AVR 2113 czy RX-V673

audiofil

New member
Witam.
Poszukuje amplitunera w najpopularniejszym przedziale cenowym czyli do 2000. Po przeczytaniu wielu wątków mój wybór zawęził się do dwóch modeli czyli Denon AVR-2113 i Yamaha RX-V673. Puki co ampli będzie to grało z Prism Emerald HT-400 (kiedyś je zmienię ale w pierwszej kolejności jest ampli). Sprzęt będzie głównie wykorzystywany do filmów - 60%, muzyka 35% i sporadycznie ps3. Który z tych modeli byście wybrali ( i dlaczego), ewentualnie może jest cos innego, co mieści się w moim budżecie a jest warte uwagi.
Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i pozdrawiam.

hans2

Banned
dla mnie denon ze wzgledu na kalibrację i dynamiceq.
yamaha niestety nie ma odpowiednika tego drugiego.

IMO inne różnice w zasadzie są pomijalne.

jurass

Banned
Yamaha nie ma się czego wstydzić jeśli chodzi o kalibrację. A Dynamic EQ? To taki odpowiednik przycisku loudness w starych wzmacniaczach. Nie ma nic wspólnego z naturalnym oddaniem dźwięku zgodnie z zamysłem twórcy. No i ma jakiś tam sens i działa tylko przy cichym słuchaniu. Czy to jest argument?
O wyborze decydują tu nianse czy też indywidualne preferencje.
Czy ten Denon pokazuje na wyświetlaczu taką matrycę obrazującą układ kanałów w aktualnej ścieżce dźwiękowej? Dla mnie to akurat bardzo ważna funkcja. Do Denona nie możesz podłączyć 4 ohmowych frontów a do Yamahy możesz.
O obu możesz poczytać tu

Ostatnia edycja:

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
dla mnie odpowiednikiem Dynamic EQ jest w yamaszce enhancer :p, i z tym modelem denona raczej bym porównał yamahe 771/773 jest spory przeskok w stosunku do 671/673. Denon może być delikatnie lepszy w stere. Yamaha jest bogatsza i bardziej rozbudowana w kinie:). AVR 2113 czy RX-V673 wybrał bym denona, gdyby było to AVR 2113 czy RX-V771 wybrał bym yamahe. Ale to tylko moje zdanie:). najlepiej odsłuchać:). 771 jest troszkę droższa od tego denona i jest to model ubiegłoroczny, ale jak dla mnei jest to praktycznie to damo co 773 tylko dodane pare funkcji mało istotnych, a jest już rozbudowane pre out, 2 wyjscia HDMI :)

Ostatnia edycja:

jurass

Banned
771 jest troszkę droższa od tego denona i jest to model ubiegłoroczny, ale jak dla mnei jest to praktycznie to damo co 773 tylko dodane pare funkcji mało istotnych, a jest już rozbudowane pre out, 2 wyjscia HDMI :)
Nie pomyliłeś czasem z 773 i 775? 773 to model ubiegłoroczny, aktualny model to 775. Jak ten czas leci...

Ostatnia edycja:

hans2

Banned
yamaha na pewno ma lepsze ceny na polskim rynku i wiecej zlacz niz denon i to jest na pewno na plus.

dynamiceq to nie to samo co loudness bo sila jego dzialania zmienia sie z poziomem glosnosci (nie trzeba nic przelaczac). rownowaga tonalna jest zachowana niezaleznie od ustawienia glosnosci. bardzo wygodne, a w yamaszkach jak sciszysz to ci bas zniknie i musisz cos wlaczyc co to zniweluje. zrobisz glosniej to musisz to znowu wylaczyc.

2113 tez jest zeszloroczny, liczbe kanalow na wejsciu pokazuje gdzies dosc gleboko w menu i na panelu tez ale zeby uzyskac informacje na panelu trzeba wcisnac przycisk na obudowie ampli bo na pilocie go nie ma :D

Whiplash

New member
Bez reklam
Dokladnie, DynEQ dziala jak sama nazwa wskazuje Dynamicznie do aktualnej glosnosci, jesli sluchamy cicho np w nocy podbija skraje pasma aby brzmienie bylo dynamiczne, jesli sluchamy glosno, blisko poziomu 0.0db ta funkcja ograniczona jest do minimum.

Ciezki wybor, i Denon i Yamaha w na tym poziomie to juz fajne amplitunery, wydaje mi sie ze roznice sa subtelne i wyboru nalezy dokonac patrzac na to co jest Ci najbardziej potrzebne. A moze poza Japonczykami zainteresowal by cie Harman/Kardon ?

hans2

Banned
zdaje sie ze kazdy napisal o roznicach ktore jego zdaniem sa najwazniejsze.
grunt zeby autor tematu zdawal sobie z tych najwazniejszych roznic sprawe i podjal decyzje na podstawie swoich priorytetow, ktore w sumie moga byc jeszcze inne niz nasze.

jurass

Banned
Sadząc po nicku jest on zainteresowany przede wszystkim brzmieniem. Nie pozostaje więc nic innego jak wziąć do domu i posłuchać.

