Amplituner + kolumny do 4 tys

kochin

New member
Witam

Zdecydowałem się w końcu na zakup sprzętu do kina domowego.

Sprzęt:
- głośniki (5.0)
- amplituner
Budżet: -/+ 4000 zł
Pokój: ~20m2
Przeznaczenie:
- 40 % filmy
- 20 % Xbox360
- 40 % muzyka

Kolumny tyłem będą przylegać do ściany wiec tuba bass reflex musi być z przodu.

Moje typy:

GŁOŚNIKI:
Quadral 5000 (6000 ma tubę basową z tyłu?)

AMPLITUNERY:
Onkyo 609

Jakieś inne propozycje? Na weekendzie wybieram się posłuchac tego zestawu.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Z amplitunerów posłuchaj jeszcze Denon 2113, Yamahę 771/773, Harman avr365. Kolumny z przednim bass reflexem : Indiana Line Nota, Taga Harmony Platinum F60/F80, Dali Concept.

kochin

New member
Ok. Poslucham.

Mam jeszcze pytanie czy wogole jest sens dodawac kolumny 5.0
Mam troche dziwnie ustawienie naroznika z tv. Pokazane na zdjeciu.
Zestaw 5.0 da sobie tam rade czy lepiej zostac przy 2.0?

Martwi mnie ten prawy tylny glosnik w narozniku.
Moze ktos ma inny sposob na rozplanowanie ustawienia bez ruszania kanapy.
Powiedzmy ze tv moge inaczej ustawic.

hifi.JPG

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Układ nie jest taki najgorszy. Ja bym postawił telewizor na prosto. Tylne chcesz mocować na uchwytach?

kochin

New member
Telewizor tak stoi bo nie chce zeby bylo widac kable poniewaz drzwi sie zaczynaja na rowni ze sciana. Jak jest pod kontem to wszystko jest ladnie schowane.

Tylne glosniki prawy w kacie bedzie stal na narozniku, lewy tylni bedzie stal na komodzie obok naroznika.

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Ustawienie wcale nie jest złe. Pamiętaj, żeby głośnik centralny był najlepiej równo pod lub nad telewizorem. Prawy i lewy przód powinny być w tej samej odległości po obu stronach tv. Co do tylnych to:
- jeśli siadasz na środku narożnika (w kącie) to prawy tył przesuń w stronę wejścia do pokoju,
- jeśli siadasz na przeciwko ściany z tv (czyli na dłuższym boku narożnika) to jest ok.

Generalnie w skrócie:
- głośnik centralny jak sama nazwa wskazuje idealnie pod lub nad TV,
- fronty po bokach TV (ta sama odległość na prawo i lewo),
- surroundy po bokach słuchacza (ta sama odległość na prawo i lewo) z tym, że mogą być nawet trochę za słuchaczem.

kochin

New member
Znalazlem cos w tescie tych quadrali 5000 co mnie zaniepokoilo:

"Jeśli chodzi o ustawienie niemieckich konstrukcji, to trzeb zadbać przede wszystkim o miejsce dla kolumn surround ze względu na umieszczony na ich tylnej ściance tunel rezonansowy – radzimy odsunąć je od ściany co najmniej 30-40cm. Bliżej ustawione często podbijały bas, ponieważ zainstalowane w nich głośniki nie należą do najmniejszych, a poza tym potrafią zejść do 50Hz."

Nie bardzo będę miał jak je odsunąć od sciany. Lewy jeszcze mogę dać frontem do naroznika ale prawy już nie bardzo. Jak bym go nie ustawil to z tylu zaraz bedzie sciana...

[Raccoon]

New member
Bez reklam
I tak je pewnie ustawisz w swoją stronę, więc powietrze będzie miało gdzie uciekać (pod kątem względem ściany). A jak kiedyś kupisz suba to surroundy odcinasz na 80 Hz. Zawsze to jakaś pociecha :)

kochin

New member
Sam zestaw Klipsch Synergy F20 5.0 kosztuje 3,5 tys zł.

Do tego amp 2100zl i już się robi 5600zl czyli 1600zl ponad budzet.
Za 500 zl przyzwoitego ampla nie dostane. Wole kupic fajny amp i troche budzetowe glosniki. Zawsze za jakies 2 lata bedzie je mozna zmienić.
Zresztą z tego co slyszalem na odsluchu w MM nie są jakieś złe.
Opinie w internecie też mają przyzwoite w tym zakresie cenowym.

Kasa może i by się znalazła teraz ale obecnie mam do tv podpiete geniusy 1250 przez zlacze sluchawkowe wiec nawet z tymi quadralami skok jakosciowy bedzie ogromny. Trzeba sobie zostawic troche niespodzianek na reszte zycia :)

Szkoda, ze Quadrale 6000 maja ten bass reflex z tylu :(

Jeszcze pytanie czy ten amp onkyo 609 nie bedzie za dobry do tych glosnikow?
Moze wystarczy onkyo 515.
Usłysze roznice miedzy nimi na tych glosnikach?
Oczywiscie wystepuje aspekt przyszlosciowy, ze zawsze bedzie mozna w przyszlosci zmienic glosniki i wtedy roznica bedzie wyrazna.

PS. Po kontakcie z black ninja zainteresowal mnie onkyo 616. Poczytam po pracy czym się różnią od siebie i moze gdzies je znajde zeby posłuchać.

