Amplituner z dolby atmos+głośniki 7.1 budżet około 12000

maciekplacek

New member
wczoraj zrobiłem kalibrację, muzykę puszczam z tidal-a a sub nawet się nie załączył (przy multistereo oczywiście). Bas mimo tego jest tak wyczuwalny że spokojnie mógłbym z suba zrezygnować. Przy filmach to już inna bajka, sub daje znać o sobie. Muszę powiedzieć że nie spodziewałem się aż tyle po MA serii Gold. Z Marantzem zgrywają się wyśmienicie. Głośniki tak dobrze grają jak wyglądają, polecam.

Ruxpin

New member
wczoraj zrobiłem kalibrację, muzykę puszczam z tidal-a a sub nawet się nie załączył (przy multistereo oczywiście). Bas mimo tego jest tak wyczuwalny że spokojnie mógłbym z suba zrezygnować. Przy filmach to już inna bajka, sub daje znać o sobie. Muszę powiedzieć że nie spodziewałem się aż tyle po MA serii Gold. Z Marantzem zgrywają się wyśmienicie. Głośniki tak dobrze grają jak wyglądają, polecam.

Ojj - już nie polecaj. Ja już mam dosyć testów...

:)

Remipl

Member
Pomimo tego, że salon duży to i tak jakoś ciasno to wygląda .Przy takich bykach masz utrudnione pole manewru :( Central tak na stałe???

Ostatnia edycja:

lobos

New member
Bez reklam
Ruxpin, ale porządek to sobie masz :p To się nazywa nieład artystyczny-wiem ;-)
Drugi pitbull się gdzieś schował za kartonami ;-)
Te Focale są faktycznie bycze. Ciągnie Cię w stronę wielkich skrzynek ;-)
Które robią większe wrażenie Aria czy RF-7?

Henry

Active member
Bez reklam
Pewnie to jest powód, że 948 źle zagrały, raz, że wielkie kolumny potrzebujące przestrzeni, dwa akustyka leży, trzy nówki z pudełka ;)

Ostatnia edycja:

Ruxpin

New member
Akustyki to chyba tam nie masz nawet odrobinki

Pisałem o tym kilka postów wstecz. Akustyka jest koszmarna - szczególnie dla basu.

Dwie ściany w salonie są całkowicie ze szkła, jeden winkiel ścięty czterometrowym oknem tarasowym, a trzecia ściana podzielona otworami prowadzącymi do kuchni i do holu. Do tego ceramiczna podłoga. No MASAKRA jest...

Ruxpin

New member
Pewnie to jest powód, że 948 źle zagrały, raz, że wielkie kolumny potrzebujące przestrzeni, dwa akustyka leży, trzy nówki z pudełka ;)

Drobna uwaga: ja nigdy nie pisałem, że Arie zagrały źle. Zagrały świetnie, tylko bardziej po prostu podoba mi się dźwięk produkowany przez RP280FA (...i nie mam żadnych udziałów w EIC !!!) - hehe.

Ruxpin

New member
Ruxpin, ale porządek to sobie masz :p To się nazywa nieład artystyczny-wiem ;-)
Drugi pitbull się gdzieś schował za kartonami ;-)
Te Focale są faktycznie bycze. Ciągnie Cię w stronę wielkich skrzynek ;-)
Które robią większe wrażenie Aria czy RF-7?

Dlatego pisałem, że już żadnych więcej testów do końca przyszłego roku, bo dosyć mam tego bałaganu. Zdjęcia pochodzą z okresu kilka tygodni wstecz - kiedy byłem w fazie testowania i parowania poszczególnych urządzeń. Teraz to już wygląda o wiele schludniej. Podeślę fotki.

Drugiego pitbulla jeszcze wówczas nie było.

Kolumny widoczne na zdjęciach podłączone (nie w kartonach) to moje (już nie moje) RF7II. 7-ki były zdecydowanie większe od od 948. A ciągnie mnie - tak, zgadza się, ponieważ do niedawna starałem się wybronić od SUBa (nie mówiąc już o dwóch), więc przy posiadanej strukturze salonu musiałem mieć dość duże paczki, żeby istniał bas. Z drugiej strony - starej daty jestem, wychowany na Altusach i pierwszych pewexowskich Technicsach więc wykuło się gdzieś w mentalności, że duża kolumna gra "grubo".

Wrażenie jakie?

Odsłuchowo: przy delikatnym graniu zdecydowanie Aria. Jeśli chcesz przyłożyć, to 7-ki są nie do pobicia (nie słyszałem innych umiejących zagrać tak potwornie głośno, a jednocześnie czysto do końca na basie. Pisałem, że grały u mnie 7-ki z CA851W i nawet do końca można było gnieść końcówkę bez zakażenia ścieżki dźwiękowej, a to było około 230W na każdy kanał. Tylko te soprany są strasznie wściekłe w 7-kach - szczególnie przy głośnym odsłuchu).

Wizualnie: Focal to inna bajka - do Klipscha, to jak Mercedes S do Kia Picanto. Klasy w wykonaniu, to mi chyba zawsze najbardziej brakowało w Klipschu. Wcześniej miałem jeszcze RF82 i też zalatywało tandetą (szczególnie po moich jeszcze wcześniejszych Dali Ikon 7 i 6).

