amplituner + tv + dekoder polsatu

Mefjux

New member
Tv z ampplitunerem mam połączone przez hdmi arc
dekoder z amplitunerem przez hdmi
Dźwięk z dekodera (programy tv) mam na kinie, a jak połączyć żeby był dźwięk z youtuba na kinie domowym, bo mam tylko w tv?

saint123

Klub HDTV.com.pl
VIP
Z powyższego tak na prawdę nie wiadomo czy ARC w ogóle działa bo dekoder masz czas podpięty pod amplituner.
Jak z filmami z USB? Również nie ma dźwięku na ampli? Spróbuj zastosować inny HDMI, ARC jest grymaśne dla nawet firmowych powyżej 2-3m.
Jak włączysz amplituner na tv wyskakuje info, ze dźwięk zostanie przekazany do amplitunera? I sterując głośnościa pilotem z tv sterujesz wówczas tą z amplitunera? Jeżeli nie poszukaj w opcjach, możesz mieć coś wyłączone.

Jest też opcja połączyć tv optykiem do ampli. Wówczas wyłączyć przechwytywanie dźwięku przez ampli z stb i zaznaczyć żeby odbierał z wejścia optycznego.
Rozwiązanie proste i zawsze skuteczne. Dodatkowo z głowy masz regulacje lipsync, dźwięk będzie spójny z obrazem. Bo kiedy sygnał audio był/jest bezpośrednio z stb na ampli zapewne był input lag na tv i dźwięk się minimalnie rozchodził. Oczywiście w samym ampli da się ustawić opóźnienie dzwieku ale niestety mało kto na to zwraca uwage, a przez spdif problem sam się rozwiązuje.

Ostatnia edycja:

Mefjux

New member
Podłączyłem optyka tv do ampli, przełączam na pilocie ampli hdmi stb na av youtube i wszystko jest więc chyba jest dobrze.

saint123

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ale po co się przełączać? Na sztywno ustaw przy tym wejściu HDMI w amplitunerze żeby korzystał z wejścia audio optycznego, a nie z PCM HDMI.
Z stb i tak nie wyjdzie przecież TrueHD wiec to co wraca po optyku z TV nie jest w nic uboższe. AC3 tez zadziała choć dobre to tylko w filmach, na codzień brak regulacji głośności wiec lepiej mieć ustawiony PCM. (mowa ustawieniach w stb).
Wtedy nie trzeba będzie się non stop przełączać między źródłami HDMI, AV itp

Mefjux

New member
Dzięki, to teraz mogę wyłączyć wszystko dwoma pilotami, a męczyłem się trzema tyle czasu haha

Do góry