Ja również dzisiaj dołaczyłem do posiadaczy nowego dekodera.
Moje pierwsze wrazenia:
+ Jakosc HD - bez uwag (tzn. ekstra) - porownanie mam tylko z probkami HD ogladanymi wczesniej z laptopa na TV;
- Jakosc SD - wydaje mi sie, ze jest trochę gorsza niz na Motoroli (moze to wynika z bezpośredniego porownania z HD).
- Na obrazie kontrolnym na Canal+Sport2 (plansza informacyjna w czasie gdy jest przerwa w nadawaniu) obraz wygląda jakby był nieostry, jakby ruszał się, tzn. efekt taki jakby byly jakies zaklócenia.
- Na TVN24 pasek informayjny delikatnie drży (jak się zacznę wpatrywać z bliska) - na analogu nie ma tego zjawiska.
Możliwe, że wcześniej na Motoroli miałem tak samo, trudno mi teraz to ocenić.
+ Format obrazu - programy w formacie 16:9 i 4:3 wyswietlane są na calym ekranie bez potrzeby za każdym razem ręcznej zmiany formatu w dekoderze pomiędzy letter box i 16:9.
- W TVN HD programy nadawane w formacie 16:9 wyswietlane sa na calym ekranie a programy nie w 16:9 - z pasami po bokach.
- Napisy coś dziwnie działają: na HBO pojawialy mi sie inne napisy niz aktualnie nadawany film, na HBO2 lub HBO Comedy, nie pomietam dokladnie na ktorym, raz wyswietlane byly napisy a za chwilę juz nie.
- Brak możliwości ustawienia wersji jezykowej i napisow tylko dla aktualnie ogladanego programu - ustawienia sa na stale dla wszystkich kanalow. Brak tez mozliwosci sprawdzenia, jaki jezyk i jakie napisy są dostepne dla aktualnie nadawanego programu (w Motoroli była taka mozliwość).
+ Pilot - kompatybilny z moim TV LG (wszystkie przyciski) ale bede probowal zaprogramowac mojego Logitecha do pracy z dekoderem.
+ Zegarek na wyswietlaczu dekodera
+ Możliwość podłączenia wzmacniacza bezposrednio z dekoderem a nie jak w Motoroli poprzez wyjście audio w TV (dzieki temu jeden kabel mniej przy TV)
+/- Przelączenie na kanał, nastepuje po wybraniu jego numeru z klawiatury bez koniecznosci akceptacji przyciskiem OK
? - nie wiem jak działaja opcje: Jezyk 1, Jezyk 2 i Jezyk napisów 1, Język napisów 2
I to na razie tylko po krótkich testach.