AVR 2807 czy AVR 3806 ?

dyletant

New member
Witam to mój pierwszy post na tym forum.

Noszę się z zamiarem zakupu czegoś "porządnego" do domu.
Chodzi o zestaw kina, lecz mam dylemat co wybrać.
W tej chwili ograniczyłem się już tylko do Denona (z całym szacunkiem do HK:wink: ) i mam problem:
1. AVR 3806 czy też AVR 2807 (głównie ze wzgledu na wej HDMI i recenzje)?
2. DVD 2910 czy 1920 ?

Pewne są tylko głośniki Avace serii Dana: przód 670AV, centralny 660V i surroundy 640AV (ścienne).

Może ktoś się wypowiedzieć ustami fachowca ?
aha monitor LG 42PX5R
i nie jestem videofilem, ani audiofilem:)

pozdrawiam

Fatman_1

New member
Bez reklam
Bierz 3806 i 1920 jak nie jesteś wideofilem ani audiofilem.
Amplituner lepszy bo może Ci sie przydać do rozbudowy systemu później.
2807 też jest cool ale ma mniej możliwości konwersji obrazu.
Jak Ci na tym nie zależy to bierz tańszy z tych dwóch - i tak robisz doskonały wybór.

Idź do kiosku i przeglądnij czerwcowy numer Audio - jest test porównawczy 5 amplitunerów: Denon, HK435, Yamahy 2600, Pioneera i... czegoś jeszcze (nie pamiętam).

Pozdro,

Hary

New member
Od około 6 miesięcy mam 3806 i 3910 i grają całkiem cool zarówno do stereo jak i kina. Moim zdaniem Dany pasują do Denona dość dobrze, też się nad nimi zastanawiałem ale ostatecznie wybrałem coś z nieco wyższej półki. Z Danami dzwięk był super dynamiczny - jak to u Avancea i analityczny - jak to u Denona, ale brakowało mi trochę miękkości i ciapła (mówię oczywiście o stereo, bo w kinie zawsze super). To oczym na pewno będziesz musiał pomysleć do dobre kabelki analogowe to połaczenia DVD i AVR - ale to juz kwestia gustu a raczej uszu. Z Denonem jest jednak mały problem w porównaniu do HK - trudno dobrze wysterować SUB-a, mam wrażenie , że jest za mało wrażliwy - potrzeba silniejszego impulsu do włączenia SUB-a - ale jak widze nie planujesz na razie. Aha - w moim zestawie, ale być może jest to tylko "wina" kolumn - dzwięk jest bardzo wrażliwy na jakość nagrania - słabe nagrania są bardzo płytkie, za to jak coś jest nagrane super to jest super - oczywiście w tym zakresie cenowym.

Pozdrawiam,

Piotr

DeeBass

New member
Bez reklam
Witam,
Ja bym się skłaniał do 2807 i 1920, chyba że masz znacznie więcej kaski to wówczas od razu 4306 (sygnał do 1080, radio internetowe, aktualizacja oprogramowania, Denon iLink) i 3910. 3806 ma trochę lepsze podzespoły audio i większą nieznacznie moc natomiast 2807 jest lepszy pod względem video - ma deinterlacer oraz wejście pod iPod. 2807 i 1920 to i tak już super zestawik. A najlepiej samemu przekalkulować budżet i zrobić odpowiednie odsłuchy przed zakupem :)

przemosemi

New member
Hary napisał:
Od około 6 miesięcy mam 3806 i 3910 i grają całkiem cool zarówno do stereo jak i kina. Moim zdaniem Dany pasują do Denona dość dobrze, też się nad nimi zastanawiałem ale ostatecznie wybrałem coś z nieco wyższej półki. Z Danami dzwięk był super dynamiczny - jak to u Avancea i analityczny - jak to u Denona, ale brakowało mi trochę miękkości i ciapła (mówię oczywiście o stereo, bo w kinie zawsze super). To oczym na pewno będziesz musiał pomysleć do dobre kabelki analogowe to połaczenia DVD i AVR - ale to juz kwestia gustu a raczej uszu. Z Denonem jest jednak mały problem w porównaniu do HK - trudno dobrze wysterować SUB-a, mam wrażenie , że jest za mało wrażliwy - potrzeba silniejszego impulsu do włączenia SUB-a - ale jak widze nie planujesz na razie. Aha - w moim zestawie, ale być może jest to tylko "wina" kolumn - dzwięk jest bardzo wrażliwy na jakość nagrania - słabe nagrania są bardzo płytkie, za to jak coś jest nagrane super to jest super - oczywiście w tym zakresie cenowym.

Pozdrawiam,

Piotr

hej moze pochwalisz sie jakie glosniki wybrales ?

pozdrawiam
semi

Do góry