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
szkoda, ze nie dałeś pełnego schematu ze wszystkimi meblami lub fotek. Moznaby trochę poprawić, np. przesunąć lewy tył trochę w lewo, ale za raz się okaże, że jest tam komoda itp.

kochin

New member
Hmmm. Teraz już nie mam siły tego rysować ale rzeczywiście z lewej strony narożnika jest komoda i tylny lewy głośnik może stać na jej drugim końcu przez co lepiej to będzie wyglądać. Dzięki za zwrócenie uwagi. Przydało by się również przesunąć trochę w prawo przednia prawa kolumnę ale nie postawie jej przecież w drzwiach :/ Dokładnie będę ustawiał jak już sprzęt będzie i go usłyszę. Ale rzeczywiście nie powinno być tak najgorzej.

Odsłuchałem dzisiaj onkyo 616 i Quadrale 5000. Bardzo mi się podobało i chyba wezmę ten zestaw. Jednak do tego samego onkyo podpięli jeszcze klipsche f30 i zaczęła się zabawa. Całkiem inny poziom :)

Na F30 mnie nie stać ale zobaczymy po ile blackninja będzie miał f20. Może jednak się skuszę. Jak wyjdzie za dużo to zostanę przy quadralach 5000 i za 2 lata zainwestuje w lepsze glosniki. Dzieki za pomoc!

Garett

New member
Osobiście posiadam qq5000 + Denon AVR-x1000 i jestem z tego zestawu póki co zadowolony po tygodniu użytkowania choc mam troszke mniejsze pomieszczenie ok 20m2 ale jednak poważnie zaczynam zastanawiać sie nad zakupem subwoofera przy filmach to jednak chyba podstawa.

kochin

New member
Jest drobny problem z Klipsch F20. Żonie się wybitnie nie podobają :/ Cały salon jest jasny i kompletnie nie pasują kolorystycznie. Jutro idę na odsłuch, zobaczymy jak będą grały. Idealnie by pasowały do sypialni ale do salonu ni w ząb. Jakby jeszcze były z tymi srebrnymi elementami jak F2. Mi to oczywiście wisi ale niestety mieszkanie jest wspólne...

No nic. Będę z lubą jutro jeszcze walczył.

Jest może w podobnych pieniądzach zestaw kolumn 5.0 ale w kolorze białym? Ewentualnie srebrnym? Szukam, szukam i nie mogę nic znaleźć... Koniecznie z bass reflexem z przodu.

kochin

New member
Już widziałem. Odpadły bo bass reflex jest z tyłu. Kolumny będą praktycznie przy samej ścianie (przednie) więc musi być przedni.
W sumie z białych lub srebrnych są te Tagi Platinium F60 ale są trochę za drogie. I nie moglem ich znaleźć na odsłuch przez weekend wiec idą w odstawkę. Wybór pada na onkyo 616 i klipsch F20. Dziś znowu ich słuchałem, trochę dłużej i na swoich ulubionych kawałkach w formacie flacach. Idealnie pada w moje gusta. Jak nie będzie ten czarny kolor pasować to się skontaktuje z jakąś profesjonalną lakiernią i będziemy malować. Ale może będzie dobrze. Dzięki za pomoc w wyborze!

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
WOW, Klipche w wersji White High Gloss - odsprzedaj patent producentowi :) A na początek możesz sprobowc kupic bialą tapetę samoprzylepną ;) Mają na tyle prostą linię, że dadzą się okleić, tylko faktura słojów może być widoczna.
To raczej w formie zartu lub tymczasowo. Mysle, ze lakierowanie sporo będzie kosztowac, ale az jestem ciekaw efektu. A Dali Zensor White, Canton GLE lub wyżej??

kochin

New member
Niekoniecznie musi być High Gloss. Matowy też może być.
Dali Zensor White 5.0 to 5,5 tys. Tutaj to już żaden ninja nie pomoże.

Co do Cantonów to słuchałem ich chyba w MM ale nie zrobiły na mnie wtedy wrażenia. Chyba były z jakimś słabszym ampem... W sumie to 470 5.0 może by się udało wyrwać w jakiejś rozsądnej cenie... Podpytam jeszcze o te 2 zestawy.

A pomyśleć, że miesiąc temu startowałem z pułapu do 2 tyś i 1 kandydatem był jakiś denon i jamo 426 :)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Normalne ;) Jeżeli spodobaly Cisie Klipsche, to Cantony mogą Ci nie podpaść do gustu, choć w MM nic nie robi wrazenia (chodzi o warunki odsłuchowe, a wlasciwie ich brak). Z racji tego iż Klipsche maja większą efektywność grają głośniej przy tej samej glosnosci amplitunera i dlatego wydaja się dla 90% osób lepsze od całej reszty, jednak przy dluzszym słuchaniu wychodzą mankamenty. Cantony są z podobnego przedziału, ale warte porównawczego przesłuchania.

Ostatnia edycja:

kochin

New member
Dokładnie. Klipschy są bardzo agresywne w porówniu do innych głośników. Zobaczę jak cenowo wyjdą te Cantony.

Całe szczęście jest to wybór pomiędzy dobrymi głośnikami. Myślę, że z obu byłbym bardzo zadowolony.

EDIT:

W tej chwili stać mnie na taki zestaw:

Onkyo 616 i Klipsche F20. W porównaniu z kwotą na ceneo to i tak jest sporo taniej. W sumie to niewiele przekroczyłem budżet. Sprzęt zamówiony i już zaczynam oczekiwać kuriera.

Ostatnia edycja:
Do góry