Amplituner + TV

Dafy

New member
Witam.
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem totalnym laikiem w kwestii podłączania kina domowego/amplitunera do TV itd.

O co chciałbym zapytać? Mianowicie kilka dni temu otrzymałem od znajomego starszy (tak myślę) model kina domowego wraz z głośnikami w podziękowaniu za pomoc.

Jest to kino marki Panasonic, konkretniejszy model to SA-HT75. Dla ułatwienia fotka z tyłu amplitunera -> todomercado.com/tm/aviso/img_avisos/1334168024471_1334168399350_aisenpropiedades.jpg

Co chciałbym zrobić? Posiadam 40 calowy telewizor Samsung UE40H6400, który chciałbym podłączyć z w/w amplitunerem i słuchać dźwięku w technologii 5.1.

Mało tego, jeśli jest taka możliwość, chciałbym również używać amplitunera i głośników do oglądania TV nc+ oraz jeśli jest taka możliwość podłączyć konsolę PS3.

Czytałem tutaj na forum, że bardzo łatwo podłączyć jest to poprzez wyjście optyczne, ale niestety, ten amplituner ów wyjścia nie posiada.

Chyba, że dałoby się zostawić połączenie, które działa mi teraz (tj. do TV podłączona jest konsola oraz dekoder nc+) i po prostu telewizor przekazywałby dźwięk do amplitunera i wtedy ten dźwięk pojawiałby się na wszystkich 6 głośnikach które posiadam.

Mam nadzieję, że w chociaż troszkę zrozumiały sposób opisałem swój problem :)

Bardzo proszę o pomoc.
Z góry bardzo dziękuje!

lekk

New member
Witam.
Nie jestem znawcą , może ktoś inny jeszcze się wypowie ale z tym dźwiękiem 5.1 będzie u ciebie problem.
Ponieważ ten Panasonic to nie jest amplituner tylko kino domowe.

1) 5.1 na pewno uzyskasz oglądając film z płyty dvd na tymże panasonicu
2) Z tv Samsunga i nc+ i ps3 uzyskasz raczej tylko stereo , być może będą grać wszystkie głośniki ale tylko w stereo.
3) Aby punkt 2 zadziałał pozostaw podłączone ps3 i nc+ do samsunga , samsunga połącz z panasonikiem za pomocą kabla audio rca (cinch) w tv wyjście audio out L + R w panasonicu audio in L + R.
4) Po podłączeniu wszystkiego sprawdź czy masz dźwięk z tv na kinie , jeżeli nie to w ustawieniach tv wybierasz Dzwięk - Ustawienia Dzwięku - zmień z Głośniki Tv na Inne głośniki lub Kino domowe ( nie wiem jak dokładnie jest w samsungu to po polsku)

Dafy

New member
Próbowałem Chinch TV -> Chinch amplituner, zmieniając ustawienia głośników i nic. Jedyne co udało mi się podłączyć, to dekoder prosto do kina domowego kablem Euro -> Chinch, jednak przy takiej konfiguracji w kinie domowym mam tylko dźwięk z nc+.

lekk

New member
Możesz jeszcze spróbować w ten sposób:

Rozłącz dvd z tv.
Wyłącz tv i dvd
Podłącz ponownie kable cinch
Włącz dokładnie w tej kolejności
1 DVD
2 TV
Teraz zmień w ustawieniach tv wyjscie głosu na dvd lub home cinema.

Jeżeli nie działa dalej to być może musisz też puścić również sygnał video razem z audio z tv

Do góry