amplituner + kolumny 5.0

Slepyfan

New member
Witam
Od kilku dni przeglądam forum ale bez pomocy się nie obędzie :)
Mam zamiar kupić amplituner i głośniki 5.0, filmy 70%, muzyka 30%, pokój ok. 18 m2, budżet 3500 PLN.
Wybrałem sobie zestaw: Onkyo 608 może 609 (jak wyskrobię dodatkowe 400 zł), kolumny Quadral Quintas 6000 lub Monitor Audio MR. Myślałem też o Jamo 606 ale kolumny podłogowe mają z boku głośnik niskotonowy (będą stały blisko wypoczynku), pięknie grają Dali Concept 6 ale za drogie 3000 PLN :(
Czy dobry zestaw wybrałem? a może macie inne typy?
p.s. Wiem, że będę musiał "uśmiechnąć" się w sprawie cen do blackninja, a więc to robię :)

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Kolumny spoko, tylko że MA MR 5.0 są droższe niż Dali Concept. Same fronty MR4 kosztują ok. 1900zł a gdzie reszta? Nie mówiąc już o MR6. QQ 6000 jak najbardziej. Myślę że jak ponegocjujesz z Blackninja to po dołożeniu tych paru stówek może starczy

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jeżeli miałbym dokładać do 609, oczywiście jeżeli obędziesz się bez funkcji sieciowych, to wolałbym dołożyć te pieniądze do lepszych kolumn. W KD zagrają 608 i 609 praktycznie tak samo a do muzyki są lepsze amplitunery np: HK, Marantz.

mors111

Active member
Bez reklam
też bym tak zrobił

ja jednak sporo korzystam z funkcji sieciowych ( radio internetowe , muzyka po DLNA) , jak i z kolumn jestem bardzo zadowolony moje Visatony jak na 1x17cm głośnik - w kinie i pokoju 30m2 w zupełności wystarczają - basu niskiego przede wszystkim jest mam aż nadto , ale to dzięki amplitunerowi przede wszystkim , bo poprzednik - Panasonic SA-HE75 tego nie potrafił )

w muzyce po lekkiej kalibracji dźwięk jest jak dla mnie mocno wystarczający w stereo ( kolumny DIY kosztowały mnie 700zł para , w sklepie 2.000 za parę wiec też niemało )

Slepyfan

New member
Kolumny spoko, tylko że MA MR 5.0 są droższe niż Dali Concept. Same fronty MR4 kosztują ok. 1900zł a gdzie reszta? Nie mówiąc już o MR6. QQ 6000 jak najbardziej. Myślę że jak ponegocjujesz z Blackninja to po dołożeniu tych paru stówek może starczy

Być może źle obliczyłem wartość kolumn MA MR 5.0, ale w ceneo są kolumny MA MR6 cena ok. 1200 PLN, MR Center ok. 700PLN oraz MR1 ok. 400PLN, razem ok. 2300PLN, a MR4 kosztują ok. 900PLN.

Czyli radzisz dołożyć kasę do kolumn kosztem amplitunera?

emte

New member
Być może źle obliczyłem wartość kolumn MA MR 5.0, ale w ceneo są kolumny MA MR6 cena ok. 1200 PLN, MR Center ok. 700PLN oraz MR1 ok. 400PLN, razem ok. 2300PLN, a MR4 kosztują ok. 900PLN

To są ceny za 1 szt. Gdyby tyle kosztowała para to nie byłoby się nad czym zastanawiać :D

Slepyfan

New member
dziękuję za wszystkie porady. Jeżeli ktoś jeszcze może mi doradzić w sprawie wyboru kolumn z trzech które podałem w poście na 1 stronie to proszę pisać :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Z Twoich Onkyo 609 + Dali Concept

Z Extra do potrzeb Harman AVR 255 + Jamo 608 . I uderzaj Do Blackninja.

Do góry