Ruxpin

New member
Pomimo tego, że salon duży to i tak jakoś ciasno to wygląda .Przy takich bykach masz utrudnione pole manewru :( Central tak na stałe???

Tak, central tak musi być...
Niżej nie wejdzie - szczególnie, że w bliskich planach mam wymianę TV na większy (ten jest 65), więc na dole już nie będzie w ogóle miejsca.

Ruxpin

New member
no wreszcie są zdjęcia, jak wyżej trochę mało miejsca na te fronty ale mam ten sam z tym problem. A ten marantz co tam robi?

Marantz jeszcze wtedy - w fazie testów i odsłuchów - walczył o swoje miejsce w salonie, jednak przy 3030 i dwóch SUBach okazał się zbyteczny.

Dobra. Lecę karpia łapać w wannie. Trzymajcie się Wszyscy.

Zdrowych i Wesołych Świąt!

porscheee

New member
i co tam po roku , jakies kolejne zmiany , ja sprzedalem swoja a2040 i mysle nad rx-a3060 - jakie kolumny byscie polecili do niej glownie chodzi o front do stereo , aktualnie mam dali ikon 6 mkII ale mam ich ze tak powiem dosyc , czas na cos nowszego

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
A co z nimi nie tak?
Nie myślałeś o używkach, np. MA PLATINUM?
Był ostatnio cały set w dobrej cenie.
Tyle, że tutaj już na końcówkach musiałbyś polecieć.
SR7xxx sobie z nimi nie poradzi, nie wiem jak Yamaha, ale będzie podobnie.

Ruxpin

New member
A co z nimi nie tak?
Nie myślałeś o używkach, np. MA PLATINUM?
Był ostatnio cały set w dobrej cenie.
Tyle, że tutaj już na końcówkach musiałbyś polecieć.
SR7xxx sobie z nimi nie poradzi, nie wiem jak Yamaha, ale będzie podobnie.

Witam,

Nie znam tych kolumn, ale miałem i SR7010 i Aventage 3040. Skoro twierdzisz, że SR7xxx sobie nie poradzi, to już tym bardziej Avantage nie da rady.

Ja właśnie zmieniam chatę i w nowym salonie buduję od podstaw system: 7.2.4
Liczę, że wreszcie będę miał "króliczka" - zobaczymy.
Póki co zamontowane są w suficie 36-cio metrowego salonu Klipsche CDT3650CII do Atmosa, jako SRB RP14sa a front zajął Central RP450C.
Na tę chwilę reszta sprzętu (czyli fundament) stoi jeszcze w starym salonie, bo do przeprowadzki pozostało kilka dni, a to co zamontowałem w nowym salonie podpięte jest do AV celowanego do sypialni, czyli mojego wysłużonego, gabinetowego Pioneera VSX924 oraz wsparte też sypialnianym SUB-em CA Minx X201. No i już gra miło...!
Swoją drogą bardzo mi się podoba maleńki Minx X201 - 5kg, 20x20x20cm i 200W z trzema membranami (dwie bierne), a robi tyle basu, że wręcz nie do wiary. Tym Kolegom co mają ciasno polecam zwrócić na niego uwagę. Moja sypialnia ma ok. 20 m.kw., zabudowę na dwóch ścianach oraz 2 centymetrową wykładzinę, więc zakładam, że skoro ten maluch radzi sobie z pustym jeszcze salonem o ceramicznej podłodze, to w sypialni będzie mistrzem. Ma wspierać zestaw JBL CS680.
A propos zmian - jeszcze powiem - że ostrzę sobie niesamowicie zębiska na nowe ONKYO 3100. Bardzo mi się jego parametry podobają, ale póki co rzeka wydatków na wykończenia domu zatrzymują idealnie moje zapędy na wydanie kolejnych 10k :(

Z ciekawostek na marginesie:
Kupiłem jakieś dwa m-ce temu - przypadkiem, będąc z Żoną po "suszarkę" w MM - film 4K UHD HDR. No i okazało się, że nie mogę go obejrzeć. Moje OPPO105 nie było w stanie ruszyć tej płyty. No to kupiłem Panasa 9000 z obsługą 4K UHD i HDR. Swoją drogą bardzo fajnie mi to chodzi - fenomenalnie radzi sobie z materiałami zarówno FHD jak i 4K z domowego NASa - dużo lepiej niż OPPO105 jeśli chodzi o FHD (UHD OPPO w ogóle nie "grało"). Zamontowałem Panasa - płyta dalej nie działa. Okazało się, że mój roczny LG 65 4K UHD nie ma HDR.... Nie poddałem się. Kupiłem nowy LG 65 z UHD i HDR. Tym razem okazało się, że nie działa nadal, bo ONKYO 3030 nie "przepuszcza" sygnału HDR.. :( Udało mi się jednak ominąć ścieżką VIDEO AV i pójść bezpośrednio do TV, a do AV wypuścić tylko Audio przez drugie HDMI. Na całe szczęście okazało się, że przynajmniej mój kabel WireWorld Violet daje sobie radę z tym sygnałem...

OSTRZEGAM: uważajcie, bo jak się okazuje obejrzenie jednego filmu, kupionego przypadkiem może kosztować kilkanaście tysięcy ... :)))

Do góry