Audiolab 8200 - jakie kolumny ?

Mariuszek_rr

New member
Witam wszystkich !
Od wczoraj jestem szczęśliwym ( mam nadzieję ) posiadaczem zestawu stereo Audiolab 8200CDQ + 2x 8200MB.
Hula to na starych Jamo E470, w pomieszczeniu 4,6 x 7, kolumny na krótszej ścianie.
Muzyka to generalnie rock i odrobina metalu, sporadycznie lżejsze klimaty.

Prośba o pomoc w doborze kolumn.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Dobrą propozycją są kolumny serii Studio JBL 270/280/290 - mają poprawny dźwięk i dobrą dynamikę (ale w dobrym tego słowa znaczeniu ) kolejną zaletą jest dobrze rozciągnięty bas ,dźwięk ma "dużo mięsa" i brzmi efektownie
Podobne w brzmieniu są kolumny Paradigm ,tutaj również na bas i dynamikę nie można narzekać

Mariuszek_rr

New member
Zakładając zakup na rynku wtórnym to do 3 tys - i tej kwoty nie chciałbym przekraczać.
Jeżeli coś nowego to braknie te 3 tys.
Z propozycji kolegi Przemko77 bardziej "wizualnie " przemawia do mnie Paradigm monitor 11, JBL studio 290 jakby mniej, ale...nie mówie nie.
Przez zakupem Audiolaba myślałem o zupełnie innych klockach, także w przypadku kolumn niczego/nikogo nie przekreślam. Chodzi mi bardziej o ukierunkowanie mnie aby udało się zawęzić wybór do 3-4 max 5 modeli a póżniej odsłuch - najlepiej u mnie....ale jak wyjdzie to się zobaczy.
Czyli JBL / Paradigm.... i czekam na jeszcze jakieś propozycje / sugestie.
Budżet do lekkiej negocjacji.

dzik87

New member
Dali Zensor 7, jak się dogadasz to nowe kupisz i się zmieścisz w cenie, jak nie to używki ja jak swoje bede sprzedawal, to za 2500, a maja gwarancje do 2019 . Tyle, ze moje to za 2 mce bym dopiero sprzedawal.

Mozesz odsluchac Kef i Klipsch. AA Phoebe III. Zupelnie odmienne brzmienia.

Mariuszek_rr

New member
Dali - też na nie patrzełem,
klipsch - jakieś takie kosmiczne
kef - myśląc o R500 a lepiej o R700 to juz poza moim zasiegiem finansowym, a na rynku wtórnym nie widać ( JBL i Paradigm raczej też sporadycznie się trafia )
Kolego Dzik87 - czym napedzasz te zensory ??

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli dopuszczasz możliwość kupna kolumn używanych to możliwości wyboru są większe

KEF'y to dobre kolumny podobnie jak Monitor Audio ,B&W brzmienie jest żywe z bardzo dobrą czytelnością średnicy .Niezłe kolumny produkują też Niemcy - Canton ,Elac to sprawdzone firmy
Jeżeli miałbyś okazję warto zwrócić uwagę na Focal to bardzo porządne głośniki

W przypadku używanych kolumn trudno jest na szybko coś wskazać, bowiem wszystko zależy co w danym momencie można kupić ,a nieraz rzeczywiście można nabyć coś interesującego

Ostatnia edycja:

Remipl

Member
Mój kolega do zestawu 8200CDQ + 8200P dokupił Dali - Zensor 7 i jest zadowolony ze zakupu :) więc Tobie też polecam sprawdzić taki zestaw.

Ostatnia edycja:

Pan_Borowik

New member
CDQ+2xMB i 3000zł na głośniki do tego?
Szczerze mówiąc, to lepszy efekt uzyskasz sprzedając końcówki i kupując 8200P, a różnicę przeznaczając na głośniki.
No ale jak tak ma być, to koniecznie szukaj sprzętu z drugiej ręki.

Ewentualnie przesłuchaj Studio 280, podobno bardzo dobrze sobie radzą sparowane z droższą elektroniką, tyle że wyglądają dramatycznie tandetnie, szczególnie bez maskownicy.

Mariuszek_rr

New member
Słusznie kolega Borowik zauważył że 3 tys to trochę słabo, ale jak napisłaem w #4 " budżet do lekkiej negocjacji" i jak znam siebie to pewnie się to podwoi.
Przy wyborze klocków początkowo myślałem o Yamaha/HK/ może Marantz ( nic nie ujmując ww firmom ) a skończyło się jak się skończyło.
Stąd ten wątek, żeby mi pomogli i nakierowali w wyborze ludzie którzy "zjedli zęby" na sprzęcie.
Keff, Focal i inne wyżej wspomniane to już spora kasa, ale jeżeli dzikęi temu wątkowi przekonam się że jednak do moich klocków tylko coś z tej półki cenowej - to będę myślał i kombinował. Taki to typ ze mnie.

