ATMOS - Układ głośników 5.1.4

Kreonis

New member
Cześć,

Finalizuje właśnie wykończenie salonu i chciałbym spełnić swoje marzenie o systemie Atmos. Niestety układ pomieszczenia jest jaki jest i są pewne ograniczenia.

Czy mógłybm prosić o komentarze i sugestie co do ułożenia głośników? Czy układ, jaki proponuję na załączonym obrazku jest do przyjęcia?

Niestety nie mogę atmosów dać pod ścianę, bo ograniczają mnie szynoprzewody oraz koniec sufitu podwieszanego.

Te kwadraty na górze z kółkami to atmosy :)

M_t7HI5ogwHnlKuIrv3vurRAYyumpoutLeZytcQADFPr8ddTxCMY4i_-WiGgyWprGykbFdBQS8_2ibIfF4EgaDBaLc3wdljCFRjdTkrpLP-oX5KACltaxvjwcomLHmZMJHl6uFzR1ah0PBRi6vWbsZfPQ7tF8G_GymoaFJgclmK0H61S3S0vrSvAOHZgCvzQCONLhe050NWoFmNT3rDEB2emDpYWMFXO5nAx3_o2OWPZvEgsombVoKclA2Oi_rh2BXkekVOS8FyL0THcovp25Ao13XYgyHWVXPslYknfCDwRBhlrpfLp5DsimInAfaE0XUcv0WiL92mkxzjxs1awthD4-nofHt7cRr3vM_KvlTZYxHBuKDvTfRC4TmACAgw-e1OU0h6qCsjutAAOnGN_V0SDqN6tvyYVt1nnPUQJSl2rpuM2VM0Ps_FMO8K7P80aVeu3H9OkZEnhqNwtFkQiG9KUANCXkJLccZpBKCE9pWi3A9dsXO5bWnytYC2dRe4tirTXLqp3S3Ym42w6tGz_qaUd91Q-JoqFfAmB7JBaX05wZSvGOp7Tl5T_8yuqJ3dXn1-NrLzGU2pZ1S60mYbck2YyZF9GVDglWYQbxFZMJ2oyCvY__yanbUVngetzOKm-IwY4T02pIE2YZGRfix-rolnT-x7TOZxN3fyyMW7suFJ92w0OvNTSIR0Khwsl2fYG1cTx0qCQ7H_N3ITmC9NyPg8K7w=w1280-h720-no

Ostatnia edycja:

P-U-M-A

New member
Układ jest jak najbardziej do przyjęcia. W twoim przypadku ten jeden głośnik niestety trochę ucieka ale ze względu na okno tego i tak nie zmienisz. Kalibracja amplitunera poprawi tą kwestie.

Kreonis

New member
Układ jest jak najbardziej do przyjęcia. W twoim przypadku ten jeden głośnik niestety trochę ucieka ale ze względu na okno tego i tak nie zmienisz. Kalibracja amplitunera poprawi tą kwestie.

Dzięki za feedback. Mam jeszcze kilka pytań:

Zastanawia mnie, czy głośniki atmos nie są za wąsko w stosunku do kanapy, ale niestety nie mam gdzie ich przesunąć - w lewo mam na ścianie satelitę. Czy nie przejmować się tym?

Czy w takim układzie 4 ATMOS mają sens czy np. pomyśleć o zejściu do 2?

Czy przednie 2 ATMOSy są ok, czy można je przesunąć trochę w stronę TV?

Pozdrawiam

DarkMag

New member
Wg wytycznych powinny być w linii frontów. Ja na początku swoje dałem szerzej i później przewieszałem bliżej środka i grały lepiej.
Przy 5.1.2 atmosy na wysokości kolan najbardziej mi pasowały.
Co do tylnych atmos to nie wiem czy nie za blisko tylnej ściany.
Rozumiem, że u Ciebie będą to głośniki instalacyjne, ale może wypożycz coś i potestuj czy 4 dadzą lepszy efekt.

Kreonis

New member
Wg wytycznych powinny być w linii frontów. Ja na początku swoje dałem szerzej i później przewieszałem bliżej środka i grały lepiej.
Przy 5.1.2 atmosy na wysokości kolan najbardziej mi pasowały.
Co do tylnych atmos to nie wiem czy nie za blisko tylnej ściany.
Rozumiem, że u Ciebie będą to głośniki instalacyjne, ale może wypożycz coś i potestuj czy 4 dadzą lepszy efekt.
Ale za blisko tylnej ściany w sensie wszystkie 4 do przesunięcia do przodu czy tylko tylna para bliżej przedniej?

I o ile za blisko? Przesuwając do przodu, wyjdą przed kanapę, czy tak będzie ok?

Do góry