Dzięki za zainteresowanie tematem , widzę że wątek jest rozwojowy

, więc jeśli chodzi o odsłuch to oczywiście był takowy w salonie i dodatkowo na głośnikach które posiadam czyli Melodika BL 4 , i generalnie brzmienie mi odpowiadało , u mnie w domu jest inaczej , pewnie po części wpływ ma inne pomieszczenie , może to że głośniki są nowe i musiałby jeszcze trochę pograć , inne źródło , kable itp. Zaznaczę jednak od razu że Onkyo nie gra tak źle jak by można wnioskować , gra bardzo dobrym pełnym i kontrolowanym basem i co najważniejsze tylko wtedy gdy zachodzi taka potrzeba , tutaj przypomina mi trochę Arcama - AVR 400 którego kiedyś miałem tylko że Arcam robił to z większą kulturą , dźwięk jest poukładany z dużą ilością szczegółów niestety czasami zbyt dosadnie podanych , krążą opinie że Yamaha gra ostro , mam 2040 i porównałem je na przykładzie koncertu The Eagels , kto oglądał ten wie , sporo gitar , wokali , świetna realizacja , i tam gdzie niby ostro grająca Yamaha robiła co mogła żeby oglądać koncert z przyjemnością Onkyo szczególnie na wokalach momentami
potrafiło nieprzyjemnie zasyczeć . Myślę że na innych głośnikach Onkyo może zagrać dużo lepiej , w salonie grało jeszcze na wysokich modelach Quadrala , Tannoya , Polk Audio i dawało radę także ma potencjał .
Jeśli chodzi o zakup , to kupiony w salonie w Szczecinie , sprowadzony od dystrybutora EIC także gwarancja jest tak jak być powinna . Kupując go dowiedziałem się od sprzedawcy że parę dni wchodzi nowy cennik m.in na Onkyo i niestety , może być drożej .