Panowie byłem wczoraj dla porównania w Cinema City (CC) na wersji 3D Digital.
Film oglądałem na możliwie wielkim ekranie, największy ekran spośród 10 sal w kinie.
Okulary w CC - jakaś porażka, małe to, małe szybki, duże ramki, kątem oka widziałem fotele obok co rozpraszało uwagę.
Cały film w CC o wiele ciemniejszy niż w IMAX - przez to obraz o wiele mniej szczegółowy niż w IMAX.
Gorsze w kolory w CC - też zapewne spowodowane ciemniejszym obrazem, w końcu światło skierowane z projektora w IMAX w górę widać z księżyca
Głębia w CC to jakieś nieporozumienie, efekt jaki był w IMAXie niszczy 3D Dolby już na pierwszych scenach filmu.
Dźwięk w IMAXie to majstersztyk w porównaniu z popierdywaniem w CC.
Jedyne co jest rewelacyjne w CC to fotele - mega wygodne, nawet dla wysokich osób, jest na czym oprzeć głowę, siedzi się bardzo komfortowo nawet przez długi czas - dla mnie rewelacja!
W skrócie to co grają w wersji 3D Dolby w CC to jest mega porażka porównując oczywiście do IMAXa, jeśli ktoś był tylko w CC nie ma w ogóle porównania i może mówić, że w CC fajnie było.
Owszem w CC jakieś tam efekty 3D są, nie mogę powiedzieć, że ich nie ma - ale to jest zupełnie nie to, zupełnie co innego niż przeżywać ten film w IMAXie!
Pozdrawiam,
Masta, nierozumiem dlaczego piszesz takie bzdury.
Niewiem do którego imaxa porównujesz CC.
Byłem w warszawie w IMAX i w jankach w CC.
Okulary zgodzę się, lipne ale obraz mieści się akurat, widać siedzenia na dole i jest prześwit na górze okularów. Trochę to rozprasza.
Obraz dużo bardzej szczegółowy niż w imax, sceny w których to szczególnie widać to np. jak na samym początku wychodzą z kapsół, moment kiedy gość patrzy z drzewa w dół- w imaxie było tło rozmazane, w CC było widać duuużo więcej detali.
Nasycenie kolorów większę w CC.
Jako przykład podam wątek już poruszany...
Avatar to KOPIA CYFROWA!!! Nie klisza.
Teraz konkrety...obraz HD to 2 Mega Pixle czyli 1920x1080
"""Rozdzielczość kliszy jest różna ale średnia to ok 16-17 Mega pixle
Przy dobrych obiektywach i kliszy można osiągnąć nawet ponad 20 Mega....""" edit te dane tyczą się klatki filmu 35mm, imax ma film 70mm więć rozdziejczość jest jeszcze większa, ALE NIE W AVATARZE.
Widzisz róznice...Po twoich postach można wywnioskować że jesteśFanem IMAXA, ale przykro mi we wszystkim nie jest najlepszy.
Efekty 3d
No tu troszkę lepiej wypada Imax.
Jednak tu imax ma przewagę. Imaxowe 3d jest lepsze. Chociaż cięzko ocenić. może to autosugestia, bo w imaxie oglagałem pierwy raz ten film.
Prawda Jest taka że dopiero po obejżeniu filmu w CC mogłem się dopatrzyć detali w tle.
Kontrast i ostrość także lepsza w CC.
Obraz ciemniejszy trochę ale przez to lepsza głębia czerni i ostrość z kontrastem.
Jak byś się znał na foto to być wiedział takie rzeczy.
Pomimo to zastanawiam się gdzie iść na Alicję...Jednak chyba na pierwszy raz teraz wybiorę CC a potem IMAX, a może i nie
Pozdrawiam
Ostatnia edycja: