arcam AVR600 czy Pioneer SC-LX83?

Amra Lew

New member
Bez reklam
Fajne testy.Pioneer kozak,Onkyo jakoś tak słabo nawet tak wyśmiewane obecnie na forach Sony ma lepsze wyniki pomiarów.No ale to są tylko cyferki:)

tomud

New member
Tylko nalezy tez brac pod uwage ze LX 83 to cyfrowa koncowka i prawde mowiac nie wiadomo dokladnie w jakiej klasie (a przynajmniej nie znalazlem - LX 81 byl w klasie D)... Dzwiek z takiej koncowki moze nie kazdemu odpowiadac...

Cyborg65

New member
Witam

No dokładnie tak jak dźwięk z Onkyo nie każdemu może pasować.
Problem w tym że Piona słyszałem i bynajmniej mi bardzo pasował. :eek:k:
Tego Onkyo również słuchałem i niestety mi nie przypadł.
Mimo że nie ma cyfrowych końcówek.
P:lol:zdrawiam

tomud

New member
bo to jest kwestia gustu, mi cyfrowki jakos nie podchadza... sluchalem w D i T. W sumie najbardziej lubie lampki w A mimo wielu swoich niedoskonalosci :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
W tej klasie wybrałbym Pioneera LX83 . Prezentowaliśmy poprzednika tego modelu na targach AudioShow w Warszawie i ludzie byli zachwyceni.
Ale model 5007 Onkyo też nie był od macochy. Też go słuchałem i grał bardzo dobrze.
Nie słuchałem 5008 ale nadrobię to w lutym.
Z pewnością opiszę własne wrażenia.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
SC-LX83 ma duży apetyt na moc, nawet

kiedy jest tylko włączony to zabiera z sieci całe 100Wat
To tylko potwierdza, że zmierzyli moc bierną :)
"Moc bierna w obwodach prądu sinusoidalnie zmiennego jest wielkością konwencjonalną, w sposób umowny opisującą zjawisko pulsowania energii elektrycznej między elementem indukcyjnym lub pojemnościowym odbiornika, a źródłem energii elektrycznej lub między różnymi odbiornikami. Ta oscylująca energia nie jest zamieniana na użyteczną pracę."
Gdyby podali przesunięcie fazowe można obliczyć moc czynną i ampli nie zużywa mocy z sieci więcej niż obliczył i sprawdził to sam producent czyli 330 watt.

Cyborg65

New member
Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
patrzę na Onkyo i nie uśmiałem się wcale - a miało być śmieszne.
http://hdtv.com.pl/forum/audio/52951-onkyo-tx-nr-5007-amplituner-pogromca-wzmacniaczy-stereo.html - słucham też tego modelu i wcale mnie nie śmieszy.
Uważam więc że takie słowa nie są adekwatne do rzeczywistości. I widać wyraźnie że można tak pisać tylko z pamięci. A piszący nie słuchał i chyba nie widział na żywo tego modelu.
Tam naprawdę nie ma nic śmiesznego .

A jakby się ktoś pytał w środku też nie ma nic śmiesznego:

p1110149.jpg

Bo to jest na przykład śmieszne:

http://www.youtube.com/watch?v=PTFfasDj3AQ&feature=player_embedded

Ostatnia edycja:

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
1210onkrec.meas.jpg

1210piorec.meas.jpg

Przypominam im mniejsze zniekształcenia tym lepiej , a nie na odwrót.
Przy 50W Onkyo 0,003% Pioneer 0,005%
przy 100W Onkyo 0,005% Pioneer 0,01%
przy 150W Onkyo 0,05% Pioneer 0,1%
przy 200W Onkyo 1% Pioneer 2%
a dzięki za linka.

Deimos

Banned
Tu też pionka bardzo rzetenie przetestowali:
XXL-TEST: Pioneer AV-Receiver SC-LX83 - die neue Macht in der Oberklasse ?(10.11.2010)
czyli nowy mocarz w górnej klasie...
Konkluzja (tłumaczenie przez google)
+ Super dynamika
+ przestrzeń pierwszej klasy
+ High szczegóły
Poziom stabilności + wyznacza nowe standardy
+ system kalibracji MCACC Outstanding
+ Bass na poziomie referencyjnym
Doskonała jakość wykonania +
+ Good funkcji multimedialnych
Z tą jakością wykonania to bym się tylko nie zgodził, w stosunku do mojego poprzednika (Denon AVC-A1HDA) to przepaść...

