Amplituner + zestaw 5.1 pod sufitem (do 10000 zł)

Daniel83

New member
Witam,

Chciałbym kupić:
Amplituner
Głośniki 5.1 do salonu
Głośnik do zabudowy w suficie w łazience
Kable

Wykorzystanie:
Kino 40%
Gry (na razie tylko PC) 40%
Muzyka (wszystkiego po trochu + radio) 20%

Powierzchnie:
Salon 21 m2 + aneks kuchenny 8 m2
Łazienka 4,5 m2

Budżet do 10000 zł, ale bardzo liczy się stosunek jakości do ceny.

Wymagania co do amplitunera:
- HDMI 1.4 (pewnie się przyda)
- Zone 2 (łazienka)
- Net

Wybrane modele:
1. Onkyo TX-NR808 (710 W)
2. Onkyo TX-NR708 (570 W) - czy warto dopłacać do 808?
Do poniższych jakoś nie jestem przekonany:
3. Yamaha RX-V2067 (490 W)
4. Yamaha RX-V1067 (490 W)
5. Pioneer VSX-LX53 (410 W)
6. Pioneer VSX-2020 (410 W)

Wymagania co do głośników 5.1:
- Nie mogą być za duże
- Do powieszenia pod sufitem

Wybrane modele (kolejność przypadkowa):
- Monitor Audio Radius R90 HD10 (czyli: 4xR90HD, R180HD, R370HD) - cena ok. 7000 zł
- Tannoy Arena - cena ok. 4000 zł
- KEF 3005 - cena ok. 3500 zł
- Kef KHT 2005.3 - cena ok. 2500 zł
- B&W MT-25 - cena ok. 6000 zł
- Harman Kardon HKTS 60BQ/230 - cena ok. 2500 zł

Który model ma najlepszy stosunek jakości do ceny?
Który będzie najlepszy dla moich wymagań?

Głośnik do zabudowy w suficie w łazience (kolejność przypadkowa):
Tonsil ZGSU-16 - 69 zł
Monitor Audio CPC Radius - 480 zł
JBL Sp 6 C - 385 zł
JBL SP 6CS II - 699 zł
Magnat Interior IC 62 - 233 zł
A może jakiś Taga Harmony?
A może jakiś inny?
W ogóle nie mam pojęcia :) Mało info w internecie.

+ + + + + + + + + + + + + +

Podsumowując:
Ja chyba skłaniałbym się do zestawu:
Onkyo 708/808 + Tannoy Arena/KEF 3005/Kef KHT 2005.3

Poradźcie coś :)

damian820927

New member
Bez reklam
Warto dołożyć do 808 sam sobie odpowiedziałeś (710 W) na korzyść 808 do tego proponowałbym Ci odsłuchać Monitor Audio Radius i Tannoy Arena nie będziesz żałował do kina rewelacja i muzyczki też posłuchasz. Co do głośników do zabudowy się nie wypowiadam nie znam i nie słyszałem żadnych.
Mnie najbardziej zachwyciły Rodiusy, małe ale jare ;) dla mnie konkurentem dla Rodiusów była tylko Arena z małych głośniczków.

Daniel83

New member
Jeszcze przeszukałem Internet i chyba nie pozostaje mi nic innego jak posłuchać dwóch zestawów:
Onkyo 808 + Tannoy Arena
Onkyo 808 + Monitor Audio Radius R90 HD10
Mieszkam w Warszawie, więc może uda się znaleźć sklep gdzie to przetestuję oba za koleją.

damian820927

New member
Bez reklam
Myślę, że nie będzie z tym problemu w Wawie. Jeśli zależy Ci na małych kolumnach według mnie dwa najlepsze zestawy, można by jeszcze pójść w lepszy ampli 5007 troszke przesada ;) ale jest w super cenie tylko Tobie zależy na HDMI 1.4.
Do twoich preferencji gdzie 80% będzie się opierało na kinie, a 20% na muzyce to dwie najlepsze możliwości.

Daniel83

New member
Mam projektor bez HDMI 1.4 (Optoma HD20), który pewnie zmienię nieprędko. Jeśli rzeczywiście jakość w kinie i muzyce byłaby znacząco lepsza między 5007 a 808 z głośnikami, nad którymi się waham to pewnie zdecydowałbym się na 5007.
No chyba, że 808 ma jakieś inne zalety nad 5007, oprócz HDMI 1.4.

damian820927

New member
Bez reklam
5007 to bardzo mocna jednostka nawet na wyrost do wszystkich tych zestawów ale różnicę usłyszysz.
A czy zastanawiałeś się w ogóle nad większymi zestawami kolumn czy odpadają ?

pkomp

New member
do małych kolumn nie ma sensu pchać jakiegoś super ampli bo i tak one nie pokażą jego możliwości - co innego jakieś trójdrożne satelity

onkyo 808 będzie ok

slawkor

Member
Bez reklam
Oglądałem ostatnio film na HK AVR255 i kolumienkach HKTS tylko nie pamiętam symbolu, ale niższy model i naprawdę dają radę.

