EiC więc nie masz się czym martwić.
Nawet najlepszym się zdarza :)

pejotpe

New member
Bez reklam
Zastanawiam się czy to ja miałem pecha i trafiłem na trefny egzemplarz, czy innym użytkownikom też się to zdarzyło... Wczoraj mój TX-NR807 poszedł z dymem i to dosłownie. Słuchałem dość cicho w sumie, bo nawet nie na pół gwizdka radia internetowego (nota bene fajna funkcja w tym ampli) aż tu nagle 'trzask' w głośnikach, obraz znikł, przestało grać a z ampli poszedł dymek... Sprzęt nie ma jeszcze nawet miesiąca, całe szczęście na gwarancji, choć prawdę mówiąc zastanawiam się czy reklamować dziś w miejscu zakupu z tytułu niezgodności towaru z umową (niestety kupowane przez internet z drugiego końca Polski, więc nie będzie to proste), czy zgłosić do naprawy gwarancyjnej od razu w E.I.C., ale chyba zacznę od razu od E.I.C.

W innych ampli Onkyo też się to zdarza, czy to ja miałem takiego wyjątkowego pecha? Co mogło być przyczyną awarii?

Szit hapenz. Nie polecam reklamacji z tytułu niezgodności z umową: po pierwsze - musisz napisać wniosek (na szczęście z Twojej strony wystarczy: sprzęt się zepsuł, udowodnijcie mi, że to z mojej winy - bo nie minęło jeszcze pół roku), po drugie: sprzedawca ma 14 dni na odpowiedź (nie spieszy im się). W tym wypadku raczej szybsza będzie naprawa (chyba, że w serwisie Onkyo pracują obiboki).

klemens007

New member
Miałem przyjemność oddawać DVD w tamtym roku do naprawy pozagwarancyjnej. Wymiana całego napędu, naprawa trwała jak pamiętam 3 dni.

blackbrother

New member
Noooo ziomus faktycznie miałeś pecha Onkyo 807 to niezły ampli.Sporo moich kumpli na Onkyo i nie słyszałem żeby coś im się stało. Oddaj jak najszybciej na gwarancje na pewno szybko się z tym uporają i bedziesz mógł się dalej cieszyć swoim sprzętem.Głowa do góry:)

wowo5

New member
Amplitunery Onkyo bardzo sie nagrzewaja. Nie jest to problem z punktu widzenia awaryjnosci pod warunkiem zapewnienia wystarczajacej przestrzeni u gory i z boku amlitunera. Pod zadnym warunkiem nie mozna nic klac albo stawiac na amplitunerze. Ciasna szafka nie jest tez dobrym rozwiazaniem, chyba ze zainstalujesz wiatraczek. Jezeli nie zapewnisz odpowiedniej wentylacji to efekt bedzie taki jak w tyk watku.

pkomp

New member
bredzisz - powodem był jakiś wadliwy układ a nie przegrzanie sprzetu - i wcale tak mocno sie nie nagrzewają - mój 577 jest znacznie chłodniejszy niz padaczny dekoder philips/pace od upc

skreem

New member
Raczej nie było to przegrzanie, choć faktycznie grzeje się nieźle (będę nim chyba zimą dogrzewał mieszkanie ;-) ). Strzeliło po 5-10 minutach pracy, więc dopiero się rozkręcał. No i ma w szafce po bokach z 10 cm przestrzeni, z góry ze 3-4 cm.