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie pomyliłeś czasem z 773 i 775? 773 to model ubiegłoroczny, aktualny model to 775. Jak ten czas leci...
Faktycznie, jak ten czas leci :D hehe. Jeżeli ktoś chce zaoszczędzić a mieć klocek z półki wyżej to lepiej zainwestować w 771 niż w 673 :). To znaczy jeśli mieć coś lepszego w podobnych pieniądzach co 673 to lepiej 771. Jeśli ktoś chce zaoszczędzić to zamiast 773 wtedy 771, bo różnice są drobne i to tylko w wyposażeniu, dźwiękowo jest to samo. A kto nie chce oszczędzać to jak najbardziej 773/775 :D

Ostatnia edycja:

audiofil

New member
Faktycznie, jak ten czas leci :D hehe. Jeżeli ktoś chce zaoszczędzić a mieć klocek z półki wyżej to lepiej zainwestować w 771 niż w 673 :). To znaczy jeśli mieć coś lepszego w podobnych pieniądzach co 673 to lepiej 771. Jeśli ktoś chce zaoszczędzić to zamiast 773 wtedy 771, bo różnice są drobne i to tylko w wyposażeniu, dźwiękowo jest to samo. A kto nie chce oszczędzać to jak najbardziej 773/775 :D

W sumie od dobrych 6 lat ma na stanie Yamahe i pierwsza myśl była taka żeby kontynuować swoja przygodę z ta firmą bo z swego obecnego modelu jestem bardzo zadowolony i jeśli bym znalazł 773 w cenie do 2000 to chętnie bym ją kupił ale to puki co raczej nie możliwe. Chyba że w związku z wchodzeniem na rynek nowszych modeli wstrzymać się trochę aż ceny zeszłorocznych spadną.

tak, rozumiem o co Ci chodzi. tego nie ma, ale mozna ta sama informacje uzyskac w inny sposob.

Szczerze to dziwne posunięcie Denona że pominął taka drobną ale ważną funkcje. W starej Yamaszce mam tą funkcje i bardzo się do niej "przyzwyczaiłem".

Dokladnie, DynEQ dziala jak sama nazwa wskazuje Dynamicznie do aktualnej glosnosci, jesli sluchamy cicho np w nocy podbija skraje pasma aby brzmienie bylo dynamiczne, jesli sluchamy glosno, blisko poziomu 0.0db ta funkcja ograniczona jest do minimum.

Ciezki wybor, i Denon i Yamaha w na tym poziomie to juz fajne amplitunery, wydaje mi sie ze roznice sa subtelne i wyboru nalezy dokonac patrzac na to co jest Ci najbardziej potrzebne. A moze poza Japonczykami zainteresowal by cie Harman/Kardon ?

A który konkretnie model byś mi proponował?

Whiplash

New member
Bez reklam
No w okolicy 2000zl to AVR 265. Napisz do Blackninjy moze maja jeszcze w sklepie bo to model zeszloroczny ale Harmany sa bardzo muzykalne, dla mnie to +

hans2

Banned
a możesz napisać jak?

u mnie w 2113 jest tak:
1. setup -> general -> information -> audio, czyli zakopane
2. przycisk status ale tylko na obudowie ampli
3. byc moze jak masz pilot typu logitech harmony to mozna to zaprogramowac jakims kodem

to powoduje wyswietlenie "tekstowe" np 5.1 jako 3/2/.1 czy cos w tym stylu.
w serii na rok 2013 wrocili po rozum do glowy i dodali ta informacje w postaci graficznej pod przycisk info (1 klikniecie pilotem), tylko nie pamietam czy zaczynajac od modeli "E" czy od "X".

edit: modele ktore maja "2 liniowy" wyswietlacz caly czas mialy i maja to na wyswietlaczu chyba nawet zawsze wyswietlone.

edit2: w sumie częściowym obejsciem jest przycisk info. no bo jezeli pokazuje np dts albo dts-hd master audio to wiesz ze i tak lepiej juz byc nie moze.

chyba wyczerpałem temat uff :)

Ostatnia edycja:

jurass

Banned
Chyba że w związku z wchodzeniem na rynek nowszych modeli wstrzymać się trochę aż ceny zeszłorocznych spadną.

Obawiam się, że nie można na to liczyć w najbliższym czasie. 773 też wchodził z ceną ok. 3k rok temu (jak teraz 775), a teraz to już jest właśnie cena "spadnięta", a nawet z powodu mniejszej podaży "wzrośnięta" i 775 jest już dostępny od kilku tygodni. Teraz 773 to już resztki, które zostały w niewielkiej ilości sklepów, za chwilę w ogóle ich nie będzie, a ceny już nie spadną.

Do góry