amplituner yamaha rx-v465 + peryferia (dvd, ps3, dekoder n) po hdmi - tylko pcm?

toman5on

New member
yamaha rx-v465 + peryferia (dvd, ps3, dekoder) po hdmi - tylko pcm - proszę o pomoc!

Witam,

z góry przepraszam za wszelkie merytoryczne uchybienia, ale jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o kwestie kina domowego. Szukałem odpowiedzi na swoje wątpliwości/pytania na różnych forach, ale im więcej czytałem tym bardziej byłem zdezorientowany, zwłaszcza, że sporo opinii wzajemnie się wykluczało albo sobie przeczyło :(
Na początek wymienię elementy sprzętu i aktualny sposób połączenia:
1) amplituner yamaha rx-v465,
2) dvd yamaha s663,
3) dekoder n,
4) ps3
5) głośniki Prism Onyx 100
6) tv panasonic viera

Połączenie wygląda następująco:
1) dvd -> ampli po hdmi,
2) ps3 -> ampli po hdmi,
3) dekoder n -> ampli po hdmi
4) ampli -> tv po hdmi
Kable hdmi 1.3

Jak widać połączenie jest najprostsze jakie może chyba być. Niestety tu pojawia się problem/wątpliwości. Otóż:
1) gdy uruchamiam na dvd jakąkolwiek płytę (oryginał) w formacie dźwięku np dolby digital 5.1 (HD) itp na amplitunerze pojawia się jedynie informacja o PCM i ilości kanałów 2/0/0. Po wybraniu ścieżki dźwiękowej dts nie ma w ogóle dźwięku.
2) po uruchomieniu jakiegokolwiek kanału HD z dekodera n informacja na wyświetlaczu zmienia się na dolby digital i ilość kanałów 3/2/0 albo 3/4/1 (mówiąc szczerze nie wiem czy te cyfry są ok, ale na pewno nie jest to jedynie 2/0/0).
3) sytuacja jest podobna z konsolą ps3, używaną jako odtwarzacz dvd/br - jedyny rodzaj dźwięku jaki udaje się uzyskać to PCM po 2 kanałach.

Reasumując - nie mogę uzyskać niczego więcej poza PCM na 2 kanałach (pomijając dekoder n) niezależnie jakie źródło dźwięku puszczam pod amplituner.
Czy ktoś z bardziej doświadczonych Kolegów/Koleżanek może mi wytłumaczyć/podpowiedzieć/trochę rozjaśnić ten temat?
Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc!

Ostatnia edycja:

krisder

New member
Bez reklam
Kwestia ustawień amplitunera lub odtwarzacza. Jeżeli po starcie płyty ustawiasz dźwięk wielokanałowy na ampli a leci w 2.0 to prawdopodobnie masz źle ustawiony w menu odtwarzacza dźwięk na wyjściu hdmi. Nie wiem jak jest to w yamaszce ale powinna być opja lpcm i multi ch, należy wybrać tę drugą.

toman5on

New member
W menu ustawień dźwięku na odtwarzaczu mam opcje:
1) digital audio - tu mam ustawione "wszystkie" z 3 opcji do wyboru: wyłączone, wszystkie, tylko pcm
2) hdmi audio - tu jest tylko opcja włączone/wyłączone, oczywiście wybrane mam włączone.
Opcja o której piszesz "multichannel" w ogóle nie pojawia się w menu :/

krisder

New member
Bez reklam
Podłącz dvd z ampli optykiem lub coaxalem i będzie po problemie. Połączenie dźwięku przez hdmi jest niezbędne przy formatach bezstratnych z bd. Z dvd do 5.1 wystarczy jedno z p/w połączeń.

toman5on

New member
Problem rozwiązał się przy okazji rozwiązania problemu z ps3, o którym pisałem w innym dziale. Dla mniej doświadczonych użytkowników (takich jak ja) napiszę w skrócie o co chodziło:

1) na ampli musiałem zmienić wyjście audio z "amp+tv" na "amp" - tv wymuszał dźwięk PCM i 2 kanały,
2) dvd w menu digital audio wybrałem opcję "wszystkie".

Po takiej zmianie dvd przesyła na ampli wszystkie formaty dźwięku a nie tylko PCM w 2 kanałach.
Krisder dzięki za pomoc!

Tygrysekk

New member
Dołączę się z pytaniem.
Ja będę podłączał pod amplituner: cyfre, dvd i laptopa. Potem z ampli do plazmy. Amplituner ma 3 wejścia hdmi i 1 wyjście więc wszystko pasuje.
Pytanie jest takie jak kolegi, ale dotyczy laptopa: czy puszczając z laptopa film z dźwiękiem dts otrzymam taki na głośnikach czy też dostanę jedynie stereo 2.0? I czy ma z tym w ogóle związek karta dźwiękowa komputera czy ważne jest, że amplituner posiada kodeki DTS, itp

Dzięki

krisder

New member
Bez reklam
Karta dźwiękowa w laptopie ma znaczenie. Jeżeli laptop dostarczy sygnał 2.0 amplituner może to puścić na wszystkie kolumny ale to nie będzie dolby ani dts a nawet nie stereo.

Orin

New member
witam

Co do PS3, to wejdź w ustawienia dźwięku konsoli i wybierz jakie tryby obsługuje ampli, skoro tryb automatyczny wykrył tylko stereo.

Do góry