Dzisiaj (oj, już po północy) czyli wczoraj
dotarło do mnie te "cudo". Po prawie 3 godzinach katowania mogę co nie co powiedzieć o tym sprzęcie.
Dysk 320GB Toshiba 2.5'' + pendrak Patriot XTreme 8GB
Może na początek plusy:
- menu bardzo intuicyjne
- wyłącza zasilanie dysku (pendraka) po wyłączeniu z pilota
- bardzo podoba mi się działanie przycisku power (jeden klik - wychodzimy z każdego poziomu do głównego menu; drugi klik - wyłączamy urządzenie)
- bardzo szybkie przechodzenie do następnego/poprzedniego pliku podwójnym kursorem (w trybie film)
- bardzo szybkie przewijanie 30 sekundowe (wręcz express) !!!
- bezproblemowe przesuwanie napisów (góra/dół) oraz powiększanie/pomniejszanie (srt)
- w DVD iso możliwa zmiana napisów, audio i dostęp do menu
- dźwięk podawany jednocześnie na wyjście cyfrowe jak i audio (chinch)
- downmix DTS do stereo (chociaż ja mam ampli)
- wentylatorek prawie niesłyszalny
- jakość obrazu na moim TV przy tych samych filmach w porównaniu do Manty wyraźnie lepsza
- bardzo dobrze przemyślana regulacja jasności i kontrastu z podglądem na pełnym ekranie
Minusy:
- złe skalowanie Menu (przesunięte w lewo obcina ikonki z plików) Dziwne to trochę bo zmiana formatu obrazu nic nie daje (zresztą Ferdek FX-7600 ma to samo); film jest już ok
- brak możliwości przeskoku podwójnym kursorem do następnego pliku audio (trzeba strzałką w dół i ok)
- przy plikach flv brak możliwości przewijania i przeskoku po 30 sekund (zamraża obraz, dźwięk idzie)
To tak na gorąco.
Nie mogę mówić o jakości HD obrazu z racji mojego TV ale jak będę miał dostęp do sąsiadowego Aquosa to sprawdzę jak chodzi HDMI i obraz.
Największy bitrate jaki testowałem to zwiastun Avatar:
Bez problemu zarówno z dysku jak i z pena
Jeśli chodzi o różnorodność plików to chyba najlepszym testerem są teledyski wszelkiej maści. "Przeleciałem" 126 różnych teledysków i w jednym nie odtworzył dźwięku (kodek ADPCM).
Jak dla mnie - super sprzęcik. Mogli by trochę w środku Menu poprawić bo takie szare i czcionka z listą plików ciut za mała.
Jak znajdę trochę czasu to sprawdzę sieć i napęd zewnętrzny.
EDIT:
W instrukcji pisze, że dyski i peny podłącza się/odłącza przy wyłączonym zasilaniu - ktoś na innym forum pisze, że dysk 2,5'' chodził mu i nagle przestał działać w Arivie (w kompie chodzi normalnie).
Więc uwaga na ten szczegół !!!