amplituner marantz sr7005 czy wzmacniacz pm7004

fenix79

Member
Witam,
Zastanawiam się nad zmianą dźwięku w stereo w posiadanym przeze mnie sprzęcie. Mianowicie mam zestaw głośników 5.1 MA z BX6 podpiętych do amplitunera Onkyo 608. Dlatego też myślę nad dwiema opcjami:
1) wymienić na amplituner Marantz SR7005 (nowy lub używka)
lub
2) dokupić wzmacniacz Marantz PM7004 i jakiś dzielnik żeby kabli nie przepinać

Dlatego mam do was pytanie o różnice dźwięku między dwiema opcjami. Czy będzie ona na podobnym poziomie skoro amplituner stoi chyba wysoko jeśli chodzi o stereo? Dodam, że muzyki (hip hop, reggae, pop) słucham przeważnie w mp3 i nie ukrywam, że wolałbym właśnie 1 rozwiązanie z uwagi na to, że nie miałbym dodatkowego sprzętu i mniej miejsca wszystko by zajmowało.
Co o tym myślicie? A może jakieś inne rozwiązanie?

Pozdrawiam

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Napisz do kolegi Armanig, bo to expert od Marantza:) Wzmacniacz zawsze zagra lepiej od ampli, ale możliwe że sam ampli ci wystarczy, bo nie ukrywajmy że Onkyo 608 jest cienkie w stereo. Dlatego ja też dokupiłem wzmak. Sam miałem taki dylemat jak ty, czyli mało miejsca i chęć poprawy stereo. Jeszcze jest u ciebie opcja kupienia np. tańszego Marantza serii 5xx z pre-out i dokupienie wzmaka np. PM 6004 i spięcie to razem. Sam myslałem o dzielniku, tylko on kosztował ponad 400zł i jakoś tak że założyłem banany i teraz przepinam kable. Nie jest to bardzo uciązliwe. Z drugiej strony szkoda takiego sprzętu do MP3. Ja jak kiedys posłuchałem muzyki we FLAC to powrotu na MP3 nie ma. Ja nadal oglądam sporo filmów i Onkyo 608 mi odpowiada, dlatego dokupiłem sam wzmak. Może kiedyś się ten dzielnik dokupi żeby już było wszystko jak należy, tylko wiesz jak jest. Kupisz wzmacniacz to za chwilę by się chciało jakieś CD lub DAC żeby brzmienie było jeszcze lepsze, później lepsze kable, IC itd.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

fenix79

Member
Dzięki Krzysiek,
Jak czytam Ciebie to tak jakbym słyszał swoje myśli :) Onkyo 608 w stereo jest strasznie cienkie i mi to nie odpowiada, chociaż z filmów jestem zadowolony. No właśnie też mi ta 3 opcja przyszła do głowy, aby kupić Marantza SR5006 i przez pre-out podłączyć wzmacniacz. Zastanawiam się tylko czy na takim podłączeniu nie traci się na jakości stereo. Było by to nawet fajne rozwiązanie. Jako odtwarzacz mam blu-ray Philipsa BDP9600 i on nie czyta tego formatu FLAC ale chyba przy tej opcji mógłbym takie pliki odtwarzać bezpośrednio z amplitunera przez usb:). Czyli muszę napisać do kolegi Armanig jak nie zajrzy tu na forum:)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Niby tak jest że każde urządzenie pośrednie między nośnikiem a kolumnami ma jakiś tam wpływ na dźwięk. Mnie kiedyś gość w salonie mówił że stosowanie dzielników i podłączanie przez ampli w minimalnym stopniu jednak wpływa na jakość dźwięku. Ale jak by miał tak patrzeć, to wszystko wpływa. Bo i nośnik by musiał być dobry i kable głośnikowe, IC, zasilające, listwa zasilająca, no i oczywiście dobrze nagrana lub oryginalna płyta CD. Nie ma co popadać w paranoję:) Dużo osób na forum ma podłączone przez pre-out. Myślisz że jak ja miałbym możliwość takiego podpięcia, to bawiłbym się w przepinanie kabli? Po prostu Onkyo w kinie mi odpowiada, i szkoda mi sprzedawać i tracić na tym kasę, po to tylko żeby kupić jakiś model z pre-out. Może kiedyś jak padnie to się tak zrobi ale narazie chyba tak zostawię, lub ewentualnie dzielnik (jakby dzieciaka interesowały leżące kabelki za kolumnami).

Z ciekawości, jakie MP3? zwracasz uwagę na bitrate?

Nawet w jakości 320 kbps nie umywają się do FLAC:)

fenix79

Member
Jeśli chodzi o bitrate to 320 kb/s, przeważnie w takiej jakości puszczam muzykę.

