Amplituner + zestaw 5.1 pod sufitem (do 10000 zł)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
jeśli interesuje Cię porównanie w domu Kefy 3005 , Arena Tannoy i Ampli AVR 460 lub Marantza 6005

Daniel83

New member
Jeśli nie porównam tego z Monitor Audio Radius to i tak na nic. Ale chyba nikt w Polsce nie zaoferuje mi odsłuchu, więc i tak będę musiał kupić zestaw Onkyo 808 + MA w ciemno. Na szczęście te dwa produkty mają świetne opinie, więc nie ryzykuję za bardzo.

Daniel83

New member
Mieszkanie jest dopiero wykańczane, więc mogę przesłać jedynie wizualizacje.

Obrazki 1-3. Jak rozmieścić głośniki przednie?
1. Blisko ekranu, daleko od widza.
2. Średnio daleko od ekranu, średnio daleko od widza.
3. Blisko widza, daleko od ekranu.
Które rozwiązanie najlepsze?

Obrazki 4-5 to wizualizacje.
4. Widok na ekran.
5. Widok na tylną ścianę.

6. Idealne kąty.

Attachments

• układ-głośników-1.jpg
    układ-głośników-1.jpg
    161,7 KB · Wyś: 634
  • układ-głośników-2.jpg
    układ-głośników-2.jpg
    162,3 KB · Wyś: 492
  • układ-głośników-3.jpg
    układ-głośników-3.jpg
    162,3 KB · Wyś: 196
  • wiz-przód.jpg
    wiz-przód.jpg
    114,1 KB · Wyś: 724
  • wiz-tył.jpg
    wiz-tył.jpg
    121,7 KB · Wyś: 192
  • układ-głośników-0.jpg
    układ-głośników-0.jpg
    188,2 KB · Wyś: 133

damian820927

New member
Bez reklam
Dla mnie opcja 2 i 3 na tych zdjęciach poglądowych ten salon wydaje się być strasznie długi, głośniki i tak będą podwieszone a stanowisko główne ;) jest na sofie dla lepszego efektu dałbym wszystko bliżej widza.

pkomp

New member
skoro i tak wszystko podwieszasz to może i ekran powiesić w połowie pomieszczenia?i tak będzie rozwijany więc to byłoby najsensowniej

nie zasłonisz sobie drzwi balkonowych(jak ktoś by chciał wyjść w czasie seansu) a i krzeseł od stolika z kuchni nie będziesz musiał przestawiać bo pewnie zasłonią kawałek ekranu gdy usiądziesz na kanapie

ps.niezła prezentacja :) - czym robiłeś?

Daniel83

New member
Dla mnie opcja 2 i 3 na tych zdjęciach poglądowych ten salon wydaje się być strasznie długi, głośniki i tak będą podwieszone a stanowisko główne ;) jest na sofie dla lepszego efektu dałbym wszystko bliżej widza.

Dzięki za opinię. Salon ma 6m długości.

skoro i tak wszystko podwieszasz to może i ekran powiesić w połowie pomieszczenia?i tak będzie rozwijany więc to byłoby najsensowniej

nie zasłonisz sobie drzwi balkonowych(jak ktoś by chciał wyjść w czasie seansu) a i krzeseł od stolika z kuchni nie będziesz musiał przestawiać bo pewnie zasłonią kawałek ekranu gdy usiądziesz na kanapie

ps.niezła prezentacja :) - czym robiłeś?
Krzesła nie zasłonią ekranu, bo na wizualizacji są trochę inne niż w rzeczywistości. Jeśli przestawię ekran bliżej to skrócę salon, a poza tym nie będzie się dało zerkać na ekran z kuchni :) Wyjście na balkon i tak będzie zasłonięte przez wertikale panelowe, żeby było dość ciemno w salonie. Chyba najrozsądniejszym wyjściem wydaje się przesunięcie głośników o ok. 1 metr w stronę widza. Tak też radził pan w sklepie z głośnikami.

Prezentację mam od projektantki i w sumie nie wiem dokładnie w czym została zrobiona. A głośniki to sam dokleiłem do wizualizacji w Photoshopie :)

pkomp

New member
tak tylko wtedy gorzej z odsłuchem z kuchni jeśli chcesz zerkać :)

no niestety nowe mieszkania(bo podejrzewam że to jest nowe) maja ten problem że są bardzo dziwnie nieustawnie projektowane - chociaż akurat to jest całkiem ok - mam niedaleko blok nowy i jak patrzyłem na projekty mieszkań to się za głowę złapałem jak można takie dziwadła robić w dodatku z 2 łazienkami i wc na 55 metrach kw.

dałbym jednak opcję pierwszą - straci troszkę na tym stereofonia ale to najładniejsze i najsensowniejsze rozwiązanie szczególnie gdybyś chciał zrobic imprezę :)

Ostatnia edycja:
Do góry