Przydałoby się żeby ten wewnętrzny dysk miał wyprowadzony na obudowę jakiś interfejs, który pozwalałby go traktować jako normalny przenośny dysk, bez konieczności podłączania urządzenia do monitora czy tv...Ja mam w desktopie, zobaczymy. Na forum Asusa piszą że różnie to wychodzi i najlepiej działa jak hd2 jest wyłączona (tzn. wtedy w ogóle działa)
Przydałoby się żeby ten wewnętrzny dysk miał wyprowadzony na obudowę jakiś interfejs, który pozwalałby go traktować jako normalny przenośny dysk, bez konieczności podłączania urządzenia do monitora czy tv...
Tyle że gorzej po drugiej stronie tego kabelka - trzeba nowy komp. Z notebookami jeszcze gorzejNo więc podobno tak działa po usb 3.0. Jak kabelek dotrze, sprawdzę co i jak i dam znać.
Dzięki za info !No co wy, do tego niebieskiego złącza z tyłu obudowy podpinamy kabelek usb (2.0 lub 3.0) i bezpośrednio do kompa. Nawet całkiem ładne prędkości transmisji (15/20 MB/s) przy standardzie USB 2.0. Ja wykorzystałem do tego kabelek od mojej drukarki. To złącze to jest PC-Link a nie tylko USB 3.0. Warunek taki że musi być podpięty zasilacz.
U mnie dysk znika jak próbuję, zgodnie z poradą kolegi "Bartasek", podłączyć HD2 do notebooka tak jak drukarkę (wtyczka USB jak od drukarki pasuje do gniazda PCLink/USB3.0).Kolejny raz zniknął mi dysk twardy w HD2. Reset pomaga. Miał ktoś coś takiego? Samsung F2 1 TB.
Toż ja to samo napisałem - działa sobie HD2, chciałem go podłączyć jak kolega "Bartasek" napisał, wziąłem kabel drukarkowy , włączyłem do HD2 (port PCLink/USB3.0), z drugiej strony do notebooka a na ekranie tv napis "Brak dysku. Potwierdź." i możliwy tylko przycisk "Tak"Tyle, że on nie znika mi w Windows tylko w HD2, tak jakby nie był podłączony wcale.
Tak, ale przestałem próbować z podłaczeniem przez PCLink/USB3.0 :Czyli, że pewnie soft skopany, czekamy dalej. A reset pomógł u Ciebie?
Ja mam za to taki problem, że jak HD2 jest w czuwaniu i włączę go z pilota to nie odnajduje mi dysku, muszę odłączyć zasilanie i podpiąć spowrotem i dopier widzi mi dysk. Miał tak ktoś?
No właśnie o tym pisałem, też tak czasami mam. Czytałem na forum Asusa, że to dosyć powszechny problem, przy sofcie 1.12 było ok, potem znowu coś skopali. Czyli że czekamy. I zastanawiam się, czy tę piździawkę wentylatora nie odłączyć (wtyczka chyba jest pod pokrywką od dysku - 2 kable ).
Czekamy na nowy soft a w międzyczasie hard reset sprzętu co jakiś czas.
Ja mam problem taki, że Vista nie widzi dysku w HD2 przy połączeniu przez przez PCLink (kabel drukarkowy) - wywala "nieznane urządzenie"Nigdy nie obserwowałem czy dysk jest widoczny na TV przy jednoczesnym podłączeniu do PCLinka kompa. Ja mam XP, soft 1.12 i problemów nie mam. Być może jest coś nie tak pod VISTĄ.