aranżacja salonu

pawlos2

New member
Witam
Mam prośbę o poradę w temacie wyboru sprzętu do salonu. 50% oglądanie TV a 50 % słuchanie muzy, rock, metal, jazz pewnie też czasem pop. Co do oglądania telewizji to porostu chodzi mi o lepszą jakość stereo niż z głośników telewizora.
Przewidzimy budżet na wzmacniacz i kolumny to 6 tyś.
Pomieszczenie w którym sprzęt to salon z antresolą na górze i przejściem do kuchni. powierzchnia pokoju do 20m2, wysokość w czesci z stropem do 2,7m, a w częsci z antresolą to nawet 5 m.
Na etapie wykańczania mieszkania wyprowadziłem przewody z miedzi beztlenowej 2x2,5 w wyznaczonych punktach patrz rys 1, kable wyprowadzone pod 5.1, kable pod 5 głosników ale z czasem doszedłem do wniosku zę wolę posłuchać muzy w lepszej jakości niż filmy z efektem łup łup.
I teraz do sedna sprawy żona wymyśliła zmianę - przeniesienie telewizora pod schody rys 2 ( nawiasem mowiąc tam miał stać od początku tylko powstał temat antresoli i gdzies trzeba było wstawić schody) moje pytanie czy kolumny ustawione w taki sposob jak na rys 2 będą grały czy tylko wydam kasę na sprzęt a efekt będzie i tak marny i juz lepiej zdecydować się na kino domowe i zainwesowac w lepsze słuchawki do muzy ?

Słuchałem takich głośników takich jak
Magnat Shadow 207
Magnat Shadow 209
JBL Studio 180
Melodika BL 40

na wzmacniaczu hybrydowym Magnat MA 600 i ONKYO A-9050.
Jak dla mnie najlepiej grały Shadow 209
ale słuchałem tego w sklepie więc ciężko do przełożyć na mieszkanie

z góry dziękuję za pomoc.

pawlos2

New member
No tak nie dodały sie rzuty

9

rys1
9

rys2

palusik

Member
Hmm kiepsko z tymi głośnikami, najlepiej jakby stały przy krótszej ścianie bez drzwi - ta po prawo. Wstawione w rogu będą marnie grały, bas może stać się nie znośny. Powiem szczerze, to nie wiem jak je dobrze ustawić.

Generalnie znam ból, bo mam dziewczynę architekta wnętrz, prowadziłem długą wojnę aż jest tak jak chce :) .

pawlos2

New member
No własnie przy tej ścianie miedzy salonem a garderobą stoi stół i to jest jedyne miejsce w mieszkaniu gdzie jest na tyle miejsca aby stał . A co do tego basu to moge odsunąć od tyłu jakies 30-40 cm ale od boku już tylko 20 cm.
I dalej pytanie czy jednak nie pojść w głosniki wiszące do kina domowego i subba a do muzy słuchawki, choć człowiek chciał też troche po edukować córę muzą w domu ;)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
976482rys1.jpg

684123rys2.jpg

Przepraszam że edytuję Twoje zdjęcia ,ale wybrałeś fatalny serwis hostingowy

Wracając do tematu ,rzeczywiście dosyć trudne masz warunki . W przypadku pierwszego rysunku być może jest szansa na stereo pod warunkiem dobrania kolumn o lżejszym dźwięku ,ewentualnie własnie w tym przypadku zbudowania systemu 2.1 opartego o dobre satelity i subwoofer .Patrząc się na rysunek jest to bardzo realne i stosunkowo proste do wykonania
Co do drugiego rysunku raczej nie jestem przekonany do tego układu ,co prawda jest możliwy układ taki jak narysowałeś, ale głośniki powinny być raczej zamocowane na ścianie na której znajduje się telewizor (zakładając że to będzie system 5.1)

pawlos2

New member
No z perspektywy czasu też doszedłem do tego ze wcześniejsze rozplanowanie okablowania było trochę niefortunne i też się skłaniam do przeniesienia telewizora pod schody i ustawienia 2 kolumn po bokach telewizora i tu doszedł mi jeszcze jeden komplet głośników do wyboru a są to ELAC B6 i faktycznie jak basu będzie za mało to jakis sub do tego. Co do odsłuchu to narazie nie mam możliwośi odsłuchania B6 ale moge w salonie posłuchać ELAC F6 , zobacze jak z barwą bo recenzje i opinie napawają mnie optymizmem.
Czekam na jakieś jeszcze sugestie co do głośników podstawkowych mogących fajnie zagrać w takim układzie.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Kolumn Elac F6 słuchałem w Niemczech mają fantastyczny dźwięk grało to z Pioneerem ,miałem okazję też słuchać kolumn Elac FS 407 z elektroniką Marantz (SA8005+ PM 7005) i tutaj miałem trochę mieszane uczucia

pawlos2

New member
JBL słyszałem ale jak dla mnie mocno przecenione w górę głosniki do odsłuchanych ELACów F6 nie mają się nawet co równać - ale tutaj też może miec znaczenie ze porównania robiłem w dwoch sklepach i na innych wzmacniaczach JBL słyszałem na magnacie i onkyo a ELAC na marantzu melody media MCR611. Przy odsłychu ELACow odsłuchałem jeszcze QADRAL AURUM MEGAN VIII i jak tylko dadzą radę te monitory na mojej powierzchni to chyba one będą wygramymi razem z zestawem Marantz Melody Media MCR611 wrażenie dokładności i koloru jak dla mnie piorunujące , jak będzie za słabo to QUADRAL Chromium Style 2 i do tego sub QUADRAL Qube 8 aktiv. Postawiłem na kolumny podstawkowe bo mogę je jeszcze szerzej rozstawić pod schodami a zarazem oddalić od ściany.
W przyszłym tygodniu odsłuch u mnie w domu wiec jak bede już po dam znać który zestaw wybrałem.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Też myślę ,że w Twoim przypadku kolumny podstawowe mogą być dobrym wyborem .Jeżeli umiejętnie wybierzesz głośniki to subwoofer okaże się zbędny i moi skromnym zdaniem takie rozwiązanie jest zdecydowanie lepsze
Na Twoim miejscy bardziej bym postawił na przejrzystość dźwięku, niż na jego siłę

JBL Studio 280 jest zdecydowanie za duże na taka powierzchnię ,te kolumny potrzebują miejsca .Elec F6 też raczej potrzebuje więcej przestrzeni

pawlos2

New member
No i po wszelkich przemyśleniach i odsłuchach jak zwykle skończyło sie na kompromisie.
I tak stanęło na głośnikach QADRAL AURUM MEGAN VIII , góra szczegółowa i lekko podkolorowana, środek trochę bardziej nieobecny i dół jak mieki i soczysty ale jeszcze do poszukania odpowiedniego miejsca i odległości od ściany bo niekiedy potrafi zarezonowac. Co do rozstawienia to udało mi się bardziej rozsunąć kolumny i dzięki temu uzyskałem zadowalający efekt stereo siedzac na narożniku.
Co do źródła to tu powstał największy kompromis bo poszedłem w kombo Maranz Melody Media MCR-611 - gra zadawalająco a i temat odtwarzania CD, FLACK, również został rozwiązany.
Za cały zestaw 6,6k ni to dużo ni to mało ale gra tak jak chciałem a i potencjał na przyszłość jest w zmianie wzmacniacza i źródła plikowego.

Do góry