Widocznie jakiś felerny egzemplarz. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu wróci do mnie cały i zdrowy. :)

arcoss

Member
@wowo5
Szukając inspiracji przeglądałem wczoraj galerię na minhembio i amplitunera stojącego "luzem" ze świecą tam szukać... 90% sprzętu stoi w ciasnych szafkach i..... chyba gra :)

darok

New member
@wowo5
Szukając inspiracji przeglądałem wczoraj galerię na minhembio i amplitunera stojącego "luzem" ze świecą tam szukać... 90% sprzętu stoi w ciasnych szafkach i..... chyba gra :)
Zgadza się sam przeglądam te stronę i faktycznie tak jest może na naszym forum byś my zaczeli pokazywać co mamy w domu gdzieś był taki temat ale umarł może byśmy go odświeżyli :-o

wowo5

New member
Ja mam 30 cm przestrzeni powyzej amplitunera i otwarty zupelnie tyl i bok szafki. To, ze sie przegrzal po 5 minutach nie znaczy, ze brak wentylacji wyszedl mu na zdrowie. Onkyo potrzebuje wiecej przestrzeni niz inne marki, bo sie bardziej nagrzewa. To, ze ludzie maja ciasne szafki i nic sie nie dzieje to taki sam argument jak z paleniem tytoniu. Wszyscy pala ale nie wszyscy maja raka. Przynajmniej nie od razu.

pkomp

New member
strzelanie układów nie jest następstwem przegrzania się(jeśli są na nich radiatory) - ich wytrzymałość cieplna jest naprawdę duża
strzelają albo uszkodzone i tylko działanie je doprawia albo podane zostaje zawyżone napięcie w wyniku błędnej kalibracji/padnięcia innego układu

setki uszkodzonych urzadzeń przeszły przez moje ręce i żadne z nich nie padło w wyniku złej wentylacji
tam by musiałobyć ponad 150 stopni.....mój radeon 4850 z zapchanym chłodzeniem(nie chce mi się kompa otwierać by wyczyścić) osiąga podczas grania 130 stopni na pamięciach i około 120 na procku...nie sądzę żeby w onkyo po nawet pół godzinie głośnego grania bez jakiejkolwiek wentylacji zapanowała tam taka temperatura
bądźmy realistami bo teoria z instrukcji ma się nijak do wadliwości masowej produkcji

pejotpe

New member
Bez reklam
Wpływ podwyższonej temperatury na układy logiczne objawia się raczej w długim okresie czasu (kilka stopni ponad limit potrafi skrócić przeciętny czas życia układu dziesięciokrotnie - dyfuzja w krzemie przebiega szybciej). Wtedy układ spełnia swoje zadania przez 2-3 lata zamiast 10-20... Nie polecam zatykania otworów wentylacji - jeśli urządzenie nie ma zabezpieczeń termicznych, to jego żywot będzie krótki...

Badman2503

New member
U mnie po ponad dwóch latach hdmi zaczęło wariować. Sprzęt musiał się rozgrzać aby złapać sygnał. Ponoć powysychały jakieś układy ( sprzęt chodzi codziennie) i oddałem poprzez sklep do serwisu.
Martwi mnie tylko że od 26 dni go już mają a nie ma żadnej odpowiedzi o statusie naprawy. Powoli się zaczynam się wkurzać

tomud

New member
Wpływ podwyższonej temperatury na układy logiczne objawia się raczej w długim okresie czasu (kilka stopni ponad limit potrafi skrócić przeciętny czas życia układu dziesięciokrotnie - dyfuzja w krzemie przebiega szybciej). Wtedy układ spełnia swoje zadania przez 2-3 lata zamiast 10-20... Nie polecam zatykania otworów wentylacji - jeśli urządzenie nie ma zabezpieczeń termicznych, to jego żywot będzie krótki...

eee tam predzej elektrolity odejda i sprzet bedzie sie nadawal do muzeum techniki niz cos sie z krzemem stanie... Wlasnie w takich przypadkach bal bym sie wlasnie o elektrolity (zwlaszcza SMD) ktore moga szybko pasc...

Cyborg65

New member

Nie masz pecha poczytaj np tu
http://www.hdtv.com.pl/forum/amplitunery-av/53287-posiadacze-onkyo-608-laczcie-sie-6.html
Takich przykładów w internecie jest masa.
Znaczy nie na wybuchy tylko że ten sprzęt się sypie.
Nawet miłośnikom Onkyo
P:lol:zdrawiam

Ostatnia edycja:
Do góry