Amplituner Sony?

Spioch1

New member
Witam!
Mam TV Sony 46EX500 i obecnie podłączoną do tego starą wieżę sony (kiedyś mają tek kosztowała) i głośniki STEREO Sony SS-XB6AV 8ohm, są to kolumny trójdrożne, z otworami niskotonowymi (znaczy jeden na kolumnę).
Generalnie po włączeniu odpowiedniego trybu na wieży filmy akcji stają się poezją (ofc dialogi deczko ciche:/)
Jako, że ta wieża to ogromny klamot, myślałem o zastąpieniu jej amplitunerem, wielce komfortowym rozwiązaniem byłby amplituner SONY (Bravia sync).
Myślałem o STR-DH720.
Chwilowo nie mam jak poprowadzić kabli do głośników tylnych, może kiedyś się to zmieni.
Czy miałoby sens kupienie amplitunera STR-DH720, podłączenie do niego tych głośników stereo i może dokupienie jakiegoś centrala? (W końcu dialogi może byłyby wyraźniejsze).
Dobiorę wgl centrala, który przyzwoicie zagra z tymi kolumnami?
Ten amplituner STR-DH720 ma przyzwoitą jakość dźwięku? Da radę napędzić te kolumny?
Dodam tylko, że przy 30 stopniowej regulacji głośności (30. poziom nadal czysty) nie przekraczamy zazwyczaj 15. poziomu, sprzęt ma służyć głównie do filmów, czasem do muzyki.

cezary69

New member
Bez reklam
Po ostatnich akcjach sonego to raczej bym się zastanowił czy warto go kupić... jest wiele innych ciekawszych amplitunerów denona, onkyo, pionier, yamaha... w podobnej cenie, a jakość dźwięku będzie lepsza. A jeśli chcesz skoncentrować się na filmach to bez suba i dobrego głośnika centralnego to ciągle będzie namiastka kina. Same nawet dobre kolumny stereo nie wystarczą, a do kina bez centralnego i suba ani rusz, a z czasem też i tylne głośniki. Nie ma co się przywiązywać do jednej firmy tylko kupić to co pasuje i jest dobre. No i nie zapominaj o dobrych przewodach :) na sznurówkach to nawet suuper kolumny nie zagrają ładnie.

Spioch1

New member
Wiem, że można kupić ciut lepsze tunery innych firm w tej cenie ale.... jednak Bravia sync ciągnie, zawsze to jeden pilot mniej, a i jak siedzimy przy stole odpadłby problem wstawania (kanapa na drodze).
Cóż, w tym sęk, że niskich tonów w tych kolumnach nigdy nie brakowało, i to dość przyjemny, miękki, ciepły basik.
Dobiorę do nich centalny/reary?
Nie ukrywam, że zależy mi na tym, aby to zrobić dosyć tanio.
Wgl deczko nieustawne to pomieszczenie i z postawieniem suba byłby również olbrzymi problem :/
O przewodach będę myślał jak będę miał co podłączyć :)
O jakich cyrkach z sony mówisz?

Ostatnia edycja:

cezary69

New member
Bez reklam
Tu masz o akcji sony... hdtv.com.pl
A co do niskich tonów nigdy kolumny stereo nie zajdą tak nisko jak sub :) Też tak myślałem do póki nie kupiłem i wszystko stało się jasne do czego to jest. Dobrać można zależy tylko od gustu i preferencji słuchacza. Co do pilota/pilotów :) to i tak jednym pilotem nie będziesz miał dostępu do wszystkich ustawień amplitunera także i tak drugi zawsze będzie pod ręką :)

Przemek_PC

New member
Stwierdzenie, że bez suba nie ma kina domowego jest bzdurą. Parę lat temu przyniosłem do domu sub aby sprawdzić jak to jest no i okazało się, że przednie głośniki dają lepszy bas niż ten sub przy czym lepszy bas to lepszy bas a nie jego większa ilość. Co do centralnego to się zgodzę, pełni bardzo istotną rolę. Jakie formaty dźwięku zamierzasz dekodować? Jeśli nie HD Audio a sprzęt może być używany to może warto kupić coś porządnego używanego z poprzedniej epoki (bez HDMI)?

