Amplituner dwie strefy

cinema

New member
Cześć wszystkim zainteresowanym kinem domowym

Przeprowadzam remont mieszkania, chciałem zrobić dwie strefy dla dźwięku i wizji. Obraz przesyłany za pomocą hdmi, dźwięk za pomocą optyka. W main zone /sypialnia/ chce mieć tv + 2.1 w salonie projektor + 5.1 druga strefa. Chciałbym aby amplituner miał radio internetowe dlna. Jaki polecacie mam na oku Onkyo tx nr 626?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Głowna strefa do 5.1, druga to zazwyczaj tylko fronty i tylko audio. Nie wykorzystuje tego, ale chyba tak to jest. Może mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę.

werf

Active member
Bez reklam
Audio 5,1 tylko main zone
Strefa 2,3,4 tylko stereo
Video do stref to troszkę od wyższych modeli

Yamaha od 1030 w górę
Denon od X3000
Marantz od 6008
Pioneer od 1023
Onkyo chyba od 929

Poczytaj w specyfikacjach może się okazać że niższe modele mogą mieć jakieś ograniczenia na przesyłanie video zone

Ostatnia edycja:

cinema

New member
Dziękuję za pomoc
Czyli aby przesłać sygnał video do tv /main zone/ oraz projektora /druga strefa/ będę musiał zainwestować w splitter hdmi. Wyjdzie taniej jak zakup amplitunera z wyższej półki. Myślałem że można przekierować w menu amplitunera jedno z wyjść na subwoofer na druga strefę, ale może się mylę.
Czyli w skrócie do wyjścia amplitunera podłącze splitter wyjścia ze splittera jedno do tv drugie do projektora. Do wejścia amplitunera podłącze blu ray. Co do dźwięku zamienię strefy sypialnia /TV/ druga strefa /projektor/ main zone.

werf

Active member
Bez reklam
Trochę źle rozumiesz sam obraz z dźwiękiem na 2 odbiorniki wyślesz choćby z tańszego ampli z dwoma wyjściami HDMI np Yamaha RX V775 ale to nie ma nic wspólnego ze strefami

Strefa działa w inny sposób np
Main zone oglądasz film z blu
zone 2 słuchasz tunera radiowego
zone 3 słuchasz muzyki z dysku komputera
zone 4 oglądasz film z dekodera cyfrowego

cinema

New member
Nie sprecyzowałem pytania. Jeżeli będę oglądał tv w sypialni nie będzie nikogo w salonie i odwrotnie. Chociaż w przyszłości może być inaczej :)

Do góry