Daniel83

New member
5007 to bardzo mocna jednostka nawet na wyrost do wszystkich tych zestawów ale różnicę usłyszysz.
A czy zastanawiałeś się w ogóle nad większymi zestawami kolumn czy odpadają ?
Ekran od projektora zasłania duże okno balkonowe, więc kolumny przednie zasłaniałyby sporą część okna. Poza tym jedna kolumna przednia utrudniałaby dostęp do kuchni. Gdybym mógł postawić duże kolumny to pewnie bym takie wybrał, ale pewnie z tymi dwoma zestawami też nie będzie źle :)
skoro 80% do filmów i do gry to HKTS 60 Bq i Onkyo 708 wystarczy w zupełności .
Czytałem opinie, że HKTS 60 to jednak nie ta liga co Tannoy Arena i Monitor Audio Radius.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
zdecydowanie nie ta liga. Ale zdecydowanie nie ta klasa cenowa.
jest inna dynamika. Z tej półki wybierałbym pomiędzy Arena a Kef 3005 i ampli 3007. Jak coś poproś o prezentację tych zestawów w swoim domu.

Daniel83

New member
Wysłałem ze 20 maili do wszystkich sklepów w Warszawie jakie znalazłem i nikt nie ma dostępnego do posłuchania Monitor Audio Radius. Parę sklepów ma Tannoye Arena.
Mimo wszystko jestem bardzie przekonany do Monitor Audio Radius.
Pytanie z inne beczki. Czy mogę przymocować pod kątem Radiusy do sufitu podwieszanego za pomocą uchwytów? Bo to u mnie praktycznie jedyne rozwiązanie. Głośnik centralny nie może być pod/za ekranem do projektora bo za ekranem jest wielkie okno balkonowe.

Daniel83

New member
A jak będzie lepiej?
1. Wszystkie głośniki pod kątem ale na jednej wysokości.
czy...
2. 4 (2 przednie, 2 tylne) głośniki na standach, a tylko centralny pod kątem pod sufitem, no i niestety trochę bliżej widza niż 2 przednie?

Daniel83

New member
Centralny nie może być pod ekranem bo zaraz za ekranem znajdują się drzwi balkonowe. No chyba, że przymocować centralny głośnik do dołu ekranu, który zjeżdżałby razem z ekranem :) Inna opcja to taka, że na czas seansu sam ustawiałbym głośnik centralny pod ekranem, ale sądzę, że to by było mało praktyczne.

Szukałem w internecie informacji na temat pogorszenia jakości muzyki jak się ustawi głośniki wyżej ale nic nie znalazłem. Są jakieś badania na ten temat?
Fala dojdzie tak samo, czy ustawimy głośniki pod kątem czy prosto. Jeśli dobrze się "wyceluje" głośnikami w widza, to też nie będzie złudzenia, że dźwięk jest z góry. Fale się inaczej odbiją, ale czy gorzej. Jedynie odległość od ścian i sufitu musi być najlepiej minimum 40-50 cm. Dla głośników mniejszych może mniej?

pkomp

New member
niewiele ale gorzej - pamiętaj że najlepszy efekt uzyskasz zawsze na takim samym ustawieniu jak w studio podczas masteringu a tam pod kątem (kontem?!?!?!!? - ludzie prośba wrócić do podstawówki!!!!) nie montuje się odsłuchów

Daniel83

New member
Co do tych głośników pod sufitem, to audiofilem nie jestem, więc nawet jeśli dźwięk będzie troszkę gorszy to pewnie nawet nikt tego nie wychwyci. Myślę, że dużo większą rolę w jakości dźwięku będzie mieć amplituner, akustyka pokoju, przewody, itp.
Poza tym sam producent, czyli Monitor Audio dodaje w komplecie podstawki i pisze, że głośniki można przymocować na ścianie i suficie. Co więcej w tych podstawkach jest możliwość regulacji kąta nachylenia w pionie i poziomie.
Ostatecznie zostanę przy rozwiązaniu takim:
Głośnik centralny przed ekranem do projektora (ekran powiększę o czarny pas z góry), głośniki przednie pod kątem, pod sufitem, po bokach ekranu, ale delikatnie przesunięte w stronę widza. Głośniki tylne na tych opcjonalnych stand'ach, z tego względu, że kanapę mam blisko tylnej ściany i gdybym umieścił głośniki na suficie, to rzeczywiście dźwięk byłby z góry. 3 głośniki z przodu będą oddalone od widza o ok. 4-5 m., więc kąt odchylenia od poziomu będzie mniejszy niż 30 stopni. Nie powinno być źle :)
Co o tym sądzicie? Jak już to wszystko zamontuję to zdam relację :) Może komuś się przyda.

Do góry