SDman

Banned
Słusznie kolega Borowik zauważył że 3 tys to trochę słabo, ale jak napisłaem w #4 " budżet do lekkiej negocjacji" i jak znam siebie to pewnie się to podwoi.
Przy wyborze klocków początkowo myślałem o Yamaha/HK/ może Marantz ( nic nie ujmując ww firmom ) a skończyło się jak się skończyło.
Stąd ten wątek, żeby mi pomogli i nakierowali w wyborze ludzie którzy "zjedli zęby" na sprzęcie.
Keff, Focal i inne wyżej wspomniane to już spora kasa, ale jeżeli dzikęi temu wątkowi przekonam się że jednak do moich klocków tylko coś z tej półki cenowej - to będę myślał i kombinował. Taki to typ ze mnie.

Witam,
masz okazję na Dali Mentor 2, duży potężny dźwięk z bardzo ładnymi wysokimi.
Audiolab napędzi je bez problemu. Nie jest to moja bajka dźwiękowa ale .. gusty są różne.
W świetnym stanie (idealnym) mają je w wyprzedaży w "12Q" za 50% ceny !!

Dali - MENTOR 2 - Zespoły głośnikowe - Testy sprzętu audio

Może warto się skusić -zawsze możesz odesłać.

Pozdr.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Przy takim pomieszczeniu 35m2 do audiolaba to podłogówki o wyższej efektywności.
JBL, Canton, Paradigm...

Mariuszek_rr

New member
Kolego Black,
masz na myśli Canton 509.2 DC / Paradigm Monitor 11v7 / JBL Studio 290 ?
Czy może musze celować w wyższe/droższe modele ??
Na tą chwile powyższy Canton chodzi w dobrej cenie, ale patrząc na parametry to najlepiej chyba wygląda JBL.

dzik87

New member
Dali - też na nie patrzełem,
klipsch - jakieś takie kosmiczne
kef - myśląc o R500 a lepiej o R700 to juz poza moim zasiegiem finansowym, a na rynku wtórnym nie widać ( JBL i Paradigm raczej też sporadycznie się trafia )
Kolego Dzik87 - czym napedzasz te zensory ??

Narazie napędzam je gównę yamaha rx430rds ale jest całkiem spoko. Mi się generalnie dzwięk podoba, przestrzeń spora, fajna góra, bas, średnica też mocne wrażenie na mnie robiła, obecnie się przyzwyczaiłem. Niemniej jednak we wtorek powinienem mieć MArantza pm8005 i to teoretycznie powinien być mega przeskok. Później chce te Zensory spalić i kupić ikon6mk2 albo kef q700.

Paradigmy 9v.7 słuchałęm i odpadły z miejsca, bez większego wsłuchiwania. NA pm6005 ten twardy, wyższy bas tak dudnił, że po włączeniu utworu od razu je skreśłiłem, a tak mi je do mojej muzyki polecano na konkurencyjnym forum, jeszcze z nadem. Generalnie paradigmy 9v.7 byly znacznie mniejsze niz zensor 7. Samym wygladam na zywo mnie odstraszyly, a jak je podlaczono, to ten malutki niskotonowiec zagral, jak wygladal. Dali wyższe, lakierowane, niskotonowiec o wiekszej srednicy. Znacznie szersza scena byla na Zensorach, mega roznica.

W salonie w Pabianicach widzialem, ze maja w przecenie Triangle Colour. Nie wiem, jak to gra ale moze byc warte uwagi. Jeszcze ostatnio pisalem z forumowiczem, ktory porownywal Zensory z Castle Knight 5 i byl nimi zachwycony.

Ostatnia edycja:

Mariuszek_rr

New member
KEF Q 700 gdzieś mi się przewinął w dobrej cenie, czarny, z ekspozycji o ile dobrze pamiętam, tak ,tak, w Pabianicach w salonie jest w ofercie za 4500 para

Mariuszek_rr

New member
Blackninja, mozesz w wolnej chwili wrzucic oferte na powyzsze modele ?
A co powiesz o canton ergo 690 dc - miales okazję słyszec ?

Mariuszek_rr

New member
Wziąłem sobie do serca ironię kolegi Borowika (#9 ) i jutro jadę na odsłuch. Podłączę do moich klocków: Polk Audio TSx550T / RTiA7 niestety nie mają w tej chwili na stanie, Ponadto w planie na jutro: Paradigm Monitor 11v7, Klipsch R-28F / Icon KF-28 i Dali Ikon 6MK2. Cantnów niestety nie mają w ofercie.
Szykuje się ciekawy dzionek.
To czekam na ostatnie wskazówki z Waszej strony....
...no smarujcie Panowie
i Panie oczywiście też.

Ostatnia edycja:
Do góry