Ostatnia edycja:

Cyborg65

New member
Witam

To chyba czytaliśmy inne strony.
Przypominam zniekształcenia rosną przy wzroście mocy.
I osiągają poziom w % przy W

Pioneer Elite SC-37........................................................................Onkyo TX-NR5008

Five channels driven continuously into 8-ohm loads:.............Five channels driven continuously into 8-ohm loads:
0.1% distortion at 135.7 watts.....................................................0.1% distortion at 79.1 watts
1% distortion at 171.9 watts........................................................1% distortion at 95.5 watts

Seven channels driven continuously into 8-ohm loads:..........Seven channels driven continuously into 8-ohm loads:
0.1% distortion at 125.4 watts......................................................0.1% distortion at 78.7 watts
1% distortion at 164.7 watts .........................................................1% distortion at 94.6 watts

A miała być ta moc .
Tylko przy obciążeniu różnica prawie dwukrotna.
Powtarzam to normalny wstyd.

Kolega zapomniał dodać że wykresy dotyczą dźwięku stereo.
I tak mierzonago
This graph shows that the TX-NR5008’s left channel, from CD input to speaker output with two channels driving 8-ohm loads, reaches 0.1 percent distortion at 162.8 watts and 1 percent distortion at 194.1 watts. Into 4 ohms, the amplifier reaches 0.1 percent distortion at 248.1 watts and 1 percent distortion at 309.5 watts
P:lol:zdrawiam.
PS
Jak by ktoś miał kłopot tą całą angielszczyzną - kopiujemy wklejamy
ustawiamy języki klikamy tłumacz i wiemy.
Można wklejać całe adresy stron z paska adresu
Tłumacz Google

Ostatnia edycja:

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Czyli wykresy są miarodajne dla dźwięku stereo, a w tym jak na nich widać popelina :)
Nie czytaj, bo napisać można co się chce tylko oceniaj w/g np wykresów.

Cyborg65

New member
Witam

No tak wykresy są miarodajne bo dobrze wyglądają dla Onkyo.
Reszta opisu w tym samym artykule jest niemiarodajna bo Onkyo wyszło jak wyszło, kluczowy dowód to brak zamieszczenia wykresu.
Jeśli fakty nie pasują do mojej opinii to tym gorzej dla faktów.
Kolego kiedy wreszcie sobie uświadomisz że Onkyo to mit i marketing.
A prawda jest bolesna.
Przecież nie można żyć wiecznie wśród takich zabobonów.
Jesteś inteligentnym człowiekiem bo często piszesz i widzę że temat nie jest ci obcy, natomiast strasznie mnie dziwi twoja postawa w tej sprawie, jak jest argument przeciw (testy) to na pewno sfałszowany.
Na prawdę nie wiem co chcesz udowodnić.
P:lol:zdrawiam

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
No tak opisy są miarodajne bo dobrze wyglądają dla Pioneera.
Reszta wykresów w tym samym artykule jest niemiarodajna bo Pioneer wyszedł jak wyszedł, kluczowy dowód to brak zamieszczenia opisów.
Jeśli fakty nie pasują do mojej opinii to tym gorzej dla faktów.
Kolego kiedy wreszcie sobie uświadomisz że Pioneer to mit i marketing.
A prawda jest bolesna.
Przecież nie można żyć wiecznie wśród takich zabobonów.
Jesteś inteligentnym człowiekiem bo często piszesz i widzę że temat nie jest ci obcy, natomiast strasznie mnie dziwi twoja postawa w tej sprawie, jak jest argument przeciw (testy) to na pewno sfałszowany.
Na prawdę nie wiem co chcesz udowodnić.
Pzdrawiam

Deimos

Banned
Pomijając wszelkie wykresy, testy i tabele, ja dostałem pionka na kilka dni z opcją, że mogę go zwrócić. Ale już po pierwszym dniu wiedziałem, że zadomowi się u mnie na dłużej.. Dużo wcześniej miałem Onkyo 905 i 906, ale te dość szybko opuściły mój pokój (bodaj po czterech dniach). Dźwięk z nich zwłasza w stereo mnie nie przypadł do gustu. Druga sprawa to Onkyo bardzo ślimaczo reagowały na zwiększanie poziomu głośności (najpierw podejrzewałem, że baterie w pilocie słabowite).Czegoś takiego nie ma w pionku, a tym bardziej we wcześniejszym Deononie AVC-A1HDA Podawanie przez dystrybutora Onkyo wielkości deklarowanej mocy tylko na jeden kanał jak dla mnie było to wyraźnie odczuwalne na niekorzyść w ogólnej dynamice. Własne uszy i przyzwoicie wygłuszone pomieszczenie (brak pogłosu) chyba są najlepszym "wykresem" :eek:k:

Ostatnia edycja:

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Deimos nikt nie namawia Ciebie do oddania amplitunera, nawet nie ma takiego prawa.
To co jest dla Ciebie najlepsze, jest dla Ciebie najlepsze.

Deimos

Banned
No ja wcale nie odniosłem takiego wrażenia, że ktoś mnie do czegoś przekonuje czy namawia. Podzieliłem się tylko moimi skromnymi odczuciami i nie każdy musi się z tym zgadzać. W innym pomieszczeniu i z innymi kolumnami i dla innego słuchającego sprzęt może zagrać zupełnie inaczej...
Pozdrawiam :)

Do góry