aplituner/wmacniacz, Yamaha R-N500 vs. A-S501

mmoryto

New member
Hej Wszystkim,

Piszę w sprawie wyboru wzmacniacza/amplitunera.

Co do zastosowania, szukam czegoś, co mogłbym podpiąć do komputera, a poza dźwiękiem z PC, posłuchać także muzyki. 2.0/2.1 w zupełności wystarczy. Nie potrzebuję szerokiego wachlarza funkcji sieciowych, ale AirPlay byłby mile widziany.

Początkowo myślałem o zakupie Yamaha RX-V579/RX-V679. Powodem było to, że posiadam już amplituner Yamaha RX-V673 i wydawało mi się to dobrą opcją, zwłaszcza, gdy chciałbym później rozbudować zestaw do 5.1/7.2. Długo się zastanawiałem, i doszedłem do wniosku, że do kina będe używał tego co mam aktualnie, a do dwóch kanałow warto byłoby przemysleć zakup czegoś innego. Niestety nie jestem w stanie podłączyć RX-V673 do PC, więc myślę nad zakupem czegoś osobnego.

Wpadły mi w oko Yamaha R-N500, oraz Yamaha A-S501. R-N500 posiada sieć i AirPlay, ale nie jest to wielka przeszkodą, a z tego co zdążyłem znaleźć, A-S501 charakteryzuje się lepszym brzmieniem. Brak AirPlay mógłbym załatwić zakupem AppleTV, który posiada wyjście optyczne. A-S501 posiada z kolei wejście. PC mógłbym podpiąć przez coax.

Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie czy warto zrezygnować z R-N500 na rzecz dzwięku jaki oferuje A-S501. Słucham raczej każdego rodzaju muzyki, od miękkiego wokalu do elektronicznych brzmień, w których lubię wyrazistość detali.

Wciąż rozglądam się za glośnikami/kolumnami, ale z racji zastosowania także do PC, będa to raczej monitory + subwoofer niż 2 kolumny podłogowe.

Z góry dziękuję za uwagi i sugestie.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Nie wiem czy moja odpowiedź Ciebie zadowoli ,otóż miałem okazję słuchać systemu Yamaha As 701 +CD S700 z kolumnami Heco Direct i grało to średnio ,otóż Yamaha rozjaśnia brzmienie co prawda robi to subtelny sposób ale jednak ,co ciekawe ten efekt najbardziej jest słyszalny na końcach pasma
Druga sprawa to taka ,że wokale brzmią trochę tępo są za mało barwne ,brakuje tego wypełnienia .Co prawda moja uwag odnosi się do wyższego modelu, ale chyba raczej trudno oczekiwać żeby 501 była bardziej neutralna
Problem mógł leżeć też w niezbyt trafnym doborze kolumn ,Heco model Direct określa mianem hi-end ,kolumny kosztują 2998e i wyglądają jak meble ,niestety nie było możliwości sprawdzenia Yamahy z innymi głośnikami

Oczywiście nie jest tak że Yamaha nie nadaje się do niczego ,to są dalej bardzo muzykalne klocki o bardzo dobrym basie .Jeżeli będziesz dobierać kolumny postaraj się aby nie były jasne ,np.Monitor Audio raczej odpada

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
AS 501 czyli wzmacniacz zagra lepiej od amplitunera RN500 ale czy Ty uslyszych roznice na korzyść wzmacniacza to musisz już sam sobie odp. na tego typu pytanie sluchajac obu sprzetów.
AS501 to klasyczny wzmacniacz stereo z wejsciami cyfrowymi i spora moca, amplituner ma do tego dolożone bajery typu siec i airplay. Jesli chcesz kombajn to amplituner, jesli zalezy Ci na klasycznym stereo to AS501.
Najnowszy flagowy amplituner RN602 gra na poziomie zblizonym do AS501.

Yamaha ma swoj charakter grania. Jest to brzmienie dynamiczne, szczególowe, troche rozjasnione - gra skrajami pasma. Bas jest mocny ale twardszy i zdecydowany, sopran jest bardzo wyrazny, srednica pasma lekko wycofana i brak jej dociązenia w dolnym zakresie. Dobre brzmienie do dynamicznej muzyki - rock, metal, dance. Yamahe trzeba dobierac do kolumn grajacych wmiare rowno, nawet cieplo.

Ja mialem przyjemność sluchac Yamahy z moimi JBL studio, które sa dość spokojnymi kolumnami i z nimi Yamaha grala bardzo fajnie i dynamicznie. Dobrze tez zgrywala sie z polskimi Pylonami sapphire. Yamahy to sa rockowe dynamiczne wzmacniacze, tu nie ma cieplego plumkania tylko jest mocny atak dynamiki jak na rock czy metal przystalo.
Po przelaczeniu JBL z Yamahy na mojego Denona odrazu slychac kolosalna roznice - brzmienie stalo sie cieple, pozbawione szczegolow na gorze pasma, brakowalo dynamiki, wszystko gralo jakby na jednym planie, przytlumione.

Ostatnia edycja:

mmoryto

New member
Dziękuję za sugestie.

Wybór padnie prawdopodobnie na R-N500. Powodem jest to, że A-S501 ma tylko jedno wejście optyczne i jedno wejście coax. AirPlay chciałem załatwic Apple TV3rd z wyjściem optycznym, a podłączenie PC kablem coax. Niestety pomyliłem się, jako że PC nie ma wyjścia coax.

Rucia1

New member
Jeśli chcesz podłączyć laptopa to lepiej wzmacniacz np., NAD 326BEE lub Denon 720AE do tego DAC za około 1000 zł np. Musical Fidelity V90 (daje fajny analogowy dźwięk). Na laptopie instalujesz odtwarzacz muzyczny np. Foobar2000 + steroeniki ASIO lub WASAPI. Ewentualnie Daphile Daphile - czyli kompletny system do hi-fi PC Audio. Możesz zainstalować na pendrive, uruchamiasz laptopa z pena i masz super dźwięk, masz TIDALA i Spotify. Zagra Ci to dużo lepiej niż amplituner . Oczywiście podałam wersję budżetową, nie wiem ile kasy możesz przeznaczyć na sprzęt? W tej opcji wyszłoby około 2600 wzmacniacz + DAC.

mmoryto

New member
Możliwe, że tak się stanie.

Mam nadzieję, że oprócz Bluetooth i WLAN, rzeczywiście słychac rożnicę w porównaniu do R-N500.

Do góry