Tegoroczne Audio Show uważam za udane, można posłuchać pooglądać i pomacać większość rozwiązań stereo opisywanych na forum w jednym miejscu. Lobos masz czego żałować.
Czy pojadę za rok ? wątpię – aż takiego szaleństwa nie było i znaczące zmiany raczej nie nastąpią.
Fajnie, że udało się pojechać większą paczką i zintegrować się w rzeczywistości a nie tylko przez klawiaturę i monitor.
Savron – dzięki za niesamowity wieczór, bardzo pozytywnie zakręcony z Ciebie facet. Twoja kolekcja figurek powinna mieć osobny pokój na A.S, zdjęcia nie oddają w połowie jak to wszystko wygląda.
Bipo – dzięki za zaopiekowanie się nami, tutaj również się powtórzę to Twój pokój powinien się znaleźć na A.S w dziale najlepszy obraz i dźwięk. Twoja dbałość o szczegóły, w tym zaciemnianie pokoju spowodowała, że dziwnie się poczułem przyjeżdżając do domu

Jakość obrazu z projektora w połączeniu z dźwiękiem mogą powodować tylko opad szczeny do podłogi. Porównując namiastkę kina na A.S twój obraz i dźwięk był 4 x lepszy nie mówiąc o budżecie, w takich warunkach nawet bym nie myślał o 4K zapomniałbym znaczenie tych słów

Ps. Następnym razem przyjedziemy ubrani na czarno
Henry, Krysztofradio, Paweł_Sz85 – miło było Was poznać, powymieniać spostrzeżenia (o dziwo często się zgadzaliśmy) – oby częściej.
Zanim napiszę cokolwiek o brzmieniu uważam, że trzeba poruszyć dwa główne problemy z którymi się zetknąłem.
Pierwszy to często tragiczny w skutkach dobór kolumn do wielkości pomieszczenia, wynikiem czego była fatalna jakość dźwięku systemów za grube dolce. Jak wszyscy zgodnie stwierdziliśmy w małych pokojach rację bytu miały tylko monitory i to one najczęściej czarowały. Duże zestawy to tylko sale konferencyjne w hotelach lub na stadionie.
Drugi to kwestia indywidualna mianowicie rodzaj odtwarzanej muzyki. Repertuar się zmieniał więc ktoś inny mógł lepiej trafić w swoje gusta i mieć całkiem inne odczucia. Zdarzało się, że biegłem do pokoju marzeń z klockami za setki tysięcy a tam hardcorowy rodzaj jazzu którego nie słucham, albo jeszcze lepiej muzyka poważna i żadnego basu, gitary a czasem nawet wokalu. I jak tu odnieść brzmienie do swoich preferencji ? W takim pokoju nie spędzałem zbyt dużo czasu, a o dziwo często były pełne gości z brodami po kolana bujających się z zachwytu – wniosek ? To już za bardzo pojechane audio dla zwykłych zjadaczy chleba jak większość forumowiczów.
Jak już Krzysiek napisał bez posądzania o stronniczość utwierdziliśmy się w przekonaniu, że w naszym wypadku połączenie Dali + Marantz jest tym króliczkiem, którego gonimy. Oczywiście nie te serie i budżet ale to właśnie brzmienie M+D sprawiało, że szczerzyliśmy się najbardziej.
Poza tym największe pozytywne zaskoczenie:
• Taga Harmony ze swoimi monitorami, w tak dużym pomieszczeniu ? nie ma problemu pełne i bardzo dobre brzmienie.
• Pokój Vintage pełen pięknych sprzętów z genialnym brzmieniem i ten moment kiedy Henry odkrył, że wszystko leci z kasety

• Pylon Audio – ciągły rozwój , dwa nowe ciekawe projekty z których to klient będzie mógł wybrać finalną wersję. Za co jeszcze ? a za to, że mieli odwagę na przekór wszystkim wystawić swoją najtańszą budżetową kolumnę, która o dziwo grała tak jak powinna.
• Nowe wzmaki NAD – dźwięk wreszcie z wyglądem
• PMC – bardzo dobre pełne brzmienie.
• Bang & Olufsen Beolab 90 – ten pokój aż roznosiło od dobrego brzmienia
Najbardziej negatywne zaskoczenie - może mnie nie zbanują i nie będę musiał zmieniać konta.
• Forumowy pokój HDTV – nie wiem kto podjął decyzję o wstawieniu prawie dwumetrowych kolosów do pokoju 3x4 metry i to jeszcze z bocznym bass refleksem pół metra od ściany. Efekt mimo, że chłopaki chcieli dobrze niezależnie od gatunku muzyki jeden wieki dźwiękowy chaos okraszony workiem basu. Poczułem się jak w wyścigu gimnazjalistów na jak największy łomot w golfie.
• W moim wypadku to te największe marki, może przez repertuar ale McIntosh i B&W nie zawróciły mi w głowie.
Wnioski są bardzo optymistyczne: nasze zestawy grają naprawdę dobrze, niejednokrotnie bardzo dobrze za pieniądze które kosztowały. I jak zapewne wszyscy wiedzą znaczący wzrost ceny nie powoduje wzrostu jakości dźwięku, po pewnym poziomie te różnice się zatracają. Dlatego panowie cieszcie się tym co macie
Celem potwierdzenia, że spotkania z forumowiczami były ciekawsze niż samo A.S niespodzianka, którą sprawił nam Bipo