cezary69

New member
Bez reklam
Stwierdzenie, że bez suba nie ma kina domowego jest bzdurą. Parę lat temu przyniosłem do domu sub aby sprawdzić jak to jest no i okazało się, że przednie głośniki dają lepszy bas niż ten sub przy czym lepszy bas to lepszy bas a nie jego większa ilość. Co do centralnego to się zgodzę, pełni bardzo istotną rolę. Jakie formaty dźwięku zamierzasz dekodować? Jeśli nie HD Audio a sprzęt może być używany to może warto kupić coś porządnego używanego z poprzedniej epoki (bez HDMI)?

Hmm... powiedź tylko jeszcze co to był za sub, że tak twierdzisz :) A powiedź czy jak grają te przednie głośniki tak na 20% to czujesz ruch powietrza w pokoju od niskich tonów? Bo jak jest jakiś wybuch czy warkot silnika to mi mało nogawek nie pourywa :D i o tym mówię, a nie o basie :)

Spioch1

New member
Właśnie zależy mi na hdmi i nowych formatach.
Te kolumny mają na bank lepszy bass niż tańsze suby (porównanie mam). Ofc zapewne sub z głośnikiem 30cm dałby lepszy bass, ale również dałby go dużo (a nikt u nas nie preferuje głośnego słuchania, z kolei cicho ustawiony taki głośnik też nie zagra rewelacyjnie), no i miejsce i cena...
Co do akcji serwisowych Sony - przecież starają się i naprawiają, nie chowają głowy w piasek - problemu nie widzę.
Generalnie wolałbym się tych kolumn nie pozbywać bo ładnie przechodzą po całym paśmie, żadne tony się nie wybijają nieporządanie, jakość bardzo przyzwoita, a nowe lepsze kolumny też tanie nie są.
EDIT.
Jak ostatnio oglądałem Death Race, a dałem ciut głośniej bo sam byłem, to warkot silnika w kanapie i podłodze czułem :) Normalnie jakbym siedział w samochodzie.
A co do Bravia Sync, na codzień wystarczy to co będzie dostępne z pilota tv.

Ostatnia edycja:

cezary69

New member
Bez reklam
Właśnie zależy mi na hdmi i nowych formatach.
Te kolumny mają na bank lepszy bass niż tańsze suby (porównanie mam). Ofc zapewne sub z głośnikiem 30cm dałby lepszy bass, ale również dałby go dużo (a nikt u nas nie preferuje głośnego słuchania, z kolei cicho ustawiony taki głośnik też nie zagra rewelacyjnie), no i miejsce i cena...
Co do akcji serwisowych Sony - przecież starają się i naprawiają, nie chowają głowy w piasek - problemu nie widzę.
Generalnie wolałbym się tych kolumn nie pozbywać bo ładnie przechodzą po całym paśmie, żadne tony się nie wybijają nieporządanie, jakość bardzo przyzwoita, a nowe lepsze kolumny też tanie nie są.
EDIT.
Jak ostatnio oglądałem Death Race, a dałem ciut głośniej bo sam byłem, to warkot silnika w kanapie i podłodze czułem :) Normalnie jakbym siedział w samochodzie.

Aaaa widzisz ciut głośniej ;) sub nie musi grać głośno i tak swoje zrobi :) A przecież nikt Ci ich nie każe się pozbywać, jak grają dobrze i pasują dla Ciebie jest ok :) oto przecież chodzi, ale co do ampli to już Twój wybór, ale ja bym sonego nie kupił. Co do głośnika centralnego, który przenosi środkowe pasmo to na początek można coś takiego kolumna centralna Wharfedal 120 wat/4-8 Ohm (1916362700) - Aukcje internetowe Allegro albo JAMO CENTER 100i (1906897301) - Aukcje internetowe Allegro
Kwota nie jest wygórowana, a jakość oglądania zdecydowanie byłaby lepsza.

