AmplitunerKD czy Wzmacniacz Stereo? - (Diora Polaris 180)

Minuello

New member
Witam wszystkich forumowiczów

Na wstępie chciałbym się przywitać jako nowy członek społeczności HD :)

A teraz moje małe pytanko.

Posiadam dość "leciwy" zestaw składający się ze wzmacniacza Philips FA911 i głośników Diora Polaris 180. Czas wzmacniacza dobiegł końca.
I powstaje pytanie. Czy składać jakiś zestaw składający się z Amplitunera KD i tych głośników na froncie czy odpuścić sobie i zrobić z tych głośników użytek z fajnym wzmacniaczem stereo?

Jeżeli miał by być to Ampli to zastanawiałem się nad Denon AVR-X1000 / AVR-X500
Co do wzmacniacza nie zastanawiałem się ale chciałbym wydać na Ampli/Wzmacniacz w granicach 1500 zł. No i sprzęt musi ew. obsłużyć głośniki 8ohm

Zestaw też nie będzie skompletowany od razu tyko co jakiś czas będą dorzucane do niego kolejne elementy.

Pozdrawiam Minuello ;)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jezeli nie zamierzasz rozbudowywac zestawu, to zostan przy wzmacniaczu.
Nie podlega to nawet dyskusji.

Minuello

New member
Zestaw będzie rozbudowywany ale nie od razu.

Jeżeli wzmacniacz to jaki?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Minuello

New member
A czy te Ampli które wymieniłem mają preout? A do czego to służy?

Czy w ogóle składanie KD z głośnikami Polaris 180 na froncie ma sens?
I czy pod takie ampli można podłączyć sam TV żeby był na nim odtwarzany dźwięk na kolumnach?

Domyślam się że są to dość proste pytanie ale myślę że w tym miejscu tj. forum uzyskam rzetelne odpowiedzi :)

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie mają pre out. W Denona ma dopiero X3000. Z innych masz Yamahę 775, Harmana avr370, Marantz 1504,1604,5008, Pioneer 1123 (chyba). Pre-out służy do podłączenia wzmacniacza bądź końcówki mocy. Pod każdy amplituner podłączysz TV.

Minuello

New member
Ok już rozumiem. Tylko czy ten preout jest niezbędny bądź potrzebny?
I czy w ogóle ewentualny wybór Denona X1000 jest dobry, czy może wybrać coś innego i z tym preoutem?
A i czy jeżeli mam głośniki 8ohm to reszta też musi mieć taką impedancję czy ona też może być różna?

daroquaresma

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jeśli będziesz miał pre-out w ampli a we wzmacniaczu wejście main in (power amp direct in) to po prostu masz ułatwienie w postaci tej że nie musisz przepinać kabli - pod wzmacniacz podpinasz kolumny , a wzmacniacz łączysz tymi wejściami z amplitunerem , działa on jako końcówka mocy tak jak wyżej napisał Paweł.

Minuello

New member
Wszystko fajnie pięknie ale czy sam Ampli nie wystarczy? napisałem na początku czy budować zestaw oparty o system z ampli i głośnikami 5.1 czy kupić wzmacniacz i budować zestaw stereo?

Generalnie zdecydowałem się że wybiorę ampli bo to opcja bardziej przyszłościowa.

Teraz pozostaje pytanie czy ten Denon AVR-x1000 będzie ok czy za cenę 1500zł można kupić coś lepszego?

W Denonie podoba mi się m.in to że obsługuje on Spotify a korzystam z niego codziennie :)

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
To wszystko zależy od tego jak bardzo wymagający jesteś. W stereo na pewno szału nie będzie. Ja bym dołożył do X2000. Do 1500zł widziałem ostatnio Pioneera 923. To jest bardziej odpowiednik Denona X2000. Najlepiej idź i posłuchaj. Wtedy wybierzesz pod swoje ucho.

rabit

Active member
Bez reklam
Przy takim budżecie ja zaproponuje Ci coś innego: Yamaha 475. Wydaje mi się że nic lepszego nie kupisz. Chyba że dołożysz, to w 2000 pln. Yamaha 775 lub poprzedni model 773. Ma wszystko z czego możesz korzystać w przyszłości, więc na długo posłuży :)

Ostatnia edycja:

deratus

New member
Tytułowe Polarisy - sentymentalnie

Aby nie zakładać nowego wątku, mam pytanie. Posiadam tytułowe Polarisy 180, mam do nich duży sentyment i nie zamierzam ich zmieniać, ale chciałbym wydobyć z nich maksimum możliwości( nie chodzi mi o moc, bo tej mają wystarczająco, ale bardziej wysublimowanie dźwięku przy niskim poziomie głośności, talerze, dzwoneczki, itp). Ogólnie słucham radia, czasami zdarzy się jakiś film. Nie jestem więc typowym audiofilem. Aktualnie napędzane są amplitunerem Onkyo TX-DS474 (wiem, że jest to nie najszczęśliwsze połączenie, ale kiedyś miałem ambitne plany idące w stronę KD, ale chyba bliższe jest mi dobre stereo). Może coś w połączeniu z radiem internetowym? Budżet jaki zakładam to max. ~1500 pln,

Do góry