Jeszcze mam pytanie do znawców tematu. Czy jeżeli bym podłączył ten amplituner ze wzmacniaczem przez pre-out to jak będzie ze sterowaniem głośności? Czy poprzez amplituner będę sterował głośnością na wzmacniaczu czy każdy klocek z osobna?

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ktory konkretnie ampli masz na mysli? Jezeli mowimy o Marantzie i chcesz kupic np. sr(5)6006 i pm7004 to spinasz ze soba i po sprawie (preout). Natomiast jak myslisz o pm6003(4) w polaczeniu z ampli sr(5)6006to ten wzmak (pm6004) nie ma preouta i Krzychu juz Ci napisal co sie robi w takiej sytuacji, rozwiazan jest kilka.
PM6003(4) ma takze magiczny przycisk "loudness" - kiedys o tym pisalem i mi osobiscie przy cichych odsluchach bardzo odpowiada, pm7004 go nie ma ale generalnie gra dynamiczniej i jest o klase lepszy.
Co do Twojego dylematu to powaznie bym sie zastanowil nad odsluchem z uwagi na fakt ze tutaj celujesz w sr7005, kazdy z nas mas swoj gust i oczekiwania co do jakosci dzwieku ale jak chcesz miec wszystko w jednym klocku z dobrym stereo to celuj w sr7005, tylko pamietaj ze zaraz faktycznie zaczniesz szukac CD - playera, kabli itp. i zabawa sie zaczyna. Jak to ma byc natomiast bez kompromisow (stereo) to nie ma wyboru i jedynie slusznym wyborem bedzie wzmak.

MKa11

New member
Panowie, kolejne pytanie amatora: FLAC ma lepszą jakość niż zwykła płyta CD Audio? Czy to jest to samo?
Niby nie - ale wiele zależy od DACa, który obrabia ten sygnał ;)
FLAC jest bezstratnym (prawie, bo jednak swego rodzaju kompresja występuje) formatem. W teorii sygnał puszczony przez tego samego DACa powinien być trochę lepszy na CDA, ale jeszcze trzeba to usłyszeć. Podobno nie ma różnicy.

Nawet w jakości 320 kbps nie umywają się do FLAC:)

Pytanie o bitrate mp3 było lekko podchwytliwe ;) poza tym są ludzie którzy nie rozróżniają mp3 128 vs 256 więc nie wszystko jest takie oczywiste.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Np. moja kobieta:) Dla niej gra to gra, a nie ważne czy to radio, DVD czy wzmak. Zresztą już to kiedys nadmieniałem, że ja nie mam znajomych w swojej miejscowości co by mieli "korbę" na punkcie audio. Wielu z nich nawet nie słucha muzyki w domu, a film to ewentualnie jakiś Divix. Czasami nie chcę nawet przy nich mówić jakie ceny są sprzętów, bo patrzą na mnie jak na debila:razz: Chociaż jest ponoc jeden własciciel sieci piekarni, co ma sprzet audio za 1mln, ale nie miałem okazji sprawdzić.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Chociaż jest ponoc jeden własciciel sieci piekarni, co ma sprzet audio za 1mln, ale nie miałem okazji sprawdzić.

Duza "banka" to juz jest spora inwestycja na sprzet, fajnie jakby do nas zagladnal i sie pochwalil,
chociaz ja osobiscie bym tego nie uczynil publicznie, nasz piekny kraj jeszcze nie jest gotowy na taki szok a wiadomo jaka u nas panuje jeszcze mentalnosc - jak ma kase to pewnie zlodziej :) .. i publiczny lincz.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Masz rację. Słyszałem że mojego kumpla znajomek z żoną był u tego gościa, to mu nawet nie pozwolił podejść do sprzętu, żeby zobaczyć jaka to konfiguracja. Ale za to jak włączył stereo to włosy gościowi się na rekach zjeżyły. No za taką kasę to musi być efekt. Podejrzewam że pewnie na zamówienie miał również adaptowane pomieszczenie. Mnie pozostaje tylko wygrać w Lotto:)

fenix79

Member
Dzięki za odpowiedzi! :) Trochę mi się rozjaśniło. Czyli muszę się wybrać na odsłuchy. Pewnie zdecyduję się na wzmacniacz Marantza PM 7004 albo może Nada 356BEE bo też wyczytałem, że dobrze współgra z MA BX6. No i oba można użyć jako końcówki mocy więc będę mógł pomyśleć nad zmianą ampa na SR 50006 i podpiąć przy użyciu pre-out chociaż to teraz nie priorytet. Zależy mi także na tym, aby zminimalizować koszty więc jak uda mi się to nawet jakieś używki kupie chociaż łatwo chyba nie jest dostać.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
7005 to super sprzet i jak na amplituner to w muzyce nie ma lepszego moim zdaniem, ale jesli zalezy Ci rowniez na muzyce to z 7004 się nie zawiedziesz bo gra jeszcze lepiej od 7005.

Do góry