Spioch1

New member
Panowie, ale nie róbmy sobie jaj :)
Jaki tam fan sonego, ten zestaw grający co teraz mam był kupiony daaawno temu i decyzja nie moja.
Ale czy taki center będzie mniej więcej pasował barwą dźwięku? Żeby mnie szlag nie trafił bo 5 bohaterów w filmie będzie miało 10 głosów :hihi:
Generalnie taki ampli zagra chociaż przyzwoicie?
Muzyki da się w miarę posłuchać czasem?
Generalnie potrzebuję jakiegoś czarnego centrala (najlepiej z frontem pokrytym tą taką gąbką/materiałem czy co to jest), bo wszystko czarne :)
No i tylko nówki.
Wiem, że nie mam szans osiągnąć na tym zestawie jakichś cudów, ale z drugiej strony nie wywalę na to 10 tys :)

Ostatnia edycja:

cezary69

New member
Bez reklam
Panowie, ale nie róbmy sobie jaj :)
Jaki tam fan sonego, ten zestaw grający co teraz mam był kupiony daaawno temu i decyzja nie moja.
Ale czy taki center będzie mniej więcej pasował barwą dźwięku? Żeby mnie szlag nie trafił bo 5 bohaterów w filmie będzie miało 10 głosów :hihi:
Generalnie taki ampli zagra chociaż przyzwoicie?
Muzyki da się w miarę posłuchać czasem?
Generalnie potrzebuję jakiegoś czarnego centrala (najlepiej z frontem pokrytym tą taką gąbką/materiałem czy co to jest), bo wszystko czarne :)
No i tylko nówki.

No masz wymagania jak panna na wydaniu ;) chodzi Ci o maskownice na kolumnie? A co do barwy spokojnie rozdwojenia jaźni nie będziesz miał :) Co do jakości ampli sonego to niech się ktoś wypowie kto go ma :) A nowe centrale będą sporo droższe, sam mam używany b&w i nie widzę problemów. Przynajmniej więcej kasy zostało na inne rzeczy ;)

Spioch1

New member
Już o te 200zł na głośniku centralnym (o ile byłby nowy) się nie rozwódźmy, to nie aż taki problem.
Jakieś jeszcze można zaproponować? Owszem, maskownicę. Chyba, ze będą full czarne i dość subtelne to mogą być bez maskownicy.
Tak więc jeszcze czekam na kogoś kto miał styczność z tym ampli.
Ew. może kupię go gdzieś, gdzie będę miał pewność, ze mogę oddać, potem oddam i kupię na necie.

cezary69

New member
Bez reklam
Już o te 200zł na głośniku centralnym (o ile byłby nowy) się nie rozwódźmy, to nie aż taki problem.
Jakieś jeszcze można zaproponować? Owszem, maskownicę. Chyba, ze będą full czarne i dość subtelne to mogą być bez maskownicy.
Tak więc jeszcze czekam na kogoś kto miał styczność z tym ampli.
Ew. może kupię go gdzieś, gdzie będę miał pewność, ze mogę oddać, potem oddam i kupię na necie.

To jak tak to lepiej kup przez neta i masz 10 dni na zwrot bez podawania przyczyny. Jedynie koszty przesyłki będziesz musiał pokryć chociaż i to powinien gwarantować sprzedawca. Jak kupisz na miejscu to nie ma szans, że oddasz go tylko dla tego, że Ci barwa dźwięku nie pasuje :) Zwrot jest możliwy w sklepach kupionych na odległość bo sam naocznie nie mogłeś go obejrzeć.

dziadeksley

New member
Może wtrące pięć groszy, tak dla amplitunera z Sonego ale z czasów gdy sony miało mocne parcie na Hi-Fi, wówczas to można było kupić małe głośniki pod kino o nazwie Pascal. Podpinałem te mikrusy pod amplitunery serii 600 i 700 i dawały sobie radę. Ale tych głośników nie produkował sony.
Co do centralnego poradzę by brać wyłącznie z serii, kompletu który jest przygotowany do współpracy z określonymi frontami. To da się odczuć przy filmach DVD
Niestety ostatnio sonego nie macałem, nie miałem gdzie. Sony był mocnym średniakiem, prostym w obsłudze. Poradzi sobie nie gorzej niż konlurencja, miałem nauczyciela muzyki, który przerzucił dużo sprzętu Hi-Fi i wybrał sonego. Ja różnic nie usłyszałem